„Руският Бин Ладен“ – заплаха от Бостън до Олимпиадата в Сочи

Терористът Доку Умаров. Снимка: нюзленд

Две самоубийствени бомбени нападения срещу мирни граждани в Русия броени седмици преди откриването на зимната олимпиада подновяват страховете, че чеченски терорист, известен като „руския Бин Ладен“, може би е решен да извърши или вдъхнови още атаки срещу т.нар. меки мишени и евентуално на големи международни спортни събития.

Тези опасения се появиха през април, когато бяха открити доказателства, че един от двамата млади чеченски имигранти, които извършиха две смъртоносни бомбени нападения на Бостънския маратон, е почерпил вдъхновение от Доку Умаров, 49-годишния водач на регионалната терористична мрежа, известна като Кавказко емирство, чиято заявена цел е да установи ислямска държава в Русия.

Американското и руското разузнаване се опитват да разберат колко по-дейна роля може да е играл Умаров, когото САЩ определиха през 2010 г. като „специално набелязан глобален терорист“, в подготвянето и разпореждането на двете самоубийствени бомбени нападения във Волгоград, при които бяха убити 29 души в тролей в понеделник и на гарата в неделя.

Служител от американското разузнаване, направил изявление за „Вашингтон таймс“ в сряда при условие да не се разкрива името му, отбеляза, че миналото лято Умаров разпространил видеозапис, в който „подкрепял предприемане на действия срещу Олимпиадата и разстройване на Олимпиадата с цел да се привлече внимание към каузата на чеченския народ“.

„Общоприетото мнение е, че има връзка между неговото изявление и взривовете във Волгоград. Но още не сме открили доказателства в тази насока“, каза служителят от разузнаването.

Друг американски служител, пожелал анонимност, заяви за „Таймс“ тази седмица, че „не е изненадващо, че мнозина биха заподозрели Доку Умаров в участие, особено като се имат предвид предишни публични заплахи на Умаров“.

Служителят обаче добави, че е „твърде рано да се правят каквито и да е категорични заявления за хората, стоящи зад тези трагични нападения“.

Регионални анализатори казват, че атентатите във Волгоград са били подчертано различни от други бомбени атаки, свързани с Умаров през последните години.

Мишена на предишните нападения бяха предимно руските сили за сигурност, разузнаване и военни постове, докато атентатите тази седмица бяха пряко насочени към невинни мирни граждани и стратегическата им цел, изглежда, беше да се привлече вниманието на международните медии, които все повече се съсредоточават върху Русия с наближаването на Олимпиадата.

„Очевидно Олимпиадата има доста общо с времето и мястото на нападенията“, каза заместник-директорът на програмата за Русия и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Джефри Манкоф.

Но Манкоф подчерта, че продължава да има големи въпросителни около предполагаемото участие на Умаров, и предупреди да не се свързват твърде прибързано тези атентати с нападението на Бостънския маратон. Разузнавателни източници определят атаката като дело на „вълк единак“, вдъхновено, но не разпоредено или направлявано от международни терористични лидери.

Служителят от американското разузнаване, който направи изявление за „Таймс“ при условие да не се разкрива името му, каза, че е сложна задача да се определи каква точно роля е играл Умаров в единия или другия случай.

Служителят заяви, че в светлината на видеопосланието, разпространено от чеченския ислямистки водач миналото лято, може да се направи сравнение между Умаров и Айман аз Зауахири, за когото мнозина предполагат, че се укрива в Пакистан в качеството си на настоящ лидер на първоначалното ядро на Ал Каида. Не е сигурно какви са конкретните му отношения с клоновете и поддръжниците на Ал Каида по света, но често му се приписват заслуги за техните действия заради видеопосланията, разпространявани от него.

„Зауахири казва „Искам хората да правят индивидуален джихад, да се занимават с джихад, където се намират“. Е, ако някой взриви автобус или нападне сграда, ще обвините ли Зауахири? Ще кажете ли, че той е отговорен?“, заяви служителят.

„Това е сравнението. Ние нямаме каквито и да е указания, че Умаров е режисирал или заповядал и направлявал нападенията тази седмица. Не сме установили каквито и да е доказателства за това“, каза служителят.

Но подобно на взривовете в Бостън тези атаки очевидно са имали за цел да убият невинни мирни граждани на меки мишени, където нападателите са знаели, че имат голям шанс да избегнат мерките за сигурност и полицията.

Това може да обясни защо атентатите тази седмица не са взели на прицел пряко руския град Сочи, където на 7 февруари трябва да започнат олимпийските игри и където са взети някои от най-строгите мерки за сигурност в историята. Вместо да се опитат да се промъкнат там, атентаторите самоубийци изпълниха мисията си във Волгоград, който е ключов транспортен възел на пътя за Сочи, но е на около 640 км от него.

Същевременно не е съвсем ясно колко близък е Умаров с Ал Каида. Държавният департамент заяви през 2011 г., че „Умаров е направил няколко публични изявления, насърчаващи последователи да извършват насилствени действия срещу обявени врагове, включващи САЩ, а също Израел, Русия и Великобритания“.

По онова време Държавният департамент одобри награда до 5 милиона долара за информация, която да доведе до откриване на местонахождението на Умаров. В обявлението на наградата той беше описан като „висшия лидер и военния командир“ на Кавказкото емирство и се казваше, че групировката е „отговорна за извършване на самоубийствени бомбени нападения и други терористични действия“.

„Кавказкото емирство осъществява насилствени действия под командването на Умаров, включващи самоделни взривни устройства (СВУ), поставени в автомобили СВУ и самоубийствени бомбени нападения“, гласеше обявлението от 2011 г.

Продължава да е спорно до каква степен Умаров и други чеченски джихадисти имат връзка с глобални групировки, свързани с Ал Каида. Например в обявленията на Държавния департамент за чеченските екстремисти не се споменава пряко Ал Каида. Конкретни нападения, режисирани от него и за които той е поел отговорност през последните години, приличат на нападения на локално действащ терорист.

„Умаров е поел отговорност за различни нападения, включително бомбените взривове в московското метро през 2010 г., при които бяха убити 40 души“, се казва в обявлението на Държавния департамент от 2011 г. В документа също така се отбелязва, че Умаров е „заявил, че е организирал бомбеното нападение във влака Невски експрес през 2009 г., при което бяха убити 28 души“ в Русия.

От друга страна, висшето подразделение на ООН за наблюдение на тероризма свърза Умаров с Ал Каида през 2011 г., като каза, че той участва във финансирането, планирането и подпомагането, а също набирането на членове за различни групировки извън Русия, които споделят убежденията на Ал Каида.

Информации в медиите през последната година предполагат, че около 200 чеченски ислямисти са отишли в Сирия, където един от тях – Омар Шишани – според съобщенията е бил поставен на ключова ръководна позиция от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта, която американски служители определят като водещия клон на Ал Каида, воюващ в Сирия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.