Книгите – поредната жертва на насилието в Ливан

Асошиейтед прес

Опожарената книжарница „Саех“. Снимка: АП/БТА

Маскираните мъже дошли през нощта, изкъртили входната врата и подпалили книжарницата. Целта им била да накажат собственика й, възрастен свещеник, след лъжливи слухове, че бил написал антиислямски трактат.

Хиляди книги, подредени по рафтове на стените, станаха поредната жертва на религиозното напрежение в Ливан, което се изостри покрай бушуващата в съседна Сирия гражданска война.

Но този палеж в северния град Триполи също така накара много местни жители, и мюсюлмани, и християни, да предложат помощта си, за да се възстанови съществуващата от 40 години книжарница. Така те показаха протеста на някои ливанци срещу случващото се в страната. Този изблик е в съзвучие с подобна реакция от миналия месец, след като тийнейджър загина при атентат с кола бомба срещу известен политик в ливанската столица. Смъртта му предизвика протести и кампания в интернет.

В неделя, ден след пожара, десетина активисти се бяха събрали на тясната и криволичеща уличка пред книжарница „Саех“. От музикална кутия звучи тъжната песен „Обичам те, Ливан“ на любимия на мнозина в страната певец Файруз. Танк на ливанската армия е паркиран в края на уличката, а наоколо обикалят войници в камуфлажни униформи. Младеж с рошава коса чисти с метла саждите по каменната настилка на улицата, а забрадена мюсюлманка на средна възраст му помага.

„Повечето хора, които дойдоха, не знаят книжарницата“, казва 26-годишният доброволец Мутаз Салум. „Постоянно има боеве, бомби и нападения срещу имуществото на хората. На хората наистина им омръзна. Не можем повече да си мълчим“.

Тясната и западнала сграда, в която се помещава „Саех“, все още е надупчена от куршуми от времето на 15-годишната гражданска война в Ливан, която завърши през 1990 г. Жена отнася овъглени книги от книжарницата, по чиито рафтове все още има най-различни творби – от „Политическа и съвременна история на Ирак“ на Абдул Разак ал Хюсейни до превод на френски на романа „Орландо“ на Вирджиния Улф.

Най-ценните артикули в книжарницата, многовековни религиозни ръкописи, до голяма степен са останали незасегнати. Сред тях са 40 копия на свещената за мюсюлманите книга, Корана, написана с изтънчен калиграфски шрифт, казва колекционерът на книги Морис Кодеих. Той поддържа връзка с несловоохотливия пред медиите гръцко-православен свещеник и собственик на книжарницата, Ибрахим Сарудж.

Наджат Битар, роднина на духовника, каза, че са изгорели не повече от една пета от поне 80-те хиляди книги, благодарение на голямата влага в старата сграда. Все пак не е ясно кога отново ще отвори врати книжарницата, както и стойността, на която възлизат щетите.

Нападението не бе неочаквано, казва Битар. Само два дни по-рано, въоръжени лица влезли в книжарницата и стреляли по служител. Битар казва, че се обадили на полицията, която отвела Сарудж за разпит и го питала дали е писал някакъв антиислямски трактат.

Сарудж, който от години работи по религиозните отношения между мюсюлмани и християни, заявил на полицаите, че за пръв път чувал за такъв трактат, посочва Битар. Въпросният текст е публикуван преди години и може да се намери в интернет.

На следващия ден хора от силите за сигурност казали на свещеника, че мюсюлмани от близка джамия възнамерявали да демонстрират срещу него. Хората от силите на реда уверили духовника, че няма да позволят на протестиращите да влязат в книжарницата. Изпратили войници и протестът се провалил.

Служител във вътрешното министерство заяви, че властите разследват палежа, но не можел да даде повече подробности.

Битар и други роднини заявяват, че собствениците на сградата от години тормозят Сарудж да се премести, надявайки се да я съборят, но не знаели дали това имало нещо общо с нападението от събота сутринта. Собствениците не можаха да бъдат намерени за коментар.

„Не искам да размишлявам по случилото се твърде много“, заяви свещеникът в кратко интервю за Асошиейтед прес.

Но страшното е, казват местни жители, че без значение от истинските мотиви на подпалвачите, слухът се разнесъл като начин да се оправдае палежът.

Насилието между съперничещите си течения на исляма се изостри заради продължаващия вече три години бунт в съседна Сирия срещу президента Башар Асад. Сунитите подкрепят основно бунтовниците в Сирия, а шиитите – Асад.

Ливанските християни в голяма степен останаха неутрални, но растящото напрежение изглежда разпали отдавна тлеещото недоволство на ислямските екстремисти, които обвиняват християните, че хулели вярата им. Въпросът е особено чувствителен в Триполи – намиращ се северно от Бейрут град с преобладаващо мюсюлманско население и значително християнско малцинство.

Твърдолинейни сунитски духовници властват в градските джамии, а последователите им съставляват основата на ислямския екстремизъм в Ливан.

Потресени местни жители, християни и мюсюлмани, казаха, че според тях книжарницата била опожарена, за да се съживи междурелигиозното напрежение, а някои отбелязват, че в последните години много християни се преместили в християнските села около града.

„Никой не е щастлив от подобна ситуация“, казва 46-годишната християнка Амал. Тя отказва да каже фамилията си, страхувайки се от подпалвачи.

Ливанските политици и религиозни представители незабавно осъдиха палежа и посетиха Сарудж и книжарницата му, в израз на солидарност. Министърът на културата Габи Лайюн дари 1000 книги.

На фона на цялото отчаяние, местните жители изтъкват наплива на доброволци от най-различните религиозни течения в Ливан.

„Те са едничката надежда за тази страна“, казва Битар, сочейки към жени с мюсюлмански забрадки, които опаковаха книги.

Сарудж казва, че бил дълбоко трогнат от реакцията. „Благодаря на Господ за това. То събра хората заедно“, казва той. „Мюсюлмани, християни, може би и атеисти, всички те дойдоха, за да възстановим книжарницата и за да я направим по-хубава, отколкото беше. Това е по-важното за мен“.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.