Турция: от финансовия скандал до голямата политическа криза

Снимка: Юръп юнайтед

Припомняме основните събития в обхванатата от голяма политическа криза Турция след антикорупционната операция от 17 декември, насочена срещу обкръжението на ислямо-консервативния премиер Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган е връзката между тази криза и войната с бившия му съюзник, влиятелния проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в САЩ и е водач на влиятелно религиозно братство, присъстващо навсякъде в полицията и съдебната система.

ДЕКЕМВРИ

17 – Десетки личности, заподозрени в активна корупция, измами или пране на пари, са задържани в рамките на три разследвания на прокуратурата в Истанбул. Трима синове на министри – на вътрешните работи Муаммер Гюлер, на икономиката Зафер Чаглаян и на околната среда и градоустройството Ердоган Байрактар, са арестувани, както и генералният директор на турската държавна банка Халкбанк Сюлейман Аслан, бизнесмени, членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието ПСР и популярни в страната лица.

18 – Ердоган осъжда „мръсната операция“ срещу неговото правителство, водена от т. нар. „държава в държавата“ и обвинява полицията, че е „злоупотребила с власт“, имайки предвид организацията на Гюлен, но без да я назовава. Следва чистка в полицията: над стотина висши офицери са уволнени, сред тях и директорът на полицията в Истанбул. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия настоява за оставка на Ердоган заради „най-големия скандал в историята на Републиката“.

21 – Синовете на министрите на вътрешните работи и на икономиката са оставени в ареста. Синът на министъра на околната среда Ердоган Барайктар, отначало задържан в рамките на разследването, е освободен. Други около 20 души бяха поставени в ареста.

22 – Антиправителствени демонстрации в Истанбул и Анкара.

25 – Ердоган сменя десет от министрите си, след като трима министри – на вътрешните работи, на икономиката и на околната среда и градоустройството подават оставки . Хиляди хора демонстрират в Истанбул, Анкара и Измир срещу корупцията и с искане премиерът да подаде оставка. Говорейки за „широкомащабен заговор“, Ердоган започва война със събратята си от движението на Гюлен, обещавайки да се справи с „бандите, които мислят само за собствените си интереси под прикритието на религията“.

26 – Отстранен е един от прокурорите, натоварен с разследването. Осъждайки натиска, той обвинява полицията, че е отказала да задържи около тридесет души, специално фигури от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Според медиите разследването се интересува от един от синовете на Ердоган – Билял, който ръководи неправителствена организация, заподозряна в търговия с влияние във връзка с корупционна сделка за терени в контролирани от ПСР общини. 27 – Армията съобщава, че няма да се намесва в политическите дебати. Трима депутати, сред които бивш министър, напускат ПСР.

ЯНУАРИ

2 – Медиите съобщават, че Генералният щаб на турската армия е внесъл иск против осъждането на стотици офицери в два процеса за заговор срещу правителството.

5 – Преди да замине на едноседмична обиколка в Азия, Ердоган изразява готовност за повторно разглеждане на делата на осъдени военнослужещи.

7 – Нова масова чистка в полицията: 350 полицаи са отстранени от длъжност, с което броят на отстранените от длъжност полицаи от началото на антикорупционната операция на 17 декември достига 600 души, по изчисления на турските медии.

Още по темата: Заплашен от всички страни, Ердоган дава вид, че се сближава с армията

Фуля Йозеркан

Това е един от най-неочакваните ефекти от корупционния скандал, който разтърсва Турция. За да контрира тези, които искат да го свалят от власт, премиерът Реджеп Тайип Ердоган се сближи с армията, която досега нареждаше сред своите противници.

Този зрелищен обрат, който бе немислим само преди няколко седмици, се конкретизира в неделя след триседмична безпрецедентна криза в ръководството на държавата.

Точно преди заминаването си за Азия Ердоган заяви, че е готов за повторни съдебни процеси по две дела, наречени „Чук“ и „Ергенекон“, по които стотици офицери бяха осъдени на затвор за подготовка на преврат срещу правителството.

„Ние нямаме нищо против нови процеси, при условие, че те имат законова база“, посочи той. „Ние сме готови да направим каквото можем, за да се стигне до това“, посочи премиерът.

Няколко дни преди това близък съветник на премиера Ялчън Акдоган подготви почвата, като изказа предположение в печата, че военните зад решетките са били жертви на „заговор“, скроен от същите магистрати като тези, които отговарят за антикорупционното разследване, което застрашава управлението.

Посланието бе чуто отлично от генералния щаб на турската армия, който веднага улови възможността, за да реабилитира своите офицери и подаде молба за преразглеждане на двата процеса с мотива, че приетите доказателства срещу тях са били „манипулирани“.

Няма никакво съмение за наблюдателите, че тези действия са пряка последица от откритата война, която водят от няколко седмици Ердоган и много влиятелното движение на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен.

„Правителството предприе тази инициатива, за да привлече армията на своя страна в битката му с общността на Гюлен „, писа журналистът Исмет Беркан във в.“Хюриет“. „И армията постави своите условия, а именно преразглеждане на процесите „Чук“ и „Ергенекон““.

Макар да не произнесе неговото име, премиерът подозира организацията на Гюлен, че е в основата на аферата, довела до поставяне под арест на близо двадесет бизнесмени и лица на изборни длъжности, близки до властта, до оставката на трима министри и до мащабни промени в правителството.

Преди да се скарат заради премахването на частните школи за подготовка на студенти, движението на Гюлен и Ердоган бяха съюзници, най-вече срещу армията.

Традиционно светската армия дълго време контролираше турския политически живот и погледна с много лошо око на идването на власт на Партията на справедливостта и развитието през 2002 г. След като осъществи три преврата – през 1960, 1971 и 1980 г., тя принуди първото ислямистко правителство в страната да подаде оставка през 1997 г.

Възползвайки се от влиянието на движението на Гюлен в полицията и правосъдието, Ердоган успя да постави армията в подчинено положение чрез серия от чистки и процеси за опити за преврат, повече или по-малко доказани и оспорвани от опозицията.

„Правителството установи сътрудничество с движението на Гюлен, за да пресече влиянието, което упражняваше армията върху политическия живот и досега оставаше глухо за обвиненията в несправедливост“, отбелязва професор Соли Йозел от университета Кадир Хас в Истанбул.

„Но съотношението на силите се промени“, добавя той. „Ердоган разглежда сега „гюленистите“ като противници и се сближава с армията, за да ги контрира“.

В тази война на влияние премиерът осъществи безпрецедентна чистка в полицията и съдебната система и реши да се опре на армията три месеца преди общинските избори, изходът от които ще бъде решаващ за неговото политическо бъдеще.

„Ако то правителството успее да покаже, че тези афери са скалъпени и че доказателствата са били фабрикувани и внесени при обвиняемите, тогава то ще успее да дискредитира движението на Гюлен. То се надява да може по този начин да опровергае подозренията за корупция, които тегнат върху него“, прогнозира експертът Гарет Дженкинс от центъра за проучвания Силк роуд в Истанбул.

Опозицията, която често изобличава „лов на вещици“ срещу военните, също осъди двуличието на правителството в това сближване.

„Те искат да прикрият злоупотребите“, заяви лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу. „Ние нямаме доверие“ на правителството.

Като знак, че този съюз ще бъде само за случая, правителството категорично изключи всякаква „амнистия“ за военнослужещите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.