Евтин секс с българско участие на австрийско-чешката граница

Проституцията в граничните райони процъфтява. Стотици мъже се възполвзват от анонимността си в чужбина, за да изживеят сексуалните си фантазии

Сексът на чешко-австрийската граница върви от 20 евро нагоре. Тук има „труженички” от България, Украйна, Румъния и Молдова. Снимка: Ройтерс

Почти веднага след чешко-австрийската граница на път Е55 на очи се набиват недодялани рекламни табели. На тях са нарисувани недвусмислено облечени женски тела, които призовават мъжката клиентела. „Мулен руж”, „Вила роза”, Кафе бар нон стоп”, „Клуб скандал”. Понякога пътят към „заведенията” се указва само от една червена роза. Това е пътят към следващия бордей.

Само на 100 км от Виена, в чешкия граничен регион близо до Цнайм, процъфтява бизнесът с евтин секс, който се продава от 20 евро нагоре. В града с 35 000 жители, разположен на река Тая, има точно 40 бордея, регистрирани като пансиони, клубове и барове. Собствениците им отдавна са свикнали с клиентелата си от Австрия. „Имаме нови момичета,” хвалят те на немски „стоката” си. Повече от 90 процента от клиентите идват от Виена и граничещите с австрийската столица региони на Долна и Горна Австрия. В силните дни те са около 300. И всички разчитат на бърз и евтин секс, скрити зад анонимността в чуждата страна.

„Повечето от клиентите са порядъчни глави на семейства, които имат емоционален или комуникационен проблем,” казва Райнер Кьониг-Хьолервьогер от виенския Институт по психосоциални въпроси. Той е сексолог и от една година по поръчка на Европейския съюз изследва проституцията в чешкия граничен регион. Той познава обстановката както никой друг. С одобрението на проекта местните власти най-малкото са признали, че имат проблем с растящата проституция. Те обаче не могат да се справят и с детската, и с принудителната проституция. Сега чешките и австрийските власти ще бъдат обединени чрез обучения. Защото в граничния регион става дума за един общ проблем – чешкото предлагане и австрийското търсене.

В чешкия град Цнайм има 40 бордея, регистрирани като пансиони, клубове и барове. В силните дни тук идват по 300 клиенти. Снимка: dmko.info

Клиентите – напрегнати и търсещи

Раздрънкана кола с виенски номера минава покрай отворената врата на „Бар Мерло”. Скрит зад слънчеви очила, един мъж се опитва хвърли поглед върху изложените на показ момичета. Бордеят прилича на локал за отмора. От вътрешността му се разнася австрийски шлагер. Мъжът обаче продължава – днес не вижда нищо подходящо за себе си.

„Мъжете искат да изживеят фантазиите си,” казва Хьолервьогер. „Някои клиенти искат секс без презерватив. Други са склонни към насилие. Повечето са напрегнати.” С тези факти е наясно и Олга Седлакова от организацията Каритас в Цнайм. Тя е социална работничка и от три дни с три колежки е подела кампания, в която предлага помощ на проститутките от клубовете и от улиците.

„Жените разказват, че са били връзвани, бити и понякога рязани с бръснарски ножчета от клиентите си,” казва тя. В бордеите в Цнайм работят повече от 400 жени от Украйна, Румъния, България и Молдова. Най-малко са чехкините. Те са и единствените, дошли доброволно в Цнайм. И само те успяват да избегнат насилието. Ако някой иска да се измъкне от тук, на помощ идва Олга Седлакова. „Можем само да предлагаме помощта си. Жените обаче трябва сами да дойдат при нас.” При обиколките си из бордеите тя раздава телефонен номер, отпечатан върху огледалца, гримове и запалки, защото всяко листче хартия предизвиква бдителните съдържатели.

Между пристрастеността и сифилиса

Мобилната клиника, която се спира пред бордеите веднъж на три месеца, има голяма клиентела. Малко жени обаче имат перфектни тела, както са нарисувани на табелите край Е55. „Много проститутки са заразени със сифилис, повечето са пристрастени към наркотици или алкохол. СПИН не е толкова разпространен,” обяснява лаконично Седлакова.

Принудителната проституция и сексът с малолетни за няколко евро също се срещат доста често. „Но момичетата от Украйна например разказват, че тук се чувстват по-добре, отколкото у дома си,” твърди сътрудничката на Каритас.
Дълго време властите си затваряха очите пред проблема с проституцията. Така още преди страната да влезе в ЕС районът се превърна в рай за секстуризма и за педофилията. И въпреки някои опити, в Чехия все още няма закон, който да регулира проституцията.

Австрийският специалист не иска да си представи какво може да се случи тук, когато в началото на 2008 година отпадне граничният контрол между Чехия и Австрия. Тогава рекламните табели с нарисувани на тях предизвикателни жени може би вече няма да бъдат само в Чехия, а ще се преместят и през границата в Австрия.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.