Дъждът на прокурор. На главен прокурор

Партии, политически лидери, експерти-всичколози, атакаджии и обикновени лумпени искат прокуратурата да разследва потопа в Цар Калоян.
Всички са единодушни, че жертвите и наводнението са причинени от хорска небрежност и от кражбите на ДПС.
Речите в парламента и призивите в медиите звучаха патетично, а поради това и фалшиво. Политиците преиграха. Но, ето, преди ден и главният прокурор в интервю пред вестник обеща, че ще накажат виновните.
Това вече е прекалено. Как така ще накажат? Ами първо трябва да се установи дали въобще има виновен.
Тоя главен прокурор май повече приказва, отколкото върши работа.
Написал вестник “Атака”, че наводнението е предизвикано, казал нещо подобно в парламента и Костов, и главният прокурор веднага – хоп – ще накажем. Да отговори на популистките искания.
Странно е как никой даже и не допуска, че едно наводнение може да е предизвикано от пороен дъжд, а не от това дали е отворена клапата на някое язовирче. Цар Калоян не е в дере, че пуснатата вода от някакъв бент да го залее и отнесе. Каквито и спорове да има за това колко валежи са паднали там – дали 290 л на кв. метър или 200 л на кв. метър, дори 100 л на кв. м да са, това е потоп. Няма кой какво да направи срещу това, освен да предупреждава хората да се крият нависоко в къщите и да не ходят навън по пътя.
Какъв тук виновен?
Добре, от ДПС крадат. Но защо трябва политиците да използват жертвите от наводнението и да отправят обвинения? Не могат ли да обвиняват и без да спекулират с този трагичен повод?
Комплексът да се търси вина за всичко, дори за поройния дъжд, е остатък от сталинизма. В онова общество проблемите са решавани с пращане в Сибир, осъждане на смърт, в по леките случаи – уволняване. Каквото и да стане, уволняват някого, разжалват, да се плашат другите и да е доволно населението, че има здрава ръка, която наказва началниците.
И сега така – всички искат прокурор и уволнение. Ама чакай, сталинизмът го няма отдавна. Всяка вина трябва са докаже не с политически речи в парламента.
Не и с интервюта на един главен прокурор, който се очертава все повече като плямпало.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.