Бойкотът на „Lafka“ и комбината на Пеевски с Борисов

Във Фейсбук се появи страница „Аз не купувам от Lafka” (виж тук). Преди няколко години имаше опит да се бойкотира „Лукойл”. Групата му във Фейсбук достигна числото 111 души (виж тук). Сега срещу „Lafka” няма група, а страница, на която са праснали по един лайк над 28 000 души. Очевидно Пеевски е по-дразнещ, дали защото е по-пълничък от Валентин Златев, дали друго…

Макар че не може да се сравни монополът в петрола на България с някакви лафки за продажба на вестници и цигари. Дори веригата магазинчета „Lafka” официално няма връзка с Пеевски. Но у нас всичко се знае. И сега ще има бойкот. Който, за съжаление, едва ли ще постигне повече от този срещу „Лукойл”.

И така, Пеевски се опитва да монополизира продажбите на цигари и вестници. Той вече контролира към 80% от разпространителските фирми. Въпрос на време беше да си направи верига магазинчета като по света. Вестникарските сергии у нас силно намаляха с тоталния спад на тиражите на вестниците.

А сега някои от съществуващите са заплашени да фалират от новата верига. Тя се е настанила на възлови места в градовете като входовете на метрото, спирки, оживени кръстовища. Това е така в София, Варна, Бургас…

Ако някой си мисли, че Пеевски може да си настани на такива места магазинчета и павилиони, без участието на ГЕРБ, значи е много наивен. Кметовете на най-големите градове са от ГЕРБ. Те не правят нищо, без да разреши Бойко Борисов. Такава верига не може да се появи, без благословията на общините и кметовете като Фандъкова, по волята на Бойко Борисов. И със сигурност от този бизнес текат проценти накъдето трябва.

Това поставя някои въпроси за любимото на протестиращи и политолози „задкулисие”. То не е такова, каквото те се опитват да го нарисуват. Някой може да не е забелязал, но края на юни Бойко Борисов престана да бъде отрицателен герой във вестниците на Пеевски. И през лятото Борисов заяви, че Пеевски бил „жертва“ и изборът бил на Станишев.

Нито едно негативно заглавие или негативна новина за Борисов не се появи в тези вестници. Които иначе ръфаха Цветанов и др. гербаджии. От средата на ноември обаче „Уикенд”, „Телеграф”, „Монитор” и др. свързани с Пеевски вестници и сайтове отново заръфаха Борисов. Очевидно го гърбят за нещо. Сега пак настъпи леко затишие.

В началото на миналата година Борисов нападна в парламента Доган с обвинението, че искал да го убие. Станахме за смях на света – лидерът на първата политическа сила обвини лидера на третата, че иска да го убива. Същевременно Борисов не спира да обяснява, че Доган е най-големия политик.

Всички тези ритници са на повърхността. Някъде там отзад, обаче, тези двамата нещо делят. И това нещо е нещо в Корпоративна търговска банка. Която купи и БТК, и „Булгартабак”. А ако някой си мисли, че по времето на премиера Борисов може да се продаде „Булгартабак” без неговата добре премислена благословия, също е много наивен.

Та там отзад някой дели пари, проценти, дивиденти. А на повърхността ту се обичат, ту се ритат. И нищо чудно утре Пеевски пак да обърне палачинката за Бойко, както го е обслужвал по време на управлението му. Където е текло, пак ще тече – в това е проблемът с Борисов и Пеевски.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.