Туниските ислямисти се готвят за компромис, за да запазят постигнатото до момента

Франс прес

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

Ислямистите от „Ан Нахда“ изглежда се придържат към стратегията на компромиса по най-спорните въпроси на бъдещата туниска конституция, за да спасят постигнатото в напрегнатата социално-политическа обстановка и предвид очакваните избори през 2014 година, смятат експертите.

Ислямистите обещаха да излязат от властта през следващите дни, след създаването на изборни власти и приемането на конституцията.

А по време на гласуването на Основния закон член по член, започнало в петък миналата седмица, те приеха, че ислямът няма да играе много голяма роля в Тунис, одобриха принципа за равноправие на жените и спазиха обещанието си да не „обявяват за престъпление посегателствата срещу святото“.

Въпреки бурните обсъждания, вече около 40 члена бяха приети с достатъчно мнозинство от Учредителното събрание, което позволява да се надяваме, че целият текст ще бъде приет с мнозинство от две трети от 217 народни избраници, което би позволило да се избегне референдум.

Според Селим Карат, независим политически експерт, „Ан Нахда“ се придържа към логиката на консенсуса повече от две години след като спечели изборите за Учредително събрание, за да излезе с високо вдигната глава от мандата си във властта.

„Единственото, което „Ан Нахда“ все още може да постигне, е приемането на Конституцията“, смята той, имайки предвид, че икономиката все още изпитва проблеми, а страната е изправена пред активизиране на въоръжените ислямистки групировки.

„За тях е предизвикателство също така да покажат на света, че политическият ислям може да бъде съвместим с международните демократични стандарти, особено ако гледаме какво се случва в другите арабски мюсюлмански страни“, подчертава Карат.

И до момента партията успява да контролира най-радикалните си елементи и да ги подтикне да приемат трудни компромиси.

Така един от „ястребите“ на „Ан Нахда“, Хабиб Елуз, беше предупреден да се държи прилично, след като нарече депутат от левицата „враг на исляма“, изказване което доведе до заплахи срещу опозиционния депутат.

„Уроците на египетския провал“

Ислямистите, изправени пред протест от страна на светския лагер, дори се решиха да включат „забрана за обвиненията във вероотстъпничество“ в бъдещия Основен закон.

„Ан Нахда“ полага истински усилия да зачита споразуменията за консенсус с опозицията, въпреки че депутатите от тяхната група далеч не са единни“, подчертава Карат.

Мурад Селами, политически журналист от вестник „Котидиен“, смята че „Ан Нахда“ иска освен това да покаже, „че ислямът и демокрацията могат да вървят ръка за ръка“.

Според него ислямистите са усетили как се развива играта след свалянето на „Мюсюлманските братя“ в Египет от армията, още повече, че туниската опозиция изкара хора на улиците скоро след това заради убийството на опозиционер, приписвано на джихадистите.

„Мисля, че „Ан Нахда“ си взе поуки от египетския провал на „Мюсюлманските братя“. Затова тя прие свободата на съвестта и отстъпки за отношението между религията и държавата“, казва Селами.

Друг фактор според журналиста е, че изправена пред увеличаване на огнищата на социално напрежение, „Ан Нахда“ иска да се освободи възможно най-бързо от властта преди изборите.

Земеделци, лекари, безработни: протестите, демонстрациите и стачките се разрастват, а държавните фондове са празни и се очакват непопулярни увеличения на данъците.

„Навсякъде има барутни погреби, стратегията за умереност на „Ан Нахда“ е възприета и поради липсата на по-добра алтернатива. Те знаят, че следващото правителство няма да има магическа пръчка, че ще срещне същите проблеми и те ще могат да кажат „Виждате ли, не зависеше от нас“, казва Селами.

Каквито и да са конституционните компромиси, гласувани през последните дни, истинското предизвикателство ще бъде в пренасянето в наказателния кодекс и гражданското право, задача която ще има бъдещият парламент.

„Независимо дали „Ан Нахда“ или демократичната опозиция ще спечели изборите, днес нищо не гарантира, че конституцията ще бъде приложена както трябва“, казва Карат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.