Ердоган иска да поеме отново контрола върху правосъдието

Франс прес

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, заплашен от мащабно антикорупционно разследване, предприе офанзива, за да поеме отново контрола върху съдебната институция, към която отправя обвинения, че в нея са внедрени хора на движението на Гюлен, в началото на решаваща година на избори.

След зрелищната полицейска операция на 17 декември е обявена словесна война между ислямо-консервативното правителство и турското правосъдие.

Дуелът, непознат досега в общественото пространство, е ежедневен. На обвиненията за „заговор“, за „мини пр еврат“ или за „опит за убийство“, отправяни от управляващите, отговарят жалбите на магистратите за „нарушение на разделението на властите“.

В рядко срещано публично изявление един от прокурорите в Истанбул, отговарящ за разследването, разпространи съобщение на стъпалата на съдебната палата, обвинявайки съдебната полиция, че умишлено е отказала, въпреки неговото искане, да задържи около тридесет души, близки до управляващите, и че са го отстранили от делото.

Две от най-висшите съдебни институции – Висшият съвет на съдиите и прокурорите и Държавният съвет, нарушиха своята сдържаност, за да осъдят натиска и обвиненията на властта срещу правосъдието и полицията, от която бяха отстранени няколко десетки високопоставени служители.

Сигурен в подкрепата на мнозинството от избирателите, Ердоган направи няколко пъти заплашителни изказвания срещу съдиите. „Ние сме едновременно изпълнителна и съдебна власт“, обяви той пред своите привърженици.

„Или г-н премиерът не знае какво е разделение на властите. Или, което е по-драматично, на него му пречи правовата държава като цяло“, коментира Метин Фейзиоглу, председател на Съюза на адвокатските колегии.

Битката, която противопоставя Партията на справедливостта и развитието, на власт от 2002 г. насам, и движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен е в сърцевината на този конфликт между политическата власт и съдебната власт.

Ердоган подозира това движение, което дълго време бе негов съюзник, че се възползва от този скандал и използва като средство правосъдието и полицията, където разполага с влиятелни поддържиници, за да си отмъсти на правителството. То реши да премахне частните подготвителни школи за кандидат-студенти, които са значителен източник на приходи за движението на Гюлен.

С оглед на перспективата за общински избори през март и президентски – през август, които са решаващи за политическото му бъдеще, премиерът е решил, според турските медии, да поеме отново политическия контрол върху съдебната система.

На прицела му е Върховният съвет на съдиите и прокурорите, който вече бе реформиран през 2010 г., за да се намали влиянието в него на привържениците на кемалисткия и светски „бивш режим“.

„Ние допуснахме грешка във връзка с Висшия съвет на съдиите и прокурорите, ние ще я поправим“, заяви Ердоган, обещавайки да представи конституционна поправка, за да подреже крилете на тази институция.

Но тази стъпка се очертава трудна, тъй като Партията на справедливостта и развитието не разполага вече с мнозинството от две трети в парламента, необходимо за промяна на основния закон.

И опозицията вече обяви, че ще се противопостави категорично на това. „Правовата държава е принцип, който всички ние сме длъжни да спазваме и да защитаваме“, подчерта Атила Карт, депутат от основната опозиционна партия – Народнорепубликанската партия.

Държавният глава Абдуллах Гюл също би могъл да се противопостави на това. Президенът, смятан за близък до движението на Гюлен, неколкократно демонстрира разликата в позициите си с премиера през последните месеци, най-вече по време на безпрецедентната вълна от демонстрации, която разтърси властта през юни.

„Ние трябва да се въздържаме от всякакви позиции и прояви, които могат да навредят на нашата демократична правова държава“, подчерта той в сряда в новогодишните си пожелания.

Три седмици преди посещението му в Брюксел, което се очаква да отбележи подем в процеса на присъединяване на Турция към ЕС, евросъюзът също припомни в каква степен държи на „прозрачно и безпристрастно“ правосъдие.

Съд в Истанбул отхвърли в четвъртък искане за освобождаване на десетина души, поставени под арест в рамките на „заговора от 17 декември“, според думите на Ердоган. Конфронтацията продължава.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.