Мадурко

Веселин Желев. Снимка: личен архив

Не могат да ме съдят за това заглавие.

Инямадасеизвиня.

Първо, то не се отнася за Волен Сидеров. Второ, то се отнася за Драгомир Стойнев, но не накърнява неговите чест, достойнство и добро име. Защото е производно на друго достойно и известно име – Мадуро (Николас) – президента на Венецуела.

На Стойнев обаче по отива умалителният вариант. Докато оригиналният Мадуро е истински голям и открит латино-комунист, българското му подобие Стойнев е мъничко и прикрито. То иска да мине за европейски политик, докато одържавява икономическите недорадзумения и ги субсидира, т.е. кара ни всички да плащаме за тях.

През ноември оригиналният Мадуро прати националната гвардия във верига супермаркети за техника, за да им свали цените. И под цевите на автоматите те ги свалиха.

По подобен начин нашият Мадурко сваля цените на тока. Слава Богу, засега без употреба на въоръжена сила. Само с кадрови промени в “независимата” Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. Докато народът се радва на все по-ниски цени на тока, Националната електрическа компания натрупва все по-големи загуби.

Мадуро се бори с американския империализъм. Той и знаменитият му предшественик Уго Чавес, когато се ядосваха, току национализираха някоя и друга американска компания във Венецуела.

Българският Мадурко се бори с европейския империализъм. Напук на неговите анализи и препоръки отказва да разтури Българския енергиен холдинг, за да може в него да прелива пари от печелившите към губещите. Да не остане успешен бизнес ненаказан. Защото как иначе ще постигнем социална справедливост?

Освен това и наш Мадурко национализира умрели фирми (”Ремотекс”), за да плащаме всички за работните места в тях. Т.е. с нашите пари купува избиратели на партията си.
Пролетариатът отначало се радва на мадуровската политика. Но после открива, че тя не му оставя дори с какво да си обърше задника – в буквалния смисъл на думата.

Заради ценовия контрол Венецуела изпадна в голяма нужда от тоалетна хартия. И парламентът й гласува разход от 90 милиона долара да внесе дефицитната стока. А “Ню Йорк таймс” съобщи как полицията разкрила нелегален склад, където спекуланти скрили 2 500 палета тоалетна хартия.

Предвид тези обстоятелства не мога да прогнозирам ще има ли у нас предсрочни избори и кога. Но ми изглежда далновидно електоратът да се запаси с тоалетна хартия и с други артикули от първа необходимост.

От блога на Веселин Желев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.