Протестите стават все по-безнадеждни. Трябваше и Костов да го каже

Иван Костов, една от иконите на дясното, се изказа тия дни предупредително, че протестът ще затихне безславно.
„Протестите се разфокусираха. Нямаха лидерство, не желаеха да придобият политическа форма… Ако не се появи политическо лидерство, ще бъде стихиен протест като този през февруари“, каза той. Костов оставя отворена вратичка за бъдеще време. А може да се каже, че това вече е приключило. И Костов деликатно не ще да каже истината докрай.

Мнозина още не смеят да кажат нещо против представяното като всенародно прогресивно движение за оставка, за да не ги вземат за ретроградни, за комунисти или „платени от олигархията“. Това е конюнктурата. Тя обаче започва да отшумява. Защото продължаващите искания за оставка стават все по-неадекватни и дори започват да постигат обратен ефект.

Причината е проста. Протестите до втръсване обясняваха кой е лошият – Орешарски, БСП, ДПС, но не обясниха кой е добрият. Не посочиха каква е алтернативата. А тя трябва да е някоя партия, стара или нова. За да може хората да гласуват за нея. Нова няма. И най-наивният усеща, че при едни избори се дава нов шанс на Борисов, който може да управлява само подпрян от изпадналата обединена десница. И се оказва също, че повече шанс да спечели изборите има някаква анти-ГЕРБ коалиция, ако може така да се нарече. Която ще бъде с повече самочувствие от сегашното правителство.

И при това положение, в апогея на протестите в Украйна, тукашни протестиращи призоваваха и в София да окупират някоя сграда като щаб на протеста. Съвсем нелепо. Тук не е Украйна и няма такива проблеми. България е член на ЕС, никоя партия не иска да прекрати членството й. Нито има някакъв комунистически режим, нито някакъв авторитарен личен режим, подобен на Живковия. Атакуваният парламент не е дворец на диктатора, депутатите в него са избрани. Всички тези обстоятелства свеждат протеста чисто и просто до непризнаване на изборните резултати.

Красивите думи за събуденото гражданско общество, за „ранобудните” студенти, се обезсмислят, като видиш в репортаж по БНТ как синът на Румяна Бъчварова, шефката на кабинета на Бойко Борисов, се изказва като активист на „ранобудните”. А сред публиката в аулата седи баща му. А дъщерята тича по бул. „Цар Освободител” и се блъска с полицаите в драматични репортажи пак по телевизията. Заприличва на семейно-партийна инициатива, маскирана като гражданска.

Поводът за искане на оставка беше назначението на Пеевски, което не се състоя, той се оттегли. След това, като нямаше достатъчно сериозни поводи за оставка, започна преувеличението. Например, че правителството взе заем от 1 милиард лева. Което веднага предизвиква въпрос – защо сегашните протестиращи по-рано не реагираха с искане за оставка при заемите на Дянков, прехвърлянето на пари от Здравната каса, харчовете от резерва и др.?

Защо, след като по времето на Борисов имаше поне 5 различни повода за искане на оставка, нямаше такива реакции? Щом искаш оставка сега, а преди не си искал, значи си приемал управлението на Борисов. И на практика сега протестиращите го подкрепят, някой неосъзнато, други – съвсем осъзнато.

Така болезнено изглеждат нещата с протестите. Иначе за хубавата им страна се изприказва достатъчно.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.