Ражда се една по-либерална Америка

В Ню Йорк демократ най-сетне бе избран за кмет след 24-годишно прекъсване и той е заклет либерал, пише британският в. „Гардиън“. Гей браковете са законни в 18 американски щата, включително, колкото и да е странно, в Юта, един от най-консервативните щати. Минималната заплата се покачва, а в Колорадо човек дори може вече да пуши джойнт. Всичко изглежда розово, но преди прогресивистите да започнат да обличат тениските си с Че Гевара и да гърмят шампанското, трябва да се сблъскат с трудната реалност, че консерваторите няма да се дадат без бой, отбелязва изданието.

В действителност едва година след като президентът Обама бе преизбран и изглеждаше, че страната е поела в по-прогресивистка посока, републиканците осуетиха голяма част от плановете му за 2014 година. Имиграционната реформа, която е едно от основните предизборни обещания на Обама, е на изкуствено дишане, контролът върху оръжията бе блокиран от Сената (а и никога нямаше да мине през парламента), посочва „Гардиън“.

В различните щати положението не е много по-добро. Двайсет и три от републиканските щати отхвърлиха разширяването на действието на „Медикейд“ (програмата за здравеопазване за бедните) и така над 5 милиона американци ще останат извън здравната реформа „Обамакеър“. 2013 г. бе кулминацията на тригодишен период, през който бяха приети повече държавни ограничения върху аборта, отколкото през цялото изминало десетилетие.

С две думи, страната направи огромна стъпка към поредица от прогресивистки цели, но направи и голяма крачка назад. „Обамакеър“ е голяма победа за американските прогресивисти и вероятно е най-значимото постижение в социалната политика за последните четири десетилетия, но доста либерални приоритети останаха неизпълнени.

Откакто Обама пое поста през 2009 година, републиканците имат за цел да спъват практически всеки законодателен проект на президента и неговата партия. Тъй като те контролират Камарата на представителите, тази година, а и в обозримо бъдеще, малко вероятно е това да се промени, прогнозира „Гардиън“.

Либералите обаче не бива да губят надежда. По редица въпроси прогресивистите са силно подкрепяни от американския народ. Американците са по-склонни да подкрепят едно активистко правителство, политици популисти, социална и либерална политика, от когато и да било през последните години, пише още Гардиън.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.