Отново взривяват Русия

Опитите за атентати в Русия ще зачестят и ще траят до края на олимпиадата в Сочи, заявява руски политолог в „Известия“

Взривеният тролейбус във Волгоград. Снимка: от тв екрана

„Казват, че снарядите не падат два пъти на едно и също място. Волгоград е далеч от „горещите точки“, но опроверга това твърдение – вече втори път от два месеца насам градът стана обект на терористична атака“, пише „Росийская газета“, цитиран от Би Би Си.

Атентаторка самоубийца взриви преди два месеца волгоградски автобус, а вчера най-малко 16 души загинаха при експлозия на жп гара в града, напомнят вестниците. Днес сутринта бе съобщено за нови десет жертви при бомбен атентат в градски тролейбус.

Броят на загиналите при днешната експлозия в тролейбус във Волгоград достигна 15 души, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на медицинските служби в града.

„Дванайсет души загинаха на място, двама починаха на път за болницата, а още един – в болницата“, уточни източникът. Той добави, че в различни болници на града са останали 27 ранени при терористичното нападение.

Сред ранените има бременна жена и дете на една година. Трима от ранените са с опасност за живота, заяви пред агенцията прессекретарят на руския министър на здравеопазването Олег Салагай.

Според източник от правоохранителните органи взривът е бил с голяма мощност. Целият тролейбус е разбит, от него е останал само металния скелет. Наоколо лежат телата на загиналите, съобщава кореспондент на агенцията от мястото на събитието.

Взривът станал в пиков час на улица Качинцев в Дзержинския район на Волгоград. От едната страна на улицата се намира пазар, а от другата – гарнизонен универмаг. Във взривения тролей имало много студенти, които отивали на лекции, съобщили очевидци.

Севернокавказкият бунтовнически лидер Доку Умаров заяви още през лятото, че анулира мораториума върху терористичните акции на руска територия. Експерти наричат атентата на гарата във Волгоград провал в дейността на тайните служби, посочва „Росийская газета“.

Специалистите предлагат различни мерки за противодействие: подобряване на агентурната работа, борба срещу миграцията, излязла от контрол, специално наблюдение на жените, приели наскоро исляма, дори връщане на ветераните на активна служба.

„Новото терористично нападение във Волгоград поставя въпроса за професионализма на тайните служби. Те най-вероятно не разполагат с реална агентурна мрежа“, заявява пред „Известия“ Сергей Гончаров, оглавяващ сдружението на бившите бойци от антитерористичното подразделение „Алфа“. „Изгубихме цялата си агентура в Северен Кавказ“, твърди друг ветеран от „Алфа“ – Игор Баринов.

Експерти констатират, че нелегалните терористи в Русия сменят тактиката, и настояват властта спешно да реагира. „Практиката сочи, че терористичните групировки имат в цяла Русия миниотряди от по 5-6 души, които вече действат самостоятелно, без да са в ничие подчинение. Има и самотни терористи, независими от когото и да било“, обяснява Гончаров.

„Предпоставки за терористични и криминални заплахи“ създават според него и неконтролираните миграционни потоци към Русия, затова той приканва тайните служби да поемат и този проблем.

„В системата на МВР например имаше по-рано подразделения за борба с организираната престъпност и тероризма, но ги разпъдиха – затова няма вече кой да се бори с криминалните“, коментира Александър Гуров, президент на руския Национален антикриминален и антитерористичен фонд.

Жените, приели наскоро ислямската вяра, също и жените – роднини на загинали бунтовници, автоматично попадат в „рисковата зона“ и трябва да бъдат строго следени от тайните служби, твърди психологът криминалист Михаил Виноградов.

„Бунтовниците обичат най-много момичета-рускинчета, защото те стават абсолютно беззащитни – попадат в чужда социална среда, не знаят социално-етическите норми на този народ, по-лесно е да ги сплашиш и да ги зомбираш“, пояснява експертът.

Напоследък във Волгоград със сигурност е изградена силна нелегална мрежа от уахабити, твърди политологът Кирил Бенедиктов в друга статия от „Известия“. Той предлага „в най-близко време (…) редица най-твърди мерки“, за да се проследят връзките на тази мрежа с местната мюсюлманска общност.

Чак до края на предстоящата зимна олимпиада в Сочи през февруари терористите постоянно ще се опитват да извършват атентати в Русия. Единственият начин да спрем машината за убийства е максимално да засилим реакцията срещу тях, заявява руският аналитик под заглавие „Да се учим на твърдост“.

„Трябва, стиснали челюсти, да се подготвим за нападки от страна на прогресивната международна общественост и да внесем промени в наказателния кодекс и правоохранителната практика“, заключава наблюдателят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.