Нов медиен хит: карта на убийствата в „Лос Анджелис Таймс“

Картите от Google Maps с всичките данни, които има в тях, са нещо модерно и интересно. „Лос Анджелис Таймс” обаче е измислил съвсем различна интерактивна карта: вместо да показва ресторанти или туристически забележителности, вестникът е изготвил т.нар. Homicide Guide – гид на убийствата в града. Проектът на изданието Homicide Report документира всички убийства от 1 януари 2007 година, с подробности за жертвата, обстоятелствата около смъртта, снимков материал… До 11 август в списъка бяха включени 515 случая. „Броенето” е безпощадно, а детайлите могат да бъдат подбирани по възраст, раса, пол, ден от седмицата, в който е извършено убийството и т. н.

Интерактивната карта на Лос Анджелис показва къде стават най-много убийства. Червените балончета съдържат подробна информация за всеки отделен случай. Снимка: Лос Анджелис Таймс

От няколко дни вестникът предлага и нова услуга – графично изображение на смъртоносната статистика върху картата на Лос Анджелис. Тя показва къде в града убиват най-много хора. Както и в Google Maps, над местопрестъпленията се носят червени балончета, които съдържат допълнителна информация. При кликване с мишката върху тях се отваря прозорец със снимка на жертвата и резюме на известните по случая факти. С още едно кликване се отива в доклада за убийството, който описва хронологията на престъплението.

Картата е събрала информацията около убийствата в Лос Анджелис от началото на 2007 година. Данните се базират на информацията от следователите (т.нар. coroners), които са от специалните съдилища, медицински лица или полицаи, разследващи смъртните случаи. Те работят особено подробно по убийствата при неизяснени или особени обстоятелства. В сайта влиза и допълнителна информация, която не е предоставена от следователите.

В картата не са включени някои убийства, за които следователите не са предоставили окончателен доклад. Това са най-често неясни случаи, включително онези, в които полицейското разследване е на път да класифицира смъртта по друг начин, а не като убийство. Убийствата, за които не е имало информация, но тя идва по-късно, или когато се докаже престъплението, също се добавят в картата.

Проектът с виртуалната карта на убийствата е новост за „Лос Анджелис Таймс“. През изминалите години, когато се работеше предимно по печатното издание, в него нямаше достатъчно място, за да се описват историите на стотиците убийства, които стават всяка година в града. Неограниченото уеб-пространство обаче позволи на проекта да информира в детайли за убийствата и даде на читателите възможност да получат цялостна представа за проблема с престъпността в Лос Анджелис. И още нещо – под всеки случай всеки желаещ може да остави мнението си за убийството, за жертвата, за действията на властите…

Една от целите на проекта Homicide Report е да извади жертвите на убийства в Лос Анджелис от анонимност. Въпреки че снимки се предоставят от полицията, близките и приятелите, повечето от тях са включени в сайта само със силуети. Снимка: Лос Анджелис Таймс

При събирането на информацията обаче има редица трудности. Много от убийствата изобщо не попадат в репортажите на медиите и не влизат във вътрешната система за информация в полицията, предназначена за журналистите. Десетки случаи се третират като лична информация, а жертвите остават невидими за обществото.

Една от целите на проекта Homicide Report е да извади от анонимност жертвите на убийства в Лос Анджелис. Той се бори срещу тенденцията от последните десетки години медиите да съобщават само за най-шокиращите убийства, докато онези, които са най-характерни за проблема с престъпността и на смъртоносното насилие, остават скрити за обществеността.

В САЩ картата предизвика противоречиви реакции. Много хора твърдят, че тя е цинична и прилича на игра, защото може да се пуска през различни филтри – може да се извикат убийствата само на деца на определена възраст, да се подредят жертвите по пол, раса или причина за смъртта. Други обаче настояват, че животът в големите градове на Америка отдавна е достатъчно рискован. А графичното изображение на статистическите данни потвърждава много от установените стереотипи: през тази година 20 на сто от всички жертви в Лос Анджелис са били застреляни с огнестрелно оръжие, повечето от половината са били с латиноамерикански произход, една трета са били афроамериканци, а трима от всеки пет убити са били на възраст между 10 и 29 години. В ЛА има квартали, в които не се случва почти нищо и горещи точки, в които множеството червени балончета с информация скриват имената на улиците.

Според авторите на проекта визуализирането на тези факти върху картата на града ще увеличи натиска върху политиците, за да предприемат по-активни мерки срещу престъпността. От друга страна обаче хората, които живеят в тези квартали, ще бъдат още по-уплашени и пренебрегвани от съгражданите си.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.