10 мрачни сценария за финансовия свят

Какво би се случило, ако Европейският съюз се превърне в СССР или се спука нов балон в интернет сектора? Прогнози за десетте най-лоши, но не и невъзможни сценария за финансовия сектор през 2014 година.

Сценарий 1: Данък богатство превръща ЕС в новия СССР

Икономиката на ЕС не нараства и започва дефлация. Европейската комисия се оказва принудена да действа и въвежда общоевропейски данък върху депозитите от над 100 000 евро, за да събере капитал за „борба с кризата“. Доверието в частната собственост е загубено окончателно и е направена последната стъпка към един тоталитарен ЕС. Гражданите започват да действат в съветски стил: финансовите активи биват разпродавани и като платежни средства се приемат само „веществени стоки“ като храни и недвижими имоти.

Сценарий 2: ЕС изпада в политически хаос

При изборите за Европейски парламент печелят антиевропейските партии. Те избират евро-скептик за президент, а европейските страни не могат да се обединят за избора на председател на Европейската комисия. Европа изпада в политически и икономически хаос.

Сценарий 3: Спуква се балонът на „дебелата петорка“

Netflix, Amazon, Twitter, Pandora Media и Yelp са „дебелата петорка“ в американския информационно-технологичен сектор, тъй като борсовата им стойност е с до 700 % над пазарната оценка. Този нов балон в интернет сектора може да се спука и да причини нов срив на борсите.

Сценарий 4: Япония

Възстановяването на световната икономика спира и привлекателността на акциите намалява. Инвеститорите продават рисковите активи и купуват йени. Курсът долар-йена спада под 80 йени за долар (спрямо около 103 йени сега). Bank of Japan се решава на последен удар и разпродава държавни активи. Прост ход с непредвидими последици. Третата по големина икономика в света става най-големият експеримент в световната икономика.

Сценарий 5: Дефлация на долара

САЩ не успяват да ускорят икономиката си въпреки очакванията. Освен това през януари в Конгреса се разиграва трагикомедията „Как най-добре да бъде саботирана икономиката“. Новото действие на драмата докарва инвеститорите, икономиката и потребителите до шок и тогава икономиката съвсем блокира. Инфлацията се понижава и централната банка трябва да търси начини за борба с дефлацията.

Сценарий 6: УФР не се оттегля, а се намесва още по-силно

Паричните инжекции на Управлението за федерален резерв (УФР) понижават лихвите и инвеститорите все по-често прибягват до рисковани инвестиции. Възниква измамното впечатление, че икономиката на САЩ се възстановява. Жилищният пазар най-вече е източник на тревоги и бива изкуствено подкрепян. Поради тази Комисията по отворения пазар на централната банка увеличава покупките на облигации на ипотечния пазар. Вместо да свие покупките на облигации, както се очаква, УФР увеличава програмата си до 100 милиарда долара.

Сценарий 7: Цените на петрола рязко спадат

Новите технологии допринасят за силно увеличаване на добива и Саудитска Арабия силно повишава производството си. На пазара се появява свръхпредлагане. Цената на петрола сорт Брент пада до 80 долара за барел. Браншът е изправен пред неочаквано предизвикателство: поевтиняване на петрола.

Сценарий 8: Германия изпада в рецесия

Прогнозите за германската икономика са положителни, но събитията биха могли да се развия и по друг начин. Въпреки очакванията възходящата тенденция може да спре и Германия да изпадне в рецесия. Високите реални заплати, скъпите рамкови условия за компаниите и изнасящите се от страната концерни биха могли да смачкат икономиката.

Сценарий 9: Срив на френския фондов пазар

„Периодите на поскъпване на акциите са като парти – трябва да внимаваш да не си тръгнеш последен“. Тази борсова мъдрост може да си спомнят изведнъж всички инвеститори и да забележат, че партито отдавна е свършило, втурвайки се едновременно да напускат фондовия пазар. Точно френският основен индекс ще бъде засегнат особено силно, тъй като френската икономика все още не се е възстановила. CAC 40 се срива с 40 %.

Сценарий 10: Чупи се чупливото

УФР намалява притока на пари, партито на финансовите пазари се насочва към края си. В резултат апетитът за поемане на рискове на инвеститорите намалява, което засяга особено силно страните с нарастващ търговски дефицит, които трябва да намалят силно стойността на валутата си спрямо долара. Такива страни са Бразилия, Индия, Република Южна Африка, Индонезия и Турция и поради това биват наричани „крехката петорка“. Те изпадат в беда.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.