Русия – православно настъпление срещу хомосексуализма

Спорни предложения за поправки в руското законодателство

Православен патрул в Москва. Снимка: рус_об

Руската православна църква (РПЦ) се обявява за референдум дали да се наказва хомосексуализмът, пише в заглавие „Известия“.

Православният свещеник Иван Охлобистин, временно освободен от служение и работещ като творчески директор на мобилния оператор „Евросет“, помести на 7 януари в своя Туитър открито писмо до руския президент Владимир Путин с призив да върне в кодекса наказанието за хомосексуализъм като криминално престъпление или да предложи общонароден референдум по въпроса, напомня вестникът.

Според Охлобистин, по-известен в Русия като киноактьор, действащият руски закон, забраняващ „пропагандата на хомосексуализъм сред непълнолетни“, е неефикасен, тъй като наличието на официално регистрирани гей общности само по себе си е „директна реклама на хомосексуализма“.

„Подобни сексуални контакти трябва изцяло да бъдат изключени от живота на обществото у нас“, заявява протойерей Всеволод Чаплин, шеф на отдела за връзки с обществеността в Синода на РПЦ. Той не изключва възможността Русия да проведе референдум за връщане на наказателната отговорност за гей контакти, съществувала от 1934 до 1993 г. – до 8 години затвор.

Руски сайт за интернет петиции вече събира подписи в подкрепа на инициативата. Гей общността в страната отвърна с петиция, в която настоява Охлобистин да бъде уволнен от „Евросет“, а фирмата „Епъл“ да „преразгледа“ договорите с нея. „Евросет“ заяви, че писмото на Охлобистин е само негово лично мнение, информира „Известия“.

„Охлобистин и РПЦ предлагат обществото да си пъхне носа в личния живот на някои граждани, да решава вместо тях как да живеят. Това е просто неприлично“, коментира руският гей активист Игор Кочетков.

„Предложението е аморално и затова, че по време на съветската власт заради съответния член пострадаха невинни около 250 хил. души“, казва той. Подобен референдум днес в Русия „ще е горе-долу като да предложиш Германия да обмисли връщане на концлагерите за евреите. Това са предложения от една и съща серия“, заявява правозащитникът.

Руските законотворци се канят съществено да утежнят наказанията за извършители на терористични атентати, пише „Комсомолская правда“.

Депутатът либералдемократ Роман Худяков „сметнал за недостатъчен“ миналогодишния руски закон, според който „щетите от атентата покриват от джоба си роднините на терориста“. Той внесъл в Държавната дума нов проект, предвиждащ наказателна отговорност за родителите на престъпника и „три нови мерки (. . .) срещу бандита и близките му роднини: конфискуване на имуществото, запор на банковите сметки, забрана свободно да минават границите на Русия“ независимо дали е заловен или убит самият атентатор.

Парламентаристът предлага също да се вдигне от 15 на 25 години затвор таванът на наказанията за помагачество на терористи, „публични призиви към тероризъм“ и терористично обучение. Той припомня „радикалното решение на проблема с тероризма“ в Израел – там „подлежи на събаряне къщата, в която живее семейството на терориста“ или замесения в престъпление срещу обществената сигурност.

„Тези мерки го карат да се замисли не само за себе си, защото с действията си той обрича своето семейство на гладно съществуване с опетнена завинаги репутация“, пояснява руският депутат.

Колегите му обаче гледат скептично на законопроекта – според шефа на законодателната комисия Павел Крашениников той „изобщо не хармонира нито с наказателния кодекс, нито с конституцията, нито със здравия разум“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.