Проблемът на България в ЕС – поръчкови убийства и корупция в съда

За да се пребори организираната престъпност и корупцията трябва много по-сериозна работа

Зорка Първанова, Георги Първанов и Сесилия Саркози. Снимки: Валентина Петрова

Българите все още празнуват освобождаването на петте си медицински сестри от Либия. Повечето вярват, че то е постигнато само защото страната им стана член на Европейския съюз през януари. Сергей Станишев, министър-председателят от социалистическата партия, одобрява тази гледна точка, защото тя подсилва нестабилната му коалиция. Същото се отнася и за президента Георги Първанов, друг социалист в беда, който посрещна шестимата на летището и бързо ги помилва.

България е на етап “меден месец” от членството си в ЕС. Присъединяването й към съюза предизвика строителен бум от Черно море до София. Чужденците наливат пари в собственост; местните строители не достигат, затова се наемат работници от Беларус и Украйна. През тази година растежът на икономиката ще бъде над шест процента. Толкова много българи са взели ипотечни заеми, че централната банка сложи лимит на заемите.

Все още обаче мнозина чакат ползите от ЕС. Социалистите повериха земеделското министерство на по-неопитния си коалиционен партньор – Движението за права и свободи. Неговият лидер Ахмед Доган, хитър политик от турското малцинство в България, умее да намира работа на поддръжниците си, но не и да осигурява средства от ЕС. Осем месеца след присъединяването си, повечето от българските фермери все още чакат първите си чекове от Брюксел.

Г-н Станишев и г-н Първанов изглежда също не са наясно, че членството е свързано със задължения. През юни Европейската комисия, под натиска на българските и румънските й членове, смекчи доклада, който критикуваше двете правителства, че правят прекалено малко, за да преборят корупцията и организираната престъпност. Ако до една година обаче няма по-голям напредък, двете страни ще бъдат санкционирани.

Основен проблем в България според доклада е организираната престъпност. Поръчковите убийства в София продължават, както и корупцията сред прокурорите и съдиите. Въпреки усилията да се изчисти прокурорската институция, не е осъден нито един заподозрян в поръчково убийство. Още по-лошо, правителството спря да прави подобни опити. Измина един месец от последната среща на комисията срещу корупцията, назначена от г-н Станишев. Според представители на ЕС, Румен Овчаров, който преди два месеца се оттегли от поста министър на енергетиката заради подозрения в корупция, все още упражнява влияние зад кулисите.

Сега стана ясно, че г-н Първанов е бил свързан със службите за сигурност от комунистическата ера. България отвори досието му за критичен поглед – години след другите източноевропейци. Г-н Първанов твърди, че не знаел, че мъжът, който го помолил да редактира книга за връзките с Македония, бил шпионин. От папката липсват 36 решаващи страници. Рейтингът на одобрение на президента се срина стремително.

Местните избори през октомври ще дадат на избиратели възможност да изразят своя протест. Изследванията на общественото мнение показват, че ГЕРБ, новата дясна партия, водена от кмета на София Бойко Борисов, ще се представи добре. Плановете на социалистите бяха объркани от стрелбата на 11 юли по бизнесмена Манол Велев. Г-н Велев, който е в кома, е женен за министъра на спорта и плати за кампанията за преизбиране на г-н Първанов през миналата година. Гласоподавателите са притеснени, че политическата инерция ще позволи на престъпниците да възвърнат контрола си.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.