„Зюддойче цайтунг“: Изборите за ЕП ще парализират политиката през 2014 г.

„Изборите за Европейски парламент ще накарат цялата политика през 2014 г. да застине“, прогнозира в коментарен материал германският вестник „Зюддойче цайтунг“. Под заглавие „Между неравни“ изданието сравнява политическите календари за 2014 г. и отминалата 2013 г. и констатира, че когато се очаква ключово събитие, свързаните с него надежди и тревоги създават психологическа преграда, която пречи на вземането на политически решения.

„Това, което бяха за 2013 г. изборите за Бундестаг, през 2014 г. ще бъдат изборите за Европейски парламент: събитие, което ще замрази цялата политика“, пише „Зюддойче цайтунг“.

Вестникът смята, че последната среща на върха на Европейския съюз през миналата година е дала добра предварителна представа за това, което ще се случва в европейската политика през тази година: „големи теми, малки действия“.

„Европа е асиметричен континент“, пише „Зюддойче цайтунг“, отбелязвайки възхода на подкрепата за крайнодесни партии в ЕС и надигането на сепаратизма в Шотландия и Каталония. „Така, както политическите страсти са неравномерно разпределени, така има и неравновесия в благосъстоянието и растежа, в самоувереността и способността за действие“, коментира германското издание.

„Зюддойче цайтунг“ разсъждава върху ролята на Германия в ЕС, посочвайки, че макар в сегашната ситуация Федералната република да изглежда като център на влияние в Съюза, „колкото повече такт влага Германия в Общността, толкова повече съпротива предизвиква“.

„Кой би искал да направи силния още по-силен? Политическата класа в Европа не се тревожеше от нищо друго повече отколкото от германската доминация. И макар че това влияние се разглежда като препятствие от самото федерално правителство, то не може така просто да бъде прекратено“, коментира „Зюддойче цайтунг“.

Изданието заключава: „Как може една общност да функционира, при положение, че един е толкова силен, а много други са толкова слаби? Как Европа ще се помири с Германия и Германия – с Европа? В годината, когато се отбелязва стогодишнината от европейската архикатастрофа – Първата световна война, това не е лош въпрос.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.