Едуард Сноудън: Светът ни е по-страшен от описания от Оруел

Едуард Сноудън. Снимка: от тв екрана

Едуард Сноудън заяви, че реалността е по-страшна от измислиците, когато става въпрос за Big Brother.

30-годишният мъж, който разкри факти за огромните шпионски програми за наблюдение на Агенцията за национална сигурност, твърди, че това, което се случва наистина далеч надхвърля описанието на зловещата мисловна полицията в романа на Джордж Оруел „1984“.

Бившият сътрудник на Американската агенция за национална сигурност отправи алтернативно коледно послание към британците по канал Ченъл 4, предаде Ройтерс. В него той предупреди за опасностите, произтичащи от това, че хората са загубили правото си на лична неприкосновеност. Посланието беше излъчено на запис от Москва и продължи само две минути.

„Ние имаме сензори в джобовете и те ни следят навсякъде. Помислете какво означава това за личния живот на средностатистическия човек“, заяви Сноудън. Тъй като алтернативното коледно послание е пародийна версия на посланието на кралицата, в което Елизабет Втора говори за раждането на правнука си, Сноудън също заговори за новородени деца.

„Едно родено днес дете ще порасне, без да знае изобщо какво е това неприкосновеност на личния живот“, заяви той. „Това дете дори няма да знае какво е да има мигове само за себе си, които да не се записват и анализират. И точно в това е проблемът, защото личният живот е от значение, защото той определя кои сме ние и какви искаме да бъдем“, каза Сноудън.

Според него след разкритията му светът е разбрал каква система за наблюдение и контрол са създали правителствата. Тя им позволява с масово подслушване и следене да знаят какво прави обикновения човек във всеки един момент.

Той пояснява, че заедно може да намерим по-добър баланс. И призовава:“Да спрем масовото подслушване и да обясним на властите, че ако искат да знаят как се чувстваме, винаги ще бъде по-евтино да ни питат директно, вместо да ни шпионират.“

„Аз вече спечелих“, заявява Сноудън в друго интервю пред „Вашингтон пост“. „Веднага след като журналистите бяха в състояние да го обработят, всичко, което се опитвах да направя беше потвърдено като вярно,“ отчита Сноудън и допълва: „Защото, не забравяйте, че не искам да променя обществото. Искам да дам шанс нас обществото да се промени само.“

Сноудън отрича да е целял да провали Агенцията за национална сигурност „Аз работя за подобряването на АНС. Аз още работя за АНС дори сега. Те са единствените, които не го разбират”, казва той.

Това е първото обширно интервю, което Сноудън дава след пристигането си в Русия през юни. Той не е бил придружаван от никого, когато се е срещнал с журналиста от „Вашингтон пост”. Имал е достъп до интернет и до адвокати и журналисти през целия  си престой в Русия. Вестникът пише, че интервюто е плод на почти непрекъснат двудневен разговор в Москва, „подхранван от бургери, паста, сладолед и руски пасти”.

Сноудън се определя като „домошар”, който рядко излиза от къщата си. „Нямам много нужди”, казва той. „От време на време има неща, които трябва да свърша, неща, които да видя, хора, с които да се срещна, задачи, които да изпълня. Но човек трябва да е концентриран върху целта си. Щом мога да седна и да мисля и да пиша и да разговарям с някого, това е по-важно за мен, отколкото да излизам и да разглеждам забележителности”.

Сноудън твърди, че е аскет и преживява с чипс и (нудълс) рамен. Посреща гости и много от тях му носят книги, обаче те се трупат непрочетени. Той отрича да е обвързан с Русия или Китай.

„Нямам отношения с руското правителство и не съм влизал в споразумения с тях. Ако съм дезертирал изобщо, то съм дезертирал от правителството и съм преминал на страната на народа”, цитира думите му Ройтерс.
БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.