„Пътят на смъртта” убива 300 души годишно

Най-опасният път в света се намира в Боливия, всяка година в пропастта политат по 26 превозни средства

„Пътят на смъртта“ е дълъг 64 километра, денивелацията му е 3500 метра. Въпреки стотиците загинали, той е любимо място на екстремните велосипедисти и е предпочитан от шофьорите. Снимка: gravitybolivia.com

Всеки път сам по себе си е опасен. Но един от всички на земята е особено смъртоносен – това е трасето в провинция Юнгас (Боливия), което неслучайно носи прозвището „пътят на смъртта”. Всички, които потеглят по него, първо се молят на Бог, защото най-близката болница е в столицата Ла Пас, на два часа път. След това изливат глътка бира на земята, за да омилостивят Пачамама – Майката земя – и хранят бездомните кучета, в които се предполага, че са се вселили душите на загиналите в пропастта. Тези ритуали обаче не винаги помагат. Всяка година по трасето умират между 200 и 300 души – производители на кока, войници и десетки туристи. Затова на много места има кръстове, които отбелязват точно къде са полетели в пропастта…

„Пътят на смъртта” е с денивелация 3500 метра – той се спуска от 4700 метра в боливийските Анди до 320 метра над морското равнище, като свързва столицата Ла Пас с град Коройко. В началото 64-километровото трасе се изкачва 5 километра, а след това се спуска до 330 м надморска височина. То преминава от високото плато през джунглата до долината, като се вие между стръмни и хлъзгави склонове. Първите 20 км са покрити с асфалт, но след това гладката повърхност изведнъж преминава в чакъл, често покрит и с кал. Няма предпазни мантинели, лентата за движение е една, а на всичкото отгоре и атмосферните условия рядко са благоприятни. Край пътя има десетки водопади, а от склоновете на Андите се спуска мъгла.На много места не могат да се разминат две коли – обикновено те спират, шофьорите слизат и се договарят как да се разминат. Въпреки че в Боливия колите се движат в дясната лента, по „пътя на смъртта” това правило не важи. Тук спускащият се надолу шофьор минава по външния край на пътя, а предимство има изкачващият се. На много места трудно се смества дори един камион, а именно тежкотоварните автомобили най-често минават оттук.

Най-тежката катастрофа на „пътя на смъртта“ е регистрирана на 24 юли 1983 година, когато в пропастта пада автобус с повече от сто души. Загиват всички. Тогава е отбелязан и мрачният рекорд на трасето – 320 загинали за една година. През 1994-а в пропастта падат 26 превозни средства – средно по едно на всеки две седмици. Тази тенденция е запазена и до днес. Името си обаче пътят получава през 1999 година, когато когато автомобил с осем израелски туристи излита от един завой. През 1995 година пък Интерамериканската банка за развитие го определи като „най-опасния път в света”, въз основа на коефициента на загиналите на миля.

Всяка година от най-опасния път в света в пропастта политат 26 превозни средства. Пътят си има собствени правила, а шофьорите преговарят как да се разминат.
Снимка: gravitybolivia.com

„Пътят на смъртта” е построен по време на войната между Боливия и Парагвай (между 1932 и 1935 година) от парагвайски затворници. Той е един от малкото маршрути, които свързват амазонските тропически гори в северна Боливия със столицата на страната. Въпреки че през 2002 година боливийското правителство осигури обходен маршрут, много шофьори предпочитат по-краткия път между отвесните склонове. Отскоро „най-опасният път в света” се первърна и в туристическа атракция. Десетки туристически агенции в Ла Пас – най-високо разположената столица в света – предлагат спускания по трасето.

„Туристите идват тук заради опасността, създадената легенда и задължителния риск,” казва Алистър Матю, собственик на една от най-добрите приключенски фирми Gravity Bolivia. „Това е неустоима комбинация.”
Матю е превел по „пътя на смъртта” повече от 15 000 колоездачи. И въпреки че при него няма смъртни случаи, през последните шест години при конкурентите му са загинали девет души.

Въпреки всичко бъдещето на „най-опасния път в света” е под въпрос, защото през 2006 година Интерамериканската банка за развитие отпусна заем от 120 млн. долара за построяването на обходен маршрут от другия край на долината. Строителството му още не е започнало заради финансови проблеми в Боливия. Но дори и някой ден боливийците, които шофират по „пътя на смъртта” да имат друг избор, любителите на екстремните изживявания ще останат тук.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.