Нови президентските мандати за левите в Латинска Америка

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Латинска Америка навлиза в година, богата на избори – от Салвадор до Уругвай. В региона предстоят поне седем президентски вота, но експертите не вярват резултатът да застраши надмощието на левите сили на континента.Лидери от първостепенно значение като бразилката Дилма Русеф (от левицата), боливийския социалист Ево Моралес и колумбийския консерватор Хуан Мануел Сантос ще се отчетат пред избирателите си и според прогнозите ще получат нови мандати. Уругвайската конституция обаче не позволява Хосе Мухика – видна фигура на латиноамериканската левица, отново да се бори за поста.

В цяла Южна Америка десни сили управляват днес само в Колумбия и Парагвай. Според експертите тази изборна година няма да застраши господството на левицата в основните латиноамерикански страни, затвърдено в средата на декември, когато социалистката Мишел Бачелет отново спечели президентските избори в Чили.

Бразилия, Боливия и Уругвай изглежда ще останат „леви“

Шейсет и шестгодишната Дилма Русеф е фаворит в бразилските анкети по повод президентските избори през октомври, при все че участието й още не е обявено официално.

Бившата партизанка на левицата отново печели популярност, след като имиджът й сериозно пострада от социалните протести през юни. Рейтингът й засега е далеч от мартенските 79 на сто, но в страната на Цар Футбол „ефектът Световна купа“ може да проработи в нейна полза, особено ако Бразилия спечели.

„Проучвания от края на 2013 г. сочат, че ако изборите са били тогава, президентката е щяла да спечели още на първи тур“, потвърждава Давид Флайшер, преподавател по политически науки в Бразилския университет, напомняйки същевременно за „слабата“ опозиция в страната.

Според експерта лошите икономически показатели като инфлацията едва ли ще се отразят особено на вота, но в случай на обществени вълнения като миналогодишните ще има по-оспорвана борба.

Към преизбиране се насочва и социалистът Ево Моралес – индианец аймара, дошъл на власт през 2006 г. Той води в допитванията в Боливия, където печели точки с усилията си за подпомагане на най-бедните.

По принцип конституцията не му дава възможност да иска през октомври трети мандат, но Конституционният съд му разреши да кандидатства с мотива, че става дума да бъде преизбран за пръв път след приемането на новия основен закон през 2009 г. Опозицията изглежда се е примирила.

„Изборите са кажи-речи предрешени, управляващите са в кампания още от миналата година“, обяснява Хорхе Ласарте, доктор по политически науки. И добавя, че опозицията е отслабена – трудно се възстановява от дългогодишна вътрешна криза.

Колумбия организира парламентарни и президентски избори съответно на 16 и на 25 май. Те ще са решаващи за бъдещето на страната, но и за съдбата на историческите преговори между правителството на Хуан Мануел Сантос и въстаниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), започнали преди повече от година с цел да сложат край на конфликта, съсипващ тази държава близо половин век.

Според анкети и експерти може би ще се наложи Сантос да участва във втори тур, но този единствен десен президент на една от „големите“ южноамерикански държави вероятно ще запази поста си, стига да няма изненади.

„Хуан Мануел Сантос твърде ловко обвърза мирния процес с преизбирането си за президент“ и явно ще пожъне плодовете от тези усилия, обяснява Хайро Либрерос, политолог и университетски преподавател.

В Уругвай – малка държава от „южния конус“, конституцията забранява на левичаря и бивш партизанин Хосе Мухика да участва в тазгодишните избори.

Равносметката от управлението му включва няколко авангардни закона като легализирането на марихуаната, намерило силен отзвук в чужбина; не са тъй убедителни впрочем постиженията в самата страна. Но неговият предшественик – канцерологът Табаре Васкес, управлявал от 2005 до 2010 г., представлява същата лява коалиция и е много популярен, тъй че се очертава като основен фаворит в изборите през октомври.

„Наистина смятам за малко вероятно Табаре Васкес да се провали в опита да бъде преизбран за президент“, коментира наскоро политологът Адолфо Гарсе.

Несигурни очаквания в Централна Америка

Първите избори за 2014 г. ще се състоят на 2 февруари в Салвадор и в Коста Рика.

В Салвадор предстои битка за наследството на Маурисио Фунес, чието идване на власт през 2009 г. сложи край на 20-годишна хегемония на десницата; той обаче няма право на нов мандат.

Очаква се жестока схватка – след два месеца навярно ще последва втори тур между сегашния вицепрезидент Салвадор Санчес Серен, бивш бунтовнически водач от управляващия сега Фронт за национално освобождение „Фарабундо Марти“, и десния кмет на Сан Салвадор Норман Кихано.

Втори тур ще видим вероятно през април и в Коста Рика, чийто президент – консерваторката Лаура Чинчиля Миранда, не може да се кандидатира веднага. Бившият кмет на Сан Хосе Джони Арая (от управляващата партия), смятан отпърво за безспорен фаворит, според анкетите може да бъде изместен от новоизгрелия на хоризонта млад депутат Хосе Мария Вилялта, представляващ лявата коалиция.

Накрая, панамските гласоподаватели ще трябва да изберат през май приемник на президента консерватор Рикардо Мартинели. Свръхбогатият бизнесмен не може да се кандидатира за нов мандат до 2024 г. и ще трябва да отстъпи креслото си на един от тримата фаворити: Хосе Доминго Ариас – бивш министър на жилищното строителство, социалдемократа Хуан Карлос Наваро и вицепрезидента Хуан Карлос Варела.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.