Новият ръководител на щата Делхи се бори срещу ВИП-привилегии

Ройтерс

Една от свещените крави на нощна стража пред хотел в Ню Делхи. Снимка: индиаджърнал.ком

Години наред висшите индийски политици живееха в най-луксозните столични къщи от колониалната епоха, пазени от въоръжени полицаи, разполагайки с коли и лични шофьори, които се движат със звуков сигнал и червени лампи, използваха ги дори само за да закарат жените си на шопинг.

Правеха го без никакъв срам, облечени в дълги памучни туники и панталони – дрескодът за всеки държавен служител, който иска да го свързват с основоположниците на независимостта на страната с наследството на Ганди, живял много скромно.

Сега тези символи на властта биват атакувани, след като очилатият бивш данъчен служител Арвинд Кеджривал, който оглавява антикорупционната Партия на обикновения човек, шокира Индия, ставайки главен министър на щата Делхи след местни избори.

Той се отказа охрана и повери сигурността си в ръцете на „Бог“, носи полиестерни ризи и така отрече тези символи на привилегиите, на които се радва малцина съдии, държавни служители и политици в 16-милионния град.

„Когато Бог реши друго, никой не може да те спаси, колкото и телохранители да имаш“, каза той пред местни медии.

Някои политици започнаха да го имитират, но според критици отказът от привилегии скоро ще се обърне срещу него – толкова дълбоко вкоренени са те. Медиите вече се вманиачиха по въпроса с привилегиите, репортери дебнат дали Кеджривал ще сбърка някъде.

След избирането си – той отиде на церемонията по встъпването си в длъжност с градското метро – Кеджривал отказа да се премести в резиденцията, отредената за главния министър на столицата.

Но пресата го нападна, защото вместо това приел петстаен апартамент на приземен етаж, доста луксозен по стандартите на Делхи. Министрите му пък бяха подложени на критика, защото приели скъпи служебни автомобили.

Когато Кеджривал наскоро посети сикхски храм, колата му, която е без отличителни знаци, пристигна почти незабелязано. Нямаше никаква полицейска охрана или сирени. Новият главен министър седеше отпред до шофьора си, което е необичайна гледка за политиците, за които седенето на задната седалка е символ на положение.

Малкото и одраскано синьо Марути-Сузуки седан бе паркирано с неудобство до два големи джипа Форд „Индевър“ и Тойота „Ленд крузър“ с тъмни стъкла и с невалидни вече лепенки, даващи право на паркиране на ВИП-персони.

„Тези символи създават огромна пропаст между политици и избиратели“, каза Шазия Илми, един от висшите съветници на Кеджривал, докато обикаляше храма. „Трябва физически да се освободим от тях“.

„Не е само символично. Те струват много пари“.

Имайки предвид недоволството на избирателите, някои политици вече подражават на Кеджривал. Главният министър на щата Раджастан Васундхара Радже отказа да използва официалната резиденция и намали охраната си.

Но Радже е потомка на една от изключително богатите бивши кралски фамилии и себеотрицанието й може и на няма същия ефект.

Кеджривал беше обещал да забрани сирените на служебните автомобили още по време на предизборната си кампания. Уморените от корупционни скандали индийци отдавна се дразнят от кортежите бели ВИП-автомобили с веещи се флагчета, които редовно предизвикват транспортен хаос. Известни са случаи, в които телохранители са били пътни служители, искащи ВИП-автомобилите да заплащат тол такси.

„Карам през последните няколко дни. Спирам на всеки червен светофар. Не смятам, че губя време“, каза Кеджривал пред депутати.

Въпреки че основателят на Индия Махатма Ганди е известен със скромността си, ВИП-културата процъфтява след неговото време. Бе нечувано висши чиновници и депутати да чакат на опашка, смяташе се, че за тях е обидно да бъдат подлагани на проверки за сигурност по летищата. .

Тъкмо разширяването на ВИП-привилегии стана искрата, разпалила през 2011 г. протести срещу корупцията, довели на свой ред до раждането на партията на Кеджривал. Но според критици „меденият му месец“ в борбата с привилегиите може да приключи, когато дойде време да изпълнява скъпоструващите си предизборни обещания като осигуряването на безплатна вода и по-ниски цени на електричеството.

„Време е да се управлява и да се сложи край на символичните жестове“, написа вестник „Хиндустан таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.