Германия: социалдемократи срещу християндемократи заради българи и румънци

Дебатът за ползата и вредата от имигрантите от България и Румъния е изострил тона между социалдемократите и едната от двете десни партии в германското правителство, става ясно от пресата във Федералната република през първия работен ден от Новата година.

Вестниците подробно отразяват партийните реакции и от двете страни по повод искането на по-малката от двете десни партии в правителството – Християнсоциалния съюз (ХСС) Германия да наложи ограничения за имиграцията поради бедност от други европейски страни.

Левоцентристкият „Зюддойче цайтунг“ цитира външния министър Франк-Валтер Щайнмайер от ГСДП, според когото поставянето под въпрос на свободата на движение на работници в Европа „вреди на Европа и вреди на Германия“. Щайнмайер е цитиран да добавя, че не може да става дума за ограничаване на свободата на движение в Европа.

„Зюддойче цайтунг“ цитира в същата публикация и доста по-остро изказване на заместник-министъра на външните работи Михаел Рот от ГСДП, според когото ХСС не разбира смисъла на Европейския съюз и не това е нивото, на което би трябвало да работи голямата коалиция. „Клавиатурата, на която се ХСС свири, е извънредно опасна“, цитира „Зюддойче цайтунг“ думите на Рот.

Консервативният „Велт“ набляга на аргументите на ХСС, цитирайки председателя на партията Хорст Зеехофер, според когото налагането на мерки срещу европейски граждани, които се възползват от социални помощи, без да имат право на това, е част от коалиционния договор на правителството.

Изданието цитира и коментар на българския посланик в Германия Ради Найденов, че „който обслужва предразсъдъците и се аргументира популистки, вреди на европейската идея и с това на всички нас“.

В обширен материал със заглавие „Срещу опасните предразсъдъци“ и подзаглавие „В Румъния и България цари неразбиране за западноевропейския страх от имигрантска вълна“ авторитетният „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ подчертава, че „изтичането на мозъци“ вреди преди всичко на България и Румъния.

Близкият до бизнеса всекидневник посочва, че „типичният висококвалифициран мигрант вече работи в чужбина и е млад, самостоятелен и част от академичните среди“. Изданието цитира предишни интервюта на българския президент Росен Плевнелиев и на високопоставени румънски представители срещу предразсъдъците и налагането на ограничения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.