Нелегалната имиграция – сериозен проблем за Кипър

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Държавата и обществото в Кипър са изправени пред един голям проблем, този с нелегалната имиграция, който тежи не само на икономиката, но и изменя демографския характер на средиземноморския остров, увеличава незаконния труд, води до загуби на приходи от държавата и да нарастване на престъпността.

Нелегалната имиграция в Кипър касае най-вече лица, идващи от трети страни. Те пристигат нелегално на територията, контролирана от Република Кипър, и това става по различни канали или по море, или през намиращата се под контрола на кипърските турци северна част на острова. Нелегалните имигранти живеят и работят незаконно в Кипър. Ако бъдат разкрити от компетентните власти, следва искане от тяхна страна за предоставяне на политическо убежище.

Освен чужденците, с незаконен труд се занимават и дошлите от ЕС граждани в Кипър, тъй като те се регистрират в различните осигурителни каси. Това важи и за тези, които дълго време са без работа, но се домогват до възможности, за да изсмукват средства от държавните фондове.

Безплодни досега се оказват усилията на всички правителства в Кипър за откриване на нелегално пребиваващите и работещите в страната чужденци. Проблемът стои нерешен, като последствията от него рефлектират върху кипърската икономика и общество.

Данните сочат, че нелегалните на острова са хиляди. Решение, може би, на този проблем е властите в Кипър да поканят всички незаконно пребиваващи да се явят в службата за чужденци, да представят каквито документи имат, за да се установи страната, от която са дошли, и на тях, както в други страни, да им бъде предоставена някакъв вид амнистия.

Кипърската държава да им осигури специална временна карта за престой в Кипър за конкретен период и ако имат работодател, те да продължат законно да се трудят и осигуряват, без да им се предоставя политическо убежище.

След изтичането на този срок чужденците да бъдат репатрирани по законен път в родината им или в държавата, откъдето са пристигнали в Кипър, без да им се предоставя политическо убежище, ако освен в крайна сметка има основания за такова убежище.

С подобна процедура държавата би могла да регистрира всички незаконно пребиваващи в Кипър и да определи след това начини, така че кипърското да се отърси от този бич на нелегалната имиграция.

Възможно е и наказателно преследване, ако се установи, че бежанците не са се възползвали от предоставената от държавата амнистия.

Колкото до пребиваващите в Кипър чужденци от страни на ЕС, следва да бъдат прилагани най-строго директивите на Съюза за заетост, да се засилят механизмите за контрол над работещите в Кипър, за да се спре изтичането на средства от осигурителните каси.

Дългосрочно безработните пък трябва задължително да бъдат репатрирани и за целта следва да се използва примера на Белгия и Холандия.

Ако всичко това бъде възприето, държавата и обществото в Кипър до голяма степен ще се отърси от голямото бреме, паднало върху тях от нелегалната имиграция. А това ще е от полза и за осигурителните фондове и каси, чийто средства биха могли да бъдат използвани по-ефикасно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.