Новите звезди в нюйоркската жилищна мегаломания

сп. Мениджър магацин

Ню Йорк, пейзаж към Манхатън от Лонг Айлънд сити. Вляво се вижда Емпайър стейт билдинг, вдясно – сградата на ООН и небостъргачът на „Крайслер“. Снимки: Иван Бакалов

В Ню Йорк бизнесът с луксозни жилищни небостъргачи преживява бум. Тъкмо обитатели на най-новата кула с рекордна височина са се настанили и вече се полагат основите за следващия небостъргач. Критиката обаче става все по-силна и еуфорията може скоро да свърши.

При събуждане те виждат изгрева на слънцето над Атлантическия океан, при миенето на зъбите – Статуята на свободата, а на вечеря – Сентръл парк под лъчите на залязващото слънце. И всичко това само при поглед от прозореца на едно и също жилище.

„По-добро от това тук е невъзможно“, заявява Джефри Дворет.

Мениджърът, занимаващ се с недвижими имоти, е застанал на 90-ия етаж на новия любим проект на своята компания и се усмихва със задоволство. Необходими са били четири години, за да бъде издигнат супер-небостъргачът One57 точно до нюйоркския Сентръл парк на височина 306 метра. От края на 2013 година първите обитатели вече могат могат да се нанасят в луксозните жилища на новата най-висока жилищна сграда в мегаполиса.

Близо 70 % от жилищата вече са продадени, посочва Дворет. Група инвеститори е платила за пентхауса над 90 милиона долара (около 65 милиона евро). Един цял етаж струва 67 милиона долара, едностайно жилище – 4 милиона.

При това има цял куп дребни удоволствия – когато през идващото лято на първите 30 етажа на луксозната кула заработи хотел, обитателите ще могат да повикат майстор готвача, който да им приготви изискано ястие при панорамен изглед на височина с прелитащите хеликоптери над метрополиса.

Според компанията за мениджмънт на недвижими имоти, One57 има общо 94 етажа, въпреки че други източници сочат по-малка бройка според това кое точно се брои за ползваем етаж.

Нюйоркчани говорят много за „жилищното порно“.

Въпреки всичко обаче One57 няма да запази задълго статута си на най-високата жилищна сграда в Манхатън, тъй като търсенето на луксозни жилища в Ню Йорк е по-голямо от всякога. Няколко пресечки по-нататък се строи сградата 432 Park Avenue, която при завършването си през 2015 година ще бъде със 120 метра по-висока от One57 и дори би трябвало да бъде най-високата жилищна сграда в Северното полукълбо.

Пенхаусът, въпреки че все още не е построен, вече е купен от анонимен инвеститор за 95 милиона долара. Краят на тази мегаломания не се вижда – точно до One57 е планирано изграждането на още един небостъргач. Строителният бум в момента е сред най-предпочитаните теми за разговор на жителите на многомилионния град, които с удоволствие определят цялата суматоха като „жилищно порно“.

„Изобщо не знам дали вече успяваме да вършим някаква работа, тъй като само ходим на церемонии по полагане на основите“, казва магнатът в сферата на недвижимите имоти Лари Силвърстейн. Точно той работи по проекта 30 Park Place, който при завършването си през 2016 година ще бъде най-високият жилищен небостъргач в южната част на Манхатън. С 282 метра и 82 етажа той все пак ще е значително по-нисък от новата звезда One57 и въпреки това съседната сграда Woolworth, която е с 40 метра по-ниска и със 100 години по-стар, изглежда като джудже.

„Интересът в момента е огромен“, отбелязва брокерката Лейтън Кендлър. Тя вече е запознала десетки състоятелни клиенти с любимия си проект – пентхаус в елитния район Горен Ийст Сайд. В долната част на сградата е хотел The Mark, където отсядат звезди като Джъстин Бийбър и Брус Уилис, а горе е жилището с площ 910 квадратни метра, шест спални, пет камини и тераса от 223 квадратни метра с изглед към Сентръл парк. Цена: 60 милиона долара плюс жилищни разноски от 35 000 долара месечно. „Имам запитвания от цял свят“, посочва брокерката.

Китайка купува жилище за шест милиона долара за пеленаче

Мнозина американци, но най-вече състоятелни руснаци, китайци, японци, бразилци и израелци купуват жилища в Ню Йорк. За повечето това е инвестиция, а не ново основно жилище.

„Тук строим еквивалента на банков сейф в небето, където купувачите да оставят ценностите си и от време на време да могат да наминават“, отбелязва Джонатън Милър от Miller Samuel пред вестник „Ню Йорк таймс“.

Млада китайка, например, неотдавна е купила за пеленачето си жилище в луксозната сграда One57 за над шест милиона долара, съобщават медии. Руски милиардер пък подарил на дъщеря си дом за 88 милиона долара през 2012 година, което тогава бе най-скъпата сделка с недвижим имот в метрополиса. Дванайсет години по-рано рекордът все още бе едва 30 милиона долара за пентхаус на Парк авеню.

Мегаломанията обаче има и множество критици. Всички тези нови огромни сгради биха могли да хвърлят трайна сянка върху Сенръл парк, предупреждава Environmental Simulation Center.

„Това ще направи парка по-малко полезен и ще намали удоволствието на хората от него“, казва ръководителят на организацията Майкъл Куортлър пред „Ню Йорк таймс“. Бури като Санди, която преобърна кран на One57, също представляват опасност, предупреждават експерти. Всичко това е отчетено в плановете и са изпълнени предписанията за строителство, отвръщат проектантите.

Най-честият обект на критика обаче е разслоението. В Ню Йорк вече има твърде много шикозни жилища за милиардери, в които те не живеят постоянно, и твърде малко ценово поносими жилищни площи за хора с ниски доходи и творци, отбелязват скептиците. Бившият кмет Майкъл Блумбърг, самият той също милиардер със скъпо жилище в Горен Ийст Сайд, насърчи тази тенденция. Неотдавна той бе сменен от демократа Бил де Блазио, който вече обяви, че иска да сложи край на строителното безумие. Градът все още принадлежи на жителите си, а не на предприемачите, заяви Де Блазио.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.