Комикът антисемит и френската свобода на словото

Скандалният Диодоне. Снимка: от тв екрана

Френският Държавен съвет (висшият административен съд във Франция) в четвъртък вечерта потвърди забраната върху представлението на антисемита Диодоне, наложена от властите. По-рано днес министърът на вътрешните работи Манюел Валс обжалва решението на административния съд в Нант (където трябваше да се състои тази вечер представлението), което бе анулирало забраната.

Във френската преса кипи полемика по повод забраната на спектакли на комика Диодоне Мбала Мбала в няколко френски града като спорът се съсредоточава върху въпроса правилно ли постъпват правителството и президентът като подкрепят забраната.

„Срещу Диодоне, Валс има право“, коментира в заглавие „Монд“. Изданието предупреждава обаче, че инициативата на вътрешния министър да изпрати вчера до местните кметове инструкции как да оформят юридически заповедите си за забрана на спектаклите на Мбала, ще осигури неочаквана публичност и реклама на скандалния артист.

„Монд“ допълва, че атаката срещу Диодоне му поднася на тепсия аргумент негова полза, тъй като го превръща в герой на борбата срещу системата, олицетворена от вътрешния министър. Изданието предупреждава още, че забранявайки спектаклите на комика, правителството стъпва върху опасния терен на обществените свободи и заплахата срещу основите на демокрацията.

„Фигаро“ също подчертава, че съдебната практика за забраната на спектакли във Франция дори и с аргумента за нарушаване на обществения ред, е изключително ограничаваща. Изданието публикува интервю с адвокатката Агнес Трикоар от сдружение за защита на основните права, според която методът на правителството не е добър.

Трикоар подчертава, че не бива да се нарушава принципът на свободата на словото и коментира, че вместо да забранява спектакли, правителството е трябвало да се постарае да осигури изпълнението на седемте присъди на Диодоне Мбала за подбуждане към расова омраза и антисемитизъм.

Близкият до бизнеса „Лез еко“ коментира, че намесата на президента на страната на правителството в скандала с комика трябва да се разглежда в контекста на стремежа му да лиши от възможност за изява политическите си противници отдясно и по-специално партията на Саркози „Съюз за народно движение“. „Не че Ален Жюпе изчака, преди да забрани спектакъла в Бордо“, отбелязва изданието (Ален Жюпе е един от изявените лидери на Съюз за народно движение и кмет на Бордо – бел. ред.).

Близкият до левите „Либерасион“ отбелязва, че е трудна мисия да защитава Диодоне и неговата свобода на изразяване. „Няма свобода за враговете на свободата? Ами, нали точно заради тях тя съществува!“, възкликва изданието.

Цялата френска преса съобщава, че срещу Диодоне Мбала Мбала е започнало разследване за пране на пари заради големите суми, които той е изпращал всяка година в родината на баща си Камерун.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.