Винобарът „Grape Central” в София предлага 320 вида вино

Снимки: e-vestnik.bg

В София от няколко месеца работи вино-бар с необичайно голям асортимент вина, който българска кръчма може да си позволи – 320 вида. Разделени са на три – български, Стар свят (европейски) и Нов свят (Америка, Австралия и др.). И всичко се предлага на нормални цени, а не с някакви космически надценки, както е свикнал ценителят в такива по-специални заведения.

В „Grape Central” могат да изненадат маниаците с по-дебел портфейл с най-редки скъпи вина, които могат да се намерят у нас. Например:

„Пино Ноар Шамбол – Мюзини” – Бургундия (Chambolle-Musigny pinot noir),
„Паоло Скавино Бароло, Кануби” (Paolo Scavino barolo, Cannubi),
„Шато Ньоф Дю Пап – Шато дьо Ла Гардин” (Château de la Gardine, Chateauneuf du Pape),
калифорнийските „Инсиния” (Insignia Joseph Phelps), „Меривейл“ (Merryvale) и др.

Но извън тях,  останалият асортимент е просто най-доброто на достъпни цени. Най-евтините червени вина са 19-26 лв. бутилката, но за подбрани вина, например „Пино Ноар – Боровица” или „Фотограф – Братя Минкови”. Вина от по-нисък клас няма. И най-евтиното тук е най-добро.

Снимки: e-vestnik.bg

Снимки: e-vestnik.bgСнимки: e-vestnik.bgСнимки: e-vestnik.bgСнимки: e-vestnik.bgСнимки: e-vestnik.bgСнимки: e-vestnik.bgСнимки: e-vestnik.bg

Някои от най-хубавите български вина като „Стелиън класик” на „Анжелус Естейтс” са по 30 лв. бутилката, което е близо до цената в магазина.
В менюто има и дванайсет предложения за вино на чаша – бели, червени, розе, пенливи и десертни – на цени между 4 и 7 лв. чашата. Но пак става дума за неслучайни вина, от бутилка, а не от кутия, каквато е практиката с виното на чаша в други заведения.

„Grape Central” е уютно заведение в сградата на бивша фурна на ул. „Цар Самуил” 45. Ремонтирано е, като са запазени част от елементите на фурната (виж тук фейсбук-страницата му). Авторите на идеята и стопаните на това уютно място са Яна Петкова, Ефросия Благоева и Иво Игнатов. Двете дами пишат за вино от години и се занимават с оценяване на вина. Членове-основатели са на клуб „Винен наблюдател”, когото често споменаваме в e-vestnik.

Снимки: e-vestnik.bg

Готвачът Иво Игнатов без преувеличение е истински виртуоз и предлага не много на брой, но много ефектни ястия, също на нормални цени. Неговите салати или гарнитури са като произведение на изкуството, а за същите пари в някое друго заведение можеш да ядеш обичайна шопска салата.

По всичко личи, че барът вече събира ценителите на виното. На какво се дължи това, може да се намери обяснение в думите на Ефросия Благоева: „Виното изисква истинско посвещаване. Трябва да си много адекватен – всяка реколта е различна, пазарът е много динамичен.”

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.