Миграцията в ЕС: липсващите родители на румънските деца

Лагер на роми край Лион. Снимка: АП/БТА

Децата си спомнят точно как и в колко часа са си тръгнали техните родители – майката на Сергиу е заминала със самолет за Италия в 1 часа следобед, а майката на Разван – с автобус за Италия в 5 часа сутринта.

Когато попитах директора на училището във Фибис, село в Западна Румъния, в кой от класовете има деца, чиито родители са в чужбина, той услужливо ми подбра малка група от тях – три момчета и едно момиче, на възраст 13-14 години.

Над 300 хиляди румънски деца имат поне по един родител, който работи в чужбина, сочат данни на някои проучвания. Според официалната статистика броят им е 80 хиляди, макар местните власти да са наясно, че едва малка част от родителите ги уведомяват преди да заминат, донякъде заради срам. От тези деца – на един от четири малчугани и двамата родители са в чужбина.

Миналия октомври румънският парламент прие нов закон, според който уведомяването при заминаване в чужбина е задължително, но тези, които се занимават с грижи за деца, се съмняват, че това ще бъде по-ефективна мярка от предишните. Над два милиона възрастни румънци работят в чужбина, в повечето случаи в Испания и Италия. Някои остават в чужбина години наред.

Отглеждани от баби и дядовци

Бащата на Оана Мария е работил в района на Лондон през последните шест месеца във фабрика за мебели. Майката на Сергиу е в чужбина от девет години – той е израснал с баба си и дядо си.

Майката на Каталин е заминала за Германия едва преди два месеца, за да се грижи за възрастна жена близо до Нюрнберг.

Разван сега живее с по-голямата си сестра. Той е бил с майка си за кратко в Рим, но се е върнал в къщи, тъй като са му липсвали приятелите и останалите роднини.

От децата, с които се срещнах във Фибис, Каталин понася отсъствието на майка си най-тежко.

Неговата майка Сабина не е могла да се върне за Коледа. Леля му готви за него и по-големия му брат, но тя не може да приготвя сармале (румънски зелеви сарми) като майка му, или същите превъзходни торти, плаче той.

Сабина е изкарвала по 145 евро месечно, работейки на нощни смени в местна пекарна преди да замине, нейният съпруг Костица обяснява, че това е това е една трета от парите, необходими, за да преживее четиричленното му семейство. Той е загубил работата си в база за инертни материали преди четири години, когато базата е била закрита.

Обезщетенията за безработица са спрели след година. Сега те получават по седем евро месечно детски надбавки. Той си намира временна работа около селото, те имат кокошки и две прасета, но двойката е решила един от тях да замине да работи в чужбина.

Несигурност

В Тимишоара, най-близкият до селото град, благотворителната организация „Пазете децата“ има център за грижи за уязвими деца, повечето от тях с родители в чужбина и около половината от тях от ромски произход.

Едно десетгодишно момиче мери бели ръкавици, които тя току ще е получила от Дядо Коледа. Тя живее с баба си и дядо си, тъй като и двамата й родители са в чужбина. Тя не може да ми каже в коя страна са те и въздиша дълбоко, когато я питам кога за последно ги е виждала. Тя не може да си спомни.

Децата, които растат без родители, не са нов феномен в Румъния – това се случва често, каза Кристиан Бади, психолог, който ръководи детския център.

Истинската вреда е липсата на емоционална сигурност за децата, които не знаят кога родителите им може отново да се явят и за колко време, каза Бади.

Центърът предоставя топла храна през деня, тъй като децата често в къщи ядат суха храна. Представянето им в училище е слабо. Някои започват да се движат в лоши компании с по-големи деца. Дори парите, които родителите изпращат в къщи, може да са проблем, провокирайки завист сред децата, които все още живеят бедно в Румъния.

Връщаме се във Фибис, където ниска зимна мъгла се е разстлала над полетата. Чувам, че Сергиу звъни на майка си в Перуджа. Тя е загубила работата си във фабрика за шоколад, признава тя, и мисли да се премести, но не да се върне в Румъния. Вероятно в Германия, където живее сестра й.

Разговарях с майката на Оана Мария пред малката къща, в която живеят. Те планират да се преместят при съпруга й в Англия през септември.

Бащата на Каталин Костица казва, че съпругата му печели по 500-600 евро месечно в Германия. Той ще опита да убеди жена си да остане следващия път, когато се върне в къщи. По-добре да сме бедни, но да сме заедно, обяснява той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.