Великобритания – ордите румънци и българи не се появиха

Снимка: Уебшотс

Полупразни самолети и влакове пристигаха вчера във Великобритания и нямаше никаква инвазия от румънци, около която се вдигаше такъв шум, пише британският вестник „Мирър“, обобщавайки ситуацията на някои от големите летища и гари на Обединеното кралство на 1 януари, когато отпаднаха досегашните ограничения за работа на румънци и българи във Великобритания.

Изглежда съвсем малко румънци и българи са решили да се възползват от възможността за неограничен достъп до британския трудов пазар в първия ден от новите европейски правила, пише изданието и добавя, че не са се оправдали предсказанията за огромна вълна от имигранти.

Очакваните „орди от румънци и българи“ не се появиха и консерваторите и Партията за независимост на Великобритания бяха остро разкритикувани за разпалваната досега „истерия“, пише вестник „Мирър“, позовавайки се на реакцията на проимигрантски настроени сдружения.

Английски хумор или поддържана психоза: британски депутати броят румънците, които кацат в Лондон, посочва в заглавие румънският вестник „Котидианул“ и окачествява ситуацията като „смешна“.

Румънците и българите са на първа страница на британските издания в първия ден от годината. Целият печат съобщава с алармиращ тон за вълната от имигранти, която ще залее Обединеното кралство, а депутати стигнаха дотам, че да броят румънците, които са кацнали в Лондон на 1 януари сутринта.

Паралелно с това репортери на британските таблоиди броят автобусите и самолетите, които ще тръгнат към Великобритания през следващите дни.

Къде са румънските орди, които щели да нахлуят във Великобритания, пита друг румънски вестник – „Гъндул“.

След ордите от румънци и българи, които прогнозираха таблоидите и британски консерватори през цялата 2013 г., дойде спокойствието на 1 януари 2014 г. – ден, в който противно на предвижданията, не дадохме начало на масово изселване към Обединеното кралство, нито пък към останалите осем държави – Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Малта, Испания, Холандия, които отвориха пазара си на труда, посочва „Гъндул“.

Както и през 2007 г. – една друга Нова година, която европейците празнуваха с мисълта за възможен прилив на румънци, преминаването от 2013 г. в 2014 г. бе следено с голямо внимание отвън и доведе в Букурещ чуждестранни кореспонденти в търсене на хора с готов багаж и билет за Великобритания.

Седем години след присъединяването на Румъния към ЕС, историята се повтаря – Европа се страхува отново от инвазия на румънците, посочва вестникът. Изданието цитира Оана Ромоча, румънска изследователка в Оксфорд, която си спомня за аналогичните настроения през 2007 г. и отбелязва, че и тогава чуждестранните кореспонденти са били разочаровани, че не са открили претъпкани автобуси с румънци, тръгнали към Англия.

„Гъндул“ цитира и впечатленията на кореспондент на Би Би Си, изпратен в Букурещ, за да отразява „преселението“ на румънците в Обединеното кралство. През дните, прекарани в румънската столица, кореспондентът Фил Маки се натъкна на същото отношение, както през 2007 г. – хората стават много раздразнителни и предпазливи, когато обсъждат тази тема, която нарани през последната година достойнството на една нация, която вече страда от комплекса „гражданин втора ръка“ в ЕС, отбелязва „Гъндул“.

2013 г. бе много напрегната година по оста Букурещ-Лондон. Година, в която реториката срещу имигрантите в Обединеното кралство се засили опасно много. Напук на това напрежение, неотдавнашно проучване на агенция Ипсос Мори показа, че повече от две трети от британците биха приели без никакви резерви румънците и българите да работят много и честно в държавата им, пише още „Гъндул“, като се позовава на британския „Гардиън“.

Подклаждани от болезнения опит с полските имигранти през 2004 г., но и от реалността на една икономика, която се мъчи да излезе от рецесия и на една система, натоварена от големия броя ползващи социални помощи, дискусиите жонглираха с предвиждания и цифри, една от друга по-мрачни за бъдещето на Великобритания.

С времето започнаха да се чуват и по-умерени гласове, отбелязва „Гъндул“, като прави ретроспектива на изминалата 2013 г. по темата за възможна имиграция от Румъния и България към Великобритания след 1 януари. Румънските вестници правят анализ на британския печат по темата, като отбелязват публикациите, които допринасят за психозата, и онези, които са в умерен тон и предлагат обективна информация.

Заглавие във в. „Адевърул“ информира, че Великобритания е била в очакване на „инвазия“, която не се е състояла. „Журналул национал“ посочва в материал, придружен със снимка на няколко момичета, че макар британците да са се показали ужасени от вълната румънски имигранти, които следвало да нахлуят във Великобритания, както и предишни години, те са били основните персонажи на отвратителни сцени на колективно пиянство по улиците на големите градове.

Излезли на улицата, за да празнуват нова година, някои от британците са пили толкова много, че вероятно представляват пример за това колко алкохол може да има човек в кръвта си. Впоследствие, естествено, се озовават в болница или в ареста на полицията, посочва „Журналул национал“.

Още по темата: Великобритания започва да се плаши и от македонците

Българите и румънците сега ще имат правото да поискат във Великобритания същите социални помощи и здравни грижи като останалите европейски граждани. Британският премиер Дейвид Камерън прокара план за въвеждане на тримесечно изчакване за европейските мигранти, преди те да могат да поискат помощи за безработица. Но реформите на засягат работещите мигранти, които ще искат пари от социалната система, твърди сайтът „Хъфингтън пост“.

Британският в. „Дейли телеграф“ съобщава, че въпреки ранните информации, че полети от Румъния и България за Великобритания са претъпкани, няколко авиокомпании миналата нощ съобщиха, че все още имат свободни места за полетите си за тази седмица.

Изданието обаче открива нов проблем след вдигането на ограниченията за българите и румънците на трудовия пазар в ЕС. Румъния и България, които са страни от ЕС, дават паспорти на граждани на страни, които не са от ЕС, като Молдова и Македония. Историческите връзки означават освен това, че някои сърби, украинци и турци също могат да искат издаването на паспорти в тези страни, което ще им позволи да работят където си поискат в ЕС.

Някои оценки показват, че две трети от цялото македонско население от 2 милиона души може да поиска българско гражданство и по този начин де факто и европейско гражданство. Официалните данни за 2012 г. показват, че над 22 000 македонци са поискали български паспорт.

В Македония средната работна заплата е една пета от средната работна заплата във Великобритания. Безработицата е 28 процента, което е три пъти повече от Великобритания.

Социална Великобритания, готви се, ето те идват!, пише в. „Дейли експрес“. Според първите прогнози най-малко 5000 българи и румънци ще дойдат в страната в първата седмица след вдигането на ограниченията, посочва изданието. Вестникът цитира конкретни примери на румънци, планиращи да заживеят във Великобритания.

В друга статия изданието упреква политическата класа за новата вълна от мигранти. Не бива да се упрекват гражданите на България и Румъния, че прииждат в страната ни, след като нашето правителство разшири обхвата на безкрайната покана за гостуване към тях, посочва вестникът.

Британски компании вече рекламират в Румъния 5000 работни места за готвачи, гледачи, лекари и дори за танцьорки на еротични танци, пише в. „Дейли стар“. Рекламите са в сайта Tjobs.ro.

Френският в. „Монд“ припомня, че вдигането на ограниченията е породило негативни реакции и в Германия, където партията на баварските консерватори, съюзник на Ангела Меркел, свърза вдигането на ограниченията с повишен риск от размирици и социални протести.

Сп. „Курие ентернасионал“ в пространен анализ на румънския журналист Влад Епуреску подчертава, че най-яростните публикации в британската преса срещу вдигането на ограниченията са до голяма степен лишени от основание. Изданието припомня, че Ирландия, съседката на Великобритания, не е преживяла вълна от имигранти от България и Румъния, когато е вдигнала ограниченията за тях. В статията се припомня освен това, че въпросът за мигрантите от двете балкански страни се бърка с този за ромите.

В статията се акцентира, че британците винаги са били алергични към останалата част от Европа и че в навечерието на европейските избори във Великобритания антиимигрантската риторика е имала успех, защото достъпът на българите и румънците до пазара на труда е бил представен като нещо, наложено на британците от Брюксел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.