Мали и ЦАР – Франция се връща по-силна в Африка

Франс прес

С две големи военни операции през 2013 г. в Мали и в Централноафриканската република Франция се завръща по-силна в Африка, където по принцип се сблъсква със сериозни проблеми, по-специално в ЦАР, и реорганизира армията си, за да засили присъствието си и да остане там по-продължително време.

Франция е удовлетворена от положението в Мали, но обхваната от съмнения за ЦАР. По време на неотдавнашната си африканска обиколка министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан приветства свършената в Мали работа, година след началото на операция „Сервал“, започнала на 11 януари 2013 г. Страната беше освободена от джихадистите, които контролираха северните й части, и френският успех бе единодушно признат на международната сцена, подчерта министърът в Бамако.

В Банги той смени тона. Там той дойде най-вече, за да повдигне духа на войските, затънали в централноафриканското блато.

„Чувам коментари, че тази мисия е трудна. Но трябва ли, щом мисията е трудна, Франция да не участва в нея“, каза министърът.

Месец след началото на операция „Сангарис“ насилието в Банги продължава, разоръжаването на милициите едва е започнало, а 1600-те френски военнослужещи, които са там, изглежда не са способни да овладеят ситуацията.

За няколко месеца в Мали и ЦАР бяха разположени общо близо 7000 френски военнослужещи. Целите на това военно присъствие бяха борба с тероризма в Сахел и възстановяване на минимална стабилност в ЦАР. Двете мисии бяха и операции за възстановяване на сигурността, и хуманитарни мисии. Те получиха одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

„Две тежки операции съвпаднаха, но това не е промяна на нашата линия на поведение. Това са две операции, които Франция би си спестила на драго сърце“, подчертава Брюно Тертре от Фондацията за стратегически изследвания.

След опит за облекчаване на мисиите на френската армия по времето на Никола Саркози Африка отново е смятана за стратегически приоритет за Париж.

„В глобален план можем да кажем, че днес, а такъв е случаят от доста време, Франция се намесва по принуда и е жандармерист по неволя в Африка“, казва Брюно Тертре.

Френските сили се намесват спешно, за да разрешат проблема с неспособността на африканските страни и техните армии да гарантират стабилността. Този вакуум в сигурността в сърцето на Африка заплашва според Париж сигурността на Франция и в по-глобален план на Европа.

С над 5000 души, дислоцирани постоянно в Африка, Франция разполага с уникално средство, което й позволява да действа бързо. Армията й е съсредоточена около два основни полюса – Либървил на запад 940 души , и Джибути на изток 2000 души . Има и бази в Чад 950 души , Сенегал 3500 души и Кот д’Ивоар 450 души . Не бива да забравяме специалните сили, разположени в Нигер, където действат безпилотните самолети Рийпър, закупени неотдавна от САЩ, показали, че са ефикасни по време на интервенцията в Мали.

Намаляването на френския контингент в Мали от 2500 души на 1000 души през пролетта принуждава Париж да адаптира силите си. Още повече, че Франция е според приближен на министъра ангажирана години напред в Сахел и че армията не може да бъде навсякъде в период на бюджетни трудности.

Париж иска да „увековечи“ отношенията си в областта на отбраната с Мали и Жан-Ив Льо Дриан трябва да подпише споразумение в тази насока на 19 или на 20 януари в Бамако.

„Ние сме във фаза на реорганизиране, на регионализиране на присъствието си в тази част на Африка. В тази реорганизация позицията на Нджамена играе централна роля, защото трябва да предугаждаш и да предотвратяваш заплахите, които тегнат над този регион, заяви преди няколко дни френският министър в Чад.

Целта е френската армия да се доближи до зоната, в която джихадистката заплаха е най-силна – сахелската ивица – като същевременно създаде опорни точки в северната част на Чад и на Нигер.

Париж разчита освен това на силното участие на африканските си съюзници. Още повече, че европейските му партньори не се надпреварват да му се притекат на помощ, когато става дума да се пращат войски някъде. Един от нежеланите ефекти на френската намеса в Африка според един специалист е утвърждаването на идеята, че така или иначе Франция ще е там.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.