Камерън залага рисково срещу Европа

„Дейвид Камерън направи най-рисковото си залагане, като се опълчи на Европа заради имиграцията“, пише в заглавие британският вестник „Индипендънт“ по повод вчерашното изявление на британския премиер, че ЕС трябва да ограничи свободата на движение за гражданите на новоприетите държави членки.

Пред останалите лидери от Европейския съюз в рамките на последния за годината Европейски съвет Камерън предупреди, че Великобритания ще блокира всички следващи разширявания на ЕС, ако на новите държави членки не бъдат наложени ограничения за достъпа на техни граждани до европейския пазар на труда.

Драматичното изказване на британския премиер покачи напрежението в края на двудневната среща в Брюксел, пише „Индипендънт“. Според изданието на вчерашната сесия на Европейския съвет Дейвид Камерън е бил посрещнат с ледено мълчание от колегите си, които са отхвърлили като несъстоятелно британското предложение свободата на движение в ЕС да зависи от брутния вътрешен продукт, доходите или размера на заплатите в отделните държави членки.

Макар че Германия, Холандия и Австрия споделят британското безпокойство заради миграцията, свободата на движение е основен принцип на правото на ЕС, подчертава центристки ориентираният „Индипендънт“. Вестникът обаче цитира дипломати, според които не е изключено занапред при присъединяване на нова държава членка да се налагат по-дълги преходни периоди – например от 10 години – за достъп до европейския пазар на труда.

Изявленията на Камерън са част от опита му да успокои общественото мнение преди българите и румънците да получат на 1 януари правото свободно да работят във Великобритания, коментира „Индипендънт“. По-рано този месец Камерън обяви, че в опит да предотврати източването на британската социална система от бедни имигранти, Великобритания няма да отпуска социални помощи на чужденци от ЕС през първите три месеца от престоя им на Острова.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.