Демократи и републиканци се готвят за щурм на Белия дом през 2016

Асошиейтед прес

Ранните етапи на президентската надпревара за изборите в САЩ през 2016 година са коренно различни за демократите и републиканците.

Много демократи вече смятат Хилари Родам Клинтън за почти действащ президент, някой който може да поеме юздите от президента Барак Обама. Бившият държавен секретар не е взела решение за политическото си бъдеще, но и не положи усилия да ограничи ентусиазма за нова президентска кампания, като обикаля страната, изнася речи и подготвя издаването на още една книга.

Републиканците нямат ясен фаворит и се очакват множество кандидатури на първичните избори, в които може да се включат нови кандидати като губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, сенаторът от Кентъки Ранд Пол и сенаторът от Флорида Марко Рубио. За една партия, която обикновено подкрепя утвърдени политици, изборите през 2016 година може да се окажат най-безпорядъчната републиканска кампания за Белия дом от едно поколение.

Докато ерата на Обама приближава последните си избори за Конгрес през ноември, кампанията за наследяването му вече започна: вероятни кандидати от двете страни тихо ухажват дарители, започват изграждане на предизборна организация и правят проучвателни пътувания до ранно гласуващи щати на първичните избори като Айова, Ню Хемпшър и Южна Каролина. Официалният старт на надпреварата обаче вероятно ще настъпи след година.

Следващата година ще бъде посветена на полагането на основите на предизборна кампания, изграждането на политическа програма и събирането на средства за кандидатите за Камарата на представителите, Сената и губернаторските длъжности, които могат да станат бъдещи съюзници.

И всяка от страните е изправена пред собствените си вътрешнопартийни разделения.

Републиканците са затънали в конфликт, който изправя фигури от върхушката срещу консервативните поддръжници на Чаеното парти. Демократите рискуват да пострадат от влошаващия се имидж на Обама – проучванията на общественото мнение показват спад на популярността му след преизбирането му – и са изправени пред очертаващото се разделение между либерали и центристи.

За демократите, президентската надпревара зависи от това, дали Клинтън ще се кандидатира отново.

Бившата сенаторка от Ню Йорк и първа дама на президента Бил Клинтън оглави ранните проучвания на общественото мнение сред демократите, а вице-президентът Джо Байдън остана на далечното второ място. От редиците на левицата няма очевиден конкурент, като се отчете обещанието на сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън да изкара пълния си шестгодишен мандат.

Потенциалните кандидати като губернаторът на Мериленд Мартин о’Мали и бившият губернатор Брайън Швайцер от Монтана посетиха ранно гласуващите щати, но остават като цяло непознати на повечето гласоподаватели. Някои либерали може да окуражават бившия губернатор на Върмонт Хауърд Дийн да се кандидатира отново, но Клинтън има потенциала да обедини партията.

Действията на Клинтън ще бъдат следени отблизо следващата година. Тя избегна участие в повечето политически събития през 2013 година, но се очаква да бъде най-голямата притегателна сила на мероприятията за събиране на средства на Демократическата партия. Излизането на мемоарите й за годините в Държавния департамент през пролетта ще включва национална обиколка за представяне на книгата, позволяваща й да обсъжда теми, които може да предшестват президентска кампания. Докато не обяви решението си, всяка нейна дума ще се гледа под микроскоп, за да се отгатнат намеренията й.

„Това е може би безпрецедентна ситуация – Хилари Родам Клинтън е силна като действащ президент, който се бори за преизбирането си“, заяви стратегът на демократите Тад Дивайн.

Ако Клинтън реши да не се кандидатира, първичните избори на демократите може да се превърнат в общо сбиване.

Байдън може да получи в наследство много от поддръжниците на Обама и Клинтън, но надпревара без Клинтън ще отвори вратите пред кандидати като О’Мали, чиито постижения са възхвалявани от много либерали, губернатора на Ню Йорк Ендрю Куомо, човек с огромни умения да набира средства, и Уорън, която ще бъде подложена на натиск да се кандидатира от прогресивното крило.

Републиканците са изправени пред доста по-различна ситуация.

През последният половин век, републиканците рядко са номинирали кандидат, който преди това не се е кандидатирал за президент – изключенията са Джералд Форд през 1976 година и Джордж У. Буш през 2000 година.

Това може да се промени през 2016 година.

Кристи, новият председател на Асоциацията на републиканските губернатори, засили имиджа си в национален мащаб през ноември, като лесно спечели втори мандат. Екипът на Кристи твърди, че той е написал наръчника за успех на републиканците през 2016 година, като се е харесал на голям процент от представителите на малцинствата и жените.

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, който напусна поста си през 2007 година, се ползва с вниманието на дарителите и партийните лидери като брат и син на президенти. Президентските му амбиции обаче са неясни и следващата година може да даде по-ясна индикация за намеренията му.

Решението на Буш може да окаже сериозно влияние върху неговото протеже Рубио, който се опита неуспешно да убеди републиканците в Конгреса да подкрепят мащабни имиграционни реформи. Малцина очакват Рубио да предизвика Буш на първични президентски избори, но се очаква американско-кубинският сенатор да обиколи страната догодина, подкрепяйки кандидати за Камарата на представителите и Сената.

Пол е сред най-активните републиканци, проучващи шансовете си за президентска кампания и може да наследи лоялните поддръжници на баща си, либертарианския герой и бивш конгресмен от Тексас, Рон Пол. Тексаският сенатор Тед Круз, който е на поста само от година, е изградил силна мрежа от последователи в консервативните кръгове.

Много републиканци наблюдават внимателно конгресмена от Уисконсин Пол Райън, който направи впечатление като младия кандидат за вице-президент, партниращ на Мит Ромни в президентската надпревара през 2012 година. Наскоро той постигна споразумение за бюджета с демократите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.