На пазар за марихуана в щата Колорадо

Асошиейтед прес

Магазин за канабис в щата Колорадо. Снимка: АП/БТА

Първите магазини за марихуана за развлечение в САЩ бяха отворени в щата Колорадо. С това беше поставено началото на експеримент, който ще бъде внимателно наблюдаван по света.

Активисти се надяват да докажат, че узаконяването е по-добра алтернатива от скъпата война, водена от Америка срещу наркотиците.

„Честно казано, мислех си, че никога няма да видя този ден“, каза зашеметеният Ерън Ром, който пуши с компания концентрирана марихуана на парти в Денвър, озаглавено „Забраната свърши“ (Prohibition Is Over) – асоциация със забраната над алкохола през 20-те години на 20 век.

Скептици се тревожат, че мярката ще направи марихуаната по-широко достъпна за младежите, въпреки че според закона наркотикът може да се продава само на лица, навършили 21 години.

Избирателите в Колорадо одобриха през 2012 г. узаконяването на марихуаната, която от вчера се продава свободно. Планира се от средата на 2014 г. употребата и продажбата на наркотика да стане законна и в щата Вашингтон. Уругвай прие закон през декември и стана първата страна, въвела правни регулации за марихуаната.

Активистите, които подкрепят легализирането на наркотика, твърдят, че законната търговия с марихуана ще донесе приходи за държавите и ще спести пари, тъй като няма да има нужда да се вкарват в затворите всички закононарушители.

Най-малко 24 магазина за трева в осем града в Колорадо отвориха врати, след като набраха още персонал и наеха охрана.

„Ще си сложа касовата бележка в рамка, щом се върна вкъщи, за да ми напомня какво е възможно. Легална навсякъде“, заяви Джеймс Арън Ремзи, който е лежал за кратко в затвора за притежание на марихуана преди по-малко от година. Развълнуван е, че сега си купува трева легално.

Затъмнени стъкла на черна лимузина, спряла пред един от тези магазини, показва другата страна на новоузаконения пазар – има хора, които са склонни да опитат легална марихуана, но не са готови да си я купуват пред очите на всички.

Адисън Морис, собственик на едно от заведенията за марихуана, има 10 клиенти, които чакат вътре и са платили 295 долара, за да бъдат повозени три часа от „марихуанен асистент“, който ще им помогне с избора на подходящия вид от предлаганата продукция. „Ние сме от старото поколение ценители на тревата, заяви 63-годишният търговец. „Не сме като хипи тревоманчетата, готови да стоят на този студ и да купонясват“.

Колорадо въведе система за проследяване на насажденията, за да държи наркотика настрана от пазара на черно. Въведени са и изисквания за пакетирането, поставянето на етикети и тестването на продуктите, наред с ограничения за психотропните действия на „ядливата“ марихуана.

Марихуаната все още е нелегална съгласно федералния закон, но американското министерство на правосъдието изготви списък от осем точки с приоритети в регулациите за производство и продажба на трева. Те задължават щатите да държат наркотика настрана от непълнолетни, престъпни картели, федерално имущество и да не се разпространяват в други щати, в противен случай федералните власти ще предприемат строги мерки.

„Разбираме, че Колорадо се гледа под лупа“, заяви пред журналисти Джак Финлоу, адвокат на губернатора Джон Хикънлупър и ръководител на работната група, която се занимава с планирането на новите закони за производство и продажба на наркотика.

Група експерти по лечение на пристрастяванията и лекари заявиха, че забелязват увеличаване на проблемите с пристрастяването към марихуана, особено сред младите. Според тях по-голямата достъпност на тревата ще изостри проблема.

„Това налива масло в огъня“, смята Бен Корт от Колорадския център за зависимост, пристрастяване и рехабилитация към Болницата в Колорадо.

Поддръжниците на легализирането на марихуаната се надяват, че експериментът на Колорадо няма да се набива чак толкова на очи след първоначалната пазарна еуфория.

„Възрастните в тази страна купуват марихуана от години“, заяви Мейсън Твърт, говорител на „Марихуана полиси проджект“, най-голямата организация, която се бори за промяна в политиката към марихуаната в САЩ. „Единствената разлика е, че в Колорадо сега те ще я купуват от законни търговски обекти, вместо от пазара на черно“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.