Насилие в провинция Анбар – задава ли се криза в Ирак

ДПА

Според анализатори засилващото се насилие в западната провинция Анбар е само прелюдия към надигащата се национална политическа криза в Ирак в момент, когато различните фракции, религиозни течения и партии се борят за позиции преди парламентарните избори през април.

С оглед продължаващите сблъсъци за контрола върху Фалуджа и Рамади между правителството и племенни сили от една страна и свързани с Ал Каида екстремисти от друга, наблюдатели посочват, че това насилие е първата битка от по-големия конфликт за легитимността на правителството на Нури ал Малики и бъдещето на Ирак.

Боевете започнаха, след като силите на оглавяваното от шиити правителство миналата седмица разтуриха съществуващ от началото на 2012 г. протестен лагер в тази провинция, където сунитите са мнозинство. Това отблъсна сунитското малцинство в Ирак и даде възможност на групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) да се завърне в нестабилния район.

„ИДИЛ изглежда се възползва от недоволството на хората срещу правителството на Ал Малики“, казва Андрю Лънд, експерт по ислямистките движения и наблюдател, следящ събитията в Ирак.

„Въпреки че мнозина сред сунитската общност в Ирак може и да не са съгласни с идеологията им или дори може да са настроени срещу Ал Каида, растящото недоверие заради шиитското правителство накара доста хора да подкрепят всяка сила, които му се опълчва“.

Осъждайки влиянието на твърдолинейните ислямски екстремисти в Анбар, общностни водачи и политици изтъкват, че първопричината за насилието според тях е липсата на пълни политически права и „потискането“ на сунитското малцинство от страна на правителството.

„Ден след ден излизаме по улиците на мирни протести с искания за пълни политически, граждански и човешки права, а получихме от правителството единствено арести, изтезания и насилие“, каза Ахмед Рамади, член на Племенния съвет на Анбар, който се сражава на страната на правителствените сили срещу ИДИЛ.

„Ако правителството продължи да се отнася с нас по този начин, в един момент може да се окаже, че половин Ирак е на страната на Ал Каида“.

Насилието се използва като предизборно средство от най-различни политически фракции и така начинът, по който Багдад се справя с кризата в национален референдум, се превръща в референдум за политиката на Ал Малики.

Ияд Алауи, който оглавява светския блок „Иракия“ и е главен политически съперник на премиера, побърза да разкритикува Багдад, предупреждавайки в интервю за телевизия „Ал Арабия“, че „случилото се в провинция Анбар ще се случва и другаде, ако правителството не промени политиката си“.

Алауи и няколко други иракски политически лидери влязоха в диалог и се опитват да действат като посредници между анбарските племена и правителството, за да се харесат на сунитските избиратели, а според някои, и за да съживят религиозното напрежение с цел политическа изгода.

„Страната все още е разделена политически според границите между религиозните групи – събитията, на които сме свидетели в Анбар, са това, което се случва, когато политиците необуздано подклаждат напрежението“, казва Фалех Джабар, директор на базирания в Бейрут Център за изследвания на Ирак.

Но въпреки загубите, които правителствените сили претърпяха в Анбар, може да се окаже, че кризата е и политически коз за Ал Малики.

Според наблюдатели той ще опита да съживи образа си на силен и решителен лидер, ще разчита на постиженията си в областта на сигурността и ще разпалва сред шиитския електорат страха, че сунитите подкрепят твърдолинейните ислямисти – за да запази превъзходството на своята партия Дауа („Ислямски призив“) на изборите през пролетта.

Вчера Ал Малики отправи силно послание, призовавайки племената на Фалуджа и Рамади „да изгонят терористите“ от тези градове. Според наблюдатели това е част от отдавнашна стратегия на премиера – да представя критиците на правителството и сунитските опозиционни сили като „екстремисти“.

„Ал Малики определено може и да извлече полза от последните си гафове, като извади картата на страха“, казва Кърк Соуел, анализатор на риска и главен редактор на изданието „Inside Iraqi Politics“.

Въпреки че политическите спорове в Ирак се свеждат главно до изявления и протести, анализатори предупреждават, че е малко вероятно те да останат мирни.

Десетки хиляди оръжия и стотици бойци продължават да влизат в страната от съседна Сирия в момент, когато напрежението между шиити и сунити, изострено от сирийския конфликт, изглежда ще залее отново Ирак, предупреди Лънд.

В същото време очаква се, че регионалните съперници Саудитска Арабия и Иран ще са дестабилизиращ фактор за Ирак с наближаването на изборите. Твърди се, че Рияд ще предоставя финансиране и оръжие на групировки, желаещи да подкопаят управлението на Ал Малики, а Техеран ще прави всичко, за да си гарантира, че ключовият му съюзник ще запази премиерския си пост.

„За жалост, Ирак вероятно ще се превърне в сцена на противоборството между Саудитска Арабия и Иран, както стана в Сирия“, каза Джабар.

Но въпреки че силите за сигурност се борят да възстановят мира в Анбар, местни водачи казват, че битката за бъдещето на Ирак едва започва.

„Днес се бием за Анбар. Ако правителството не промени политиката си, утре може да се сражаваме за цял Ирак“, казва Рамади.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.