Ердоган изглежда ще оцелее в бурята

Орхан Чошкун
Ройтерс

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган все още се радва на пламенната преданост на вярващите избиратели и богатите елити, което би трябвало да бъде достатъчно, за да го задържи на власт след корупционния скандал, който разтърси неговото правителство и засегна неговото семейство.

Но предположението от членове на неговата Партия на справедливостта и развитието, че общите избори може да бъдат изтеглени за идната година, показва, че той е разтревожен повече от всякога за властта си в страната, която трансформира по време на своето десетилетно управление.

По-малко борбен лидер може би вече щеше да е погълнат от корупционния скандал, включващ обвинения в злоупотреби в управлявана от държавата банка. Двама членове на кабинета подадоха оставка, след като синовете им бяха арестувани. Друг министър, който се оттегли, заяви, че премиерът е знаел какво се случва и също би трябвало да подаде оставка.

Аферата стана по-лична тази седмица, когато турските медии публикуваха предварителна призовка за Билял Ердоган, един от двамата синове на Ердоган, да даде показания. Автентичността на документа не можа да бъде потвърдена.

Инвеститорите са нервни, а турската лира се обезцени. Но скандалът само настърви Ердоган, който последователно заявява, че цялата афера е подкрепен от чужбина заговор срещу него. Той уволни полицейски служители, включително шефа на истанбулската полиция, размени си остри реплики с влиятелен духовен водач и постоянно настоява, че не е направил нищо лошо.

Документът, назоваващ сина му, е само още един пример за конспирацията, каза той. Ако те се опитат да ударят Тайип Ердоган чрез това, ще си отидат с празни ръце. Защото те знаят това, те атакуват хората около мен, каза той.

Досега проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за ПСР на Ердоган, която се радва на широка популярност в Истанбул и консервативната провинция, е паднала с няколко процента, но продължава да бъде над 40 на сто. Това не е достатъчно, за да падне от власт. На последните избори партията спечели над две трети от местата в парламента с 50 процента от вота, което бе безпрецедентен успех.

Все пак, един високопоставен служител от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган предрече, че следващите общи избори, очаквани през 2015 г., може да бъдат придвижени напред за началото на идната година, ако събитията придобият драматичен обрат – знак, че партията ревизира сметките си, за да се предпази от изпадане.

Много зависи от решимостта на прочутия с борбеността си премиер с три мандата, на 59 години, който вече преобрази Турция, като намали властта на светските военни и ръководи впечатляващ икономически подем.

Неотстъпчивостта проработи за Ердоган преди шест месеца, когато той бе атакуван на безпрецедентни антиправителствени улични протести. Обвинен, че е авторитарен, той нареди полицейска разправа с демонстрантите, в която бяха убити 8 души. Проучванията на общественото мнение разкриха, че популярността му почти не е мръднала.

За неговите консервативни последователи обвиненията в корупция може да се окажат по-вредни от обвиненията в авторитарно управление.

„Летните протести бяха ръководени от няколко различни групи по интереси, което би могло да обясни защо това нямаше голямо влияние върху неговите поддръжници“, заяви Назли Иличак, известна турска коментаторка, която работеше за проправителствени вестник „Сабах“ до миналата седмица.

„Но сред консервативния електорат, чувството за справедливост, че това, което по право принадлежи на народа, е било узурпирано, не е въпрос, който може лесно да бъде пренебрегнат“. Тя каза, че Ердоган, който клекна за реконструкция на кабинета от лоялни на него хора, ще трябва да изчисти името си и да реши въпроса с обвиненията в корупция, ако иска да запази подкрепата си.

Ердоган стана премиер през 2002 г., спечелвайки лоялността на вярващите турци, на които им бяха омръзнали корумпираните политици. Неговият имидж не се връзва с телевизионни кадри, показващи как полицаи конфискуват кутии за обувки, пълни с пари, от къщи на заподозрени в корупция.

Бекир Агирдир, директор на социологическата агенция Конда, която заяви, че може да има спад от 3 до 5 процента в подкрепата за Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, заяви, че начинът, по който партията се справи с кризата ще определи дали рейтингът й ще падне още повече или ще се възстанови обратно.

Общинските избори през март в Истанбул, който е търговски център на Турция и дългогодишен бастион на Ердоган, ще бъде сигнал за това. Мустафа Саръгьол от основната опозиционна Народнорепубликанска партия ще се опита да свали от поста кмета на ПСР.

Привържениците на Ердоган изглеждат уверени, че ще запазят града, но също се опасяват, че Саръгьол може да получи подкрепа от съперниковата мюсюлманска социална мрежа Хизмет, чийто харизматичен лидер Фетхуллах Гюлен, базиран в САЩ проповедник, се скара с Ердоган миналата година и сега безпощадно критикува премиера.

Движението Хизмет твърди, че има поне един милион последователи по света, включително по горните етажи на турската полиция и съдебна система. В частни разговори служители на ПСР казват, че ще работят, за да попречат на Хизмет да „позори“ правителството на Ердоган – възможен предвестник за полицейски арести на заподозрени гюленисти.

„В момента ситуацията в Истанбул изглежда под контрол“, заяви един високопоставен партиен служител. Но остава да се види дали подобни операции на Хизмет да събере опозиция срещу Ердоган ще има в други градове.

Състоянието на икономиката от дълго време е най-голямата гордост на Ердоган и влиянието на скандала върху бизнес климата би могло да определи дали подкрепата ще се задържи.

Турската валута удари поредни нови ниски нива срещу долара, макар спадът да бе смекчен леко миналата седмица от продажбата на валута от централната банка.

Много инвеститори вероятно ще запазят доверие в Ердоган и неговия икономически екип засега, знаейки, че в миналото успешно са преминавали през бурни морета.

„Ердоган е политически сървайвър и ловък политически играч. Мисля, че той може да се справи с това“, заяви Тимъти Аш от Стандарт Банк. „Той има силна подкрепа отдолу и докато запазва подкрепата на икономическия екип, мисля, че пазарите ще му дадат шанс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.