Пресконференцията на Путин – сервилно и нелепо събитие

Путин отговаря на въпроси. Снимка: от тв екрана

Повечето медии наричат събитието най-вече нелепо, писа Би Би Си за пресконференцията на руския президент Владимир Путин.

Според „РБК дейли“ са останали в недоумение и журналистите, и – със сигурност – самият президент. „Част от въпросите бяха претоплени от миналата година и за Путин едва ли е било интересно да отговаря. Друга част бяха тъй нелепи, че прессекретарят му Дмитрий Песков се хващаше за главата, а колежката му Наталия Тимакова – прессекретар на премиера, писа във Фейсбук за пълна загуба на професионализъм“, посочва вестникът.

„Президентът пообщува със своя електорат, но главно със самия себе си“, коментира събитието „Независимая газета“. Според изданието на Путин са били задавани „точно тези въпроси, на които би желал да отговори“.

Не се чу нито един остър въпрос, а онези, които изглеждаха такива, бяха зададени своеобразно. Путин даже неведнъж отбеляза иронично: ами ето че си отговорихте сами. Никой не запита президента за най-важното – за липсата на конкуренция в страната, както икономическа, така и политическа. Питащите се въртяха около тази тема, защото бе трудно да я заобиколят, без обаче да я докоснат поне веднъж, пише всекидневникът.

Това бе „най-сервилната пресконференция през всичките путински години“, забелязва политологът Глеб Павловски по повод „всеобщото“ конформистично „дакане“ – такова нямало дори когато Путин бил „в центъра на всенародната любов“.

Президентът обаче затвори два въпроса: кабинетът няма да бъде сменен преди олимпиадата в Сочи (през февруари, б.р.), но отношенията му с премиера Дмитрий Медведев не представляват тандем номер две – никога и в никой случай, добавя експертът.

Владимир Путин потвърди консервативния курс на Русия, пише „Независимая газета“ в редакционен коментар на същата тема.

„Голямата пресконференция (…) не добави нови значими черти към политическия му имидж“, смята вестникът, който припомня „преките линии“ с руския президент и годишните му обръщения към парламента. „Путин изпраща едно и също послание към една и съща аудитория, а нюансите в крайна сметка излизат второстепенни“, пояснява той.

Изданията коментират думите на Путин, че се готви да подпише молбата за помилване на бившия руски петролен магнат Михаил Ходорковски, излежаващ присъди за данъчни измами и злоупотреби. „След това цялата пресконференция не само помръкна, а просто престана да съществува“, заявява „Комерсант“.

Противник на президента, Ходорковски твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани. Вчера Ройтерс съобщи, че според адвокат на Ходорковски бившият олигарх не е молил Путин за помилване.

Ходорковски „вече е прекарал над десет години в местата за лишаване от свобода, това е сериозно наказание, той се позовава на хуманитарни обстоятелства, майка му е болна“, обяснил държавният глава, цитиран в „Комерсант“, мотивите за предстоящото помилване.

Майката на осъдения бизнесмен Марина Филиповна Ходорковская потвърдила, че е болна, както и нейният съпруг. Не знаела обаче с положителност дали нейният син е писал сам молбата за помилване, „под нечий натиск или му е била диктувана“. „Зная в какви условия е лежал десет години. И може да го съди само човек, изпитал същото на свой гръб“, добавила тя.

Според източници на всекидневника Ходорковски е бил убеждаван да се обърне към президента и чрез медиите, и на разговор без адвокати с представители на тайните служби, които го заплашили в противен случай с ново наказателно преследване.

Според добре информиран, но неназован експерт, говорил пред „Независимая газета“, молбата за помилване е била подготвена в Кремъл и подадена от Ходорковски чрез ръководството на наказателната колония, което убедило затворника, че тя сто на сто ще бъде удовлетворена.

„За Путин бе политически важно Ходорковски да се обърне към него с тази молба. По-рано за него бе невъзможно да го стори от гледна точка на етиката, но заболяването на майка му промени нещата – той моли за това не в свой интерес, а в неин“, коментира пред „Независимая газета“ аналитикът Алексей Макаркин.

Руската традиция гласи, че хората, пишещи прошения до властта, един вид сами се изключват от живота на обществото. В случая обаче ситуацията е различна и за руската опозиция Ходорковски „ще си остане знакова фигура при всяко положение“, изтъква наблюдателят.

„Освобождаването на Ходорковски – тъй, както го представя Путин, не отслабва, а засилва позициите на последния“, пише в редакционен коментар „Ведомости“.

Според вестника Ходорковски няма да се впусне в политиката в близко бъдеще, а в интерес на Путин е да приключи случая поради спадналия имидж на властта в Русия точно преди олимпиадата в Сочи, икономическата стагнация и лошия инвестиционен климат.

„Засега обаче е трудно да си представим, че пиар ефектът от помилването на Ходорковски ще излекува раните, нанесени преди 10 години на икономиката и обществото – инвестициите няма да се върнат, затворените и несъздадени бизнеси няма да се родят отново, няма да се върнат и емигрантите (…) За 10 години бе изградена система, която ще продължи да действа и занапред. Лично Ходорковски вече не е страшен за системата“, заключава „Ведомости“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.