Париж – плажуването разрешено

Това не е е лятна шега, а вече лятна традиция във френската столица.

Първо критикувана през 2002-а, когато кметът на Париж Бертран Деланое не само че лансира идеята, но и я изпълни, днес марката Paris Plagе (Париж Плаж) вече е в множествено число – Париж Плажове (Paris Plages).

В основата е скромното желание на парижкото кметство да осигури плажуване под палми по кейовете на Сена на онези парижани, които по една или друга причина не могат да събират тен по традиционните атлантическо или средиземноморско крайбрежия на Франция.

На пъпа на Париж, там където Сена най-красиво извива водите си под изящната снага на „новия мост“ – Пон Ньоф (Pont Neuf – всъщност най-старият, завършен в 1604-та година), кметството изсипа пясък, разпери чадъри, шезлонги, сложи дори душове и обяви плажуването за разрешено.

Тази в началото благородна социална инициатива тази година се разрасна главозамайващо, пропорционално на растящата посещаемост не само от парижани, но и от любопитни туристи. Плажовете вече са няколко, обхващат кейовете на Сена между няколко моста на десния й бряг, че и излизат извън Париж за да се разположат на кейовете на Канал дьо Л’Урк (Canal de l’Ourcq) в близост до парка Ла Вилет (La Villette). Тук е и безплатната гребна база, практикува се кану-каяк, гребане, ветроходство.
Атракциите са много и безплатни с едно-две дребни изключения. Плажовете са отворени от 8 до 24 часа, питейната вода е безплатна, можете да направите курс по Тай-Ши-Чуан, гребане или катерене, има игри и занимания за деца на различна възраст, безплатно включване към Wi-Fi Интернет (б. р. – безжичен) с компютри и мобилни телефони. Можете и да поплувате в специално инсталирания посред Сена басейн с екзотичното име Жозефин Бейкър…

Плажовете си имат и полиция, която пеш или на колела, следи зорко за реда и забраните, примерно плажуване с неприлично облекло, по монокини или с прашка, както и къпането в Сена. И още нещо: на всички превозни средства за градски транспорт има означена спирка Paris Plages, включително предвиден изход по прочутия 35 километров булевард „Периферик“ (б. р. – Околовръстното на Париж). С предупреждение към автомобилистите да избягват центъра на града, за да не се превърне плажуването в дишане на автомобилни изпарения.

А за вечно критикуващия френски данъкоплатец Париж съобщи малко цифри: плажувалите през 2006 са близо 4 млн., за операцията е изразходван бюджет от 2,2 млн евро, финансиран на 60% от различни спонсори, посипани са над 2000 тона пясък с 300 шезлонга, 240 чадъра, 24 хамака и 47 плажни кабинки.

Пясъчни игрища за плажен волейбол и футбол пред парижкото кметство. Снимки: авторката

Пясъчни игрища за плажен волейбол и футбол пред парижкото кметство. Снимки: авторкатаПлажна ивица край Сена. Снимки: авторкатаПарижани се препичат на шезлонги край Сена. Снимки: авторкатаКурс по източна гимнастика. Снимки: авторкатаЧаст от плажевете са върху дървени скари. Снимки: авторкатаДруги са върху пясък. Снимки: авторкатаПлажна ивица край Сена. Снимки: авторкатаЛетните плажовете на Париж си имат лого върху големи плакати.Парижката новост от юли - колела под наем за 1 евро на ден. Отвързват се от стоянката и се оставят където велосипедистът пожелае в друг край на града, на подобна стоянка. Снимки: авторкатаСтоянките за велосипеди досега са 750, а до края на годината трябва да станат 1400 с общо 20 600 велосипеда. Снимки: авторкатаПлувни забавления в Сена. Снимки: авторкатаЛодки за разходка в Сена. Снимки: авторкатаПлажна ивица край Сена. Снимки: авторката

Дано все пак тази година плажуващите имат повече късмет с хубаво време до края на август, че юли в Париж изобщо не предразполагаше към такива развлечения. Дори в град Хавър (Le Havre) намиращ се на нормандкото атлантическо крайбрежие на Франция, месец юли отбеляза невиждан рекорд – цели 21 дни валежи…

И тъй като въодушевеният парижки кмет не можа да направи плаж и пред кметството, засипа площада пред него с пясък и го превърна във волейболно игрище.

Както съм тръгнала, да кажа и за някои други хитове в тазгодишното парижко лято.

Безспорен фаворит са разхождащите се из френската столица не само усмихнати и услужливи полицаи, но владеещи задължително по 4 чужди езика за по-ефикасно обслужване на туристите. Можете да ги разпознаете по знаменцата закичени на униформите им. И българското го има, видях го.

След това идва новото (от 15 юли тази година) и вече любимо транспортно средство на парижани: колела на самообслужване, под наем, само за 1 евро на ден, 5 за седмица и 29 Евро за година. Спретнатите стоянки се наричат Велиб (Vélib), вече са 750 – тоест на всеки 300 метра, до края на годината трябва да станат над 1400, с парк от 20 600 колела. Вземаш елегантното колело от една стоянка и го връщаш когато ти свърши работа, на която стоянка ти е най-удобно. Пак инициатива на кметството…

Ако не ви се кара колело, можете вече да вземете и „велотакси“ което много прилича на модернизирана индийска рикша, педалите вместо вас въртят спортни младежи, но се движи само с 12 км в час и подлага на изпитание търпението ви, въпреки електромотора който чувствително облекчава усилията на младежа.

Всъщност забравих, че този път съм решила да завърша песимистично.

От 6-ти август 2007 г. Франция за пореден път повиши цените на цигарите с внушителните 6%… (б. р. – от 5 евро на 5,30 евро кутията).

Та така, доскоро,

ваша

Ир

Писмо отПисмо от Париж
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.