Мигрантската вълна притеснява не всички в Германия

Имиграцията от Румъния и България предизвиква разделение в новия кабинет на канцлера Ангела Меркел, пише вестник „Уолстрийт джърнъл“. Въпросът предизвиква все повече спорове в по-богатата западна част на Европа след отмяната на ограниченията върху свободата на придвижване за гражданите на две от най-бедните страни членки, констатира американското издание.

То припомня, че вчера Меркел е съобщила за създаването на комисия, която да проучи възможността от приемане на предпазни мерки срещу опитите за експлоатация на германската социална система от имигранти. Според изданието целта е Меркел да предотврати разделение в коалицията си заради този въпрос. Нейните консервативни коалиционни партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС) предупреждават, че имигрантите може да претоварят германската социална система и призовават да се вземат мерки срещу евентуални измами. „Всеки, който мами, трябва да си ходи“, цитира вестникът документ, приет от депутатите на ХСС.

В същото време левите коалиционни партньори от Германската социалдемократическа партия смятат, че ХСС преувеличава проблема и иска да се възползва от антиимигрантските настроения за политически цели. Според тях правилата за социални помощи за имигранти вече са достатъчно строги и не трябва да се пречи на свободното движение на работна сила, което е историческо постижение на европейската интеграция.

„Румънските и българските власти бяха обидени от начина, по който някои западноевропейски политици представиха техните граждани като заплашителна орда от потенциални измамници на социалната система“, посочва „Уолстрийт джърнъл“. Изданието цитира изявление на Института за изследване на трудовия и професионалния пазар на германската Федерална агенция за заетостта, според който в Германия се очакват между 100 и 180 хиляди имигранти от България и Румъния.

През 2013 година в страната са пристигнали 70 хиляди имигранти от двете страни, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“. Изданието напомня също, че според министерството на труда германският трудов пазар е достатъчно силен, за да приеме новопристигналите, както е в случая с много граждани на страни от Централна Европа, вече успешно интегрирали се в Германия през последните години.

Според Института за изследване на трудовия и професионалния пазар, социални проблеми има предимно в по-бедни градове като Берлин и Дортмунд, където много източноевропейци получават толкова ниско заплащане, че имат нужда от социални помощи, за да оцелеят, подчертава „Уолстрийт джърнъл“.

Сдружението на германските занаятчии приема с положителна емоция отварянето на пазара на труда за българи и румънци и вижда добри възможности в това, пише  в. „Донаукуриер“ „Ние с удоволствие бихме взели чираци от България и Румъния. Ние търсим квалифицирани работници с желание за работа“, заяви президентът на организацията Ханс Петер Волфзайфер.

Българите и румънците не имигрират в социалната система на Германия, коментира германският информационен портал Web.de. Експертите по пазара на труда изхождат от това, че след 1 януари в западноевропейската държава ще пристигнат преди всичко квалифицирани работници. Германия, Великобритания, както и страните от Бенелюкс, имат голяма нужда от компютърни специалисти, експерти, и, преди всичко, от медицински работници.
„Трябва да обясним, че имиграцията е в интерес на Германия“, казва цитираният във вестника Мартин Ванслебен, председател на германската Търговско-индустриална камара.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.