Ивент Добромирова се гневи на e-vestnik… Някои бележки за провала на пиарите

Ивет Добромирова. Снимка: от тв екрана

Вчера из Фейсбук се разнасяше един пост на Ивет Добромирова, бивш пиар на служебния кабинет и активистка на протестите, която се разсърдила на e-vestnik заради една редакционна бележка. Ето какво пише тя във Фейсбук:

„Изпратено до редакцията на e-vestnik току-що:
Добър ден,
Налага се да поправите материала си с интервюто с проф. Александър Кьосев, в който твърдите следното:
(бел. ред. – за пръв път формулировката за умните и красивите, противопоставени на февруарските протести, дойде от Ивет Добромирова, активистка на протеста, тезата после разви и теологът Калин Янакиев, много протестиращи от самото начало обясняваха, че те са тези, които могат да си плащат сметките и др.)

Твърдението, че аз съм автор на формулировка, която противопоставя нещо на някого е невярна. Нито е вярно, че репликата за „умните и красивите“ е моя. Това е пропагандно твърдение, което обслужва тезите на властта и което ми бе вменено по силата на добре познатите ви „опорни точки“. Ще ви помоля да нанесете нужната поправка или да намерите къде и кога аз съм употребила тази реплика. Тъй като няма да намерите подобно нещо, защото то не съществува, се надявам да се поправите веднага след като видите този мейл.”

За съжаление пиар експертката не беше пратила никакъв мейл до редакцията. Или може би е забравила, след като го е написала във Фейсбук?

Както и да е, в e-vestnik нямаме лошо отношение към блондинките, не дискриминираме хората по такъв белег, всеки човек е индивидуалност и обобщения по цвета на косата са дълбоко погрешни. Нито коментираме стила на един пиар експерт и как ще си вади хляба, след като пише до медии „налага се да поправите материала си“ – „веднага“.

И въпреки че не сме получили писмо от Ивет Добромирова, щом видяхме нейния пост из Фейсбук, решихме да отговорим.

Първо, ние не сме цитирали точни нейни думи, които тя каза в телевизионен репортаж в новините в края на юни. Но тя говори в този смисъл за протеста. И понеже е трудно за една вечер да се издирят информационни емисии новини от юни, ние цитираме нещо друго, което подкрепя нашата редакционна бележка. Какво е то?

На 18 юни 2013 в коментарното студио „Лице в лице” на бТВ е поканена уж случайно протестиращата Зорница Миткова, която работи в пиар агенцията на Ивет Добромирова. Представена е като лице на протеста, с още трима млади хора.

Ето какво казва тя:

„…Този протест е протест на нормалността, протест на красивите истински интелигентни хора…
Това е протестът на вдъхновението, на красотата, на нормалността…“
(който иска да го чуе тук в сайта на бТВ, от 5-тата минута нататък).

Ще отрече ли Ивет Добромирова, че тази млада дама е работила в нейната пиар агенция? Още повече, че името й седи под официални съобщения на нейната агенция. Ще отрече ли Ивет Добромирова, че двете не са ходили заедно на протеста? И съвсем не знае какво тя ще говори пред бТВ? И не й е дала никакви „опорни точки”?

Концепцията за красивия, интелигентния, уникалния протест е развита от различни медии. Това не е никак случайно, това е явен пиар замисъл, в който синхронно се изказват политици, протестиращи, водещи в телевизиите.
В репортаж на БНТ дни по-късно протестът е наречен „Креативният протест” (виж тук).

Ивет Добромирова по време на протестите през юни. Снимка: Фейсбук, неизвестен автор

Гостуващи в тв предавания протестиращи обясняват, че те са различни от хората през февруарските протести, те не се вълнуват от цената на тока и др., защото могат да си плащат сметките. За разлика от февруарския протест, юнският искал морал и т. н.

И така на жълтите павета започнаха невероятни пърформанси, които заприличаха на летен карнавал, излишно е да се припомня.

Още в първите дни на протеста президентът Плевнелиев каза пред медиите, че „България може да се гордее с толкова демократичен, симпатичен протест …с начина по който го правят, с визията, с отношението, характера, дори със смелостта да бъдеш добър, да бъдеш интелигентен и да го покажеш… Аз съм чисто по човешки много разчустван от този уникален протест…” (виж тук). За да не остане съмнение, че Добромирова работи за Плевнелиев, може да се чуе тук как тя громи февруарските протести, че поискали оставка и смяна на системата, и четка Плевнелиев.

И беше трогателно да чуеш същия този президент Плевнелиев, който каза по време на февруарските протести, че „нови избори са най-лошият сценарий”, по време на юнските протести да казва, че „изборите са единственият демократичен изход”.

Действително този протест през юни беше уникален, различен – той е първият толкова стройно организиран и фризиран като пиар ивенти. И в него участват директно пиари като Ивет Добромирова, която дни преди това е била прессекретар на служебният кабинет, наречен „втори ешелон на ГЕРБ”. А съпругът й Румен Василев беше от екстремистите протестиращи, които се опитваха да спрат с жива верига колата на премиера Орешарски на бул. „България”. Намесата й в протестите беше толкова очевидна, че й излезе прякор Ивент Добромирова.

Лицата на протеста сами пуснаха идеята за красивите и интелигентните, които могат да си плащат сметките. Резултатът е, че това предизвика раздразнение и стесни социалната база на протеста. Гигантски пиар гаф, с който организаторите се гордееха. Вместо да приобщят по-широки групи недоволни, те се самоопределиха и настроиха хора срещу себе си. И като усетиха това на гърба си, започнаха да се жалват, че БСП и противниците на протеста ги противопоставяли на февруарските протести и това било гигантска манипулация. Да се чудиш това от глупост ли е или просто нахалство.

В заключение – „опорни точки“ спускат пиарите. А ние в e-vestnik не сме политици, протестиращи или контрапротестиращи. Ние сме журналисти, онлайн издание, макар и малко, което ще посъветва пиарите с техните „опорни точки“ да си ги заврат… те добре знаят къде.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.