И ФБР ще охранява олимпиадата в Сочи

Взривеният автобус във Волгоград. Снимка: от тв екрана

Предновогоднишните терористични атентати във Волгоград предизвикаха ново засилване на мерките за сигурност в Русия, констатира „Ведомости“ в редакционен коментар.

Експлозиите на волгоградската гара отнеха живота на 34 души, близо 70 бяха ранени. Волгоградска област не граничи с Краснодарския край, където се намира Сочи, но предполагаемият мотив на терористите практически съвпада с почти официалната версия на руските власти – това е заплаха срещу предстоящата олимпиада, пише вестникът.

Руските пощи вече приемат колети за региона на игрите само в отворен вид. Президентът Владимир Путин задължи организаторите на масови прояви в Сочи да искат разрешение не само от градската управа, но и от органите за сигурност. Забранено е в Сочи да влизат превозни средства от други градове. Тези дни в съседни райони бе проведена антитерористична операция. Нови мерки за безопасност въведе и гражданската авиация, напомня изданието.

Общественото съзнание свързва и атентатите, и засилената борба срещу заплахите с олимпиадата в Сочи. Тя може да се нареди сред „най-затворените“ в историята, изтъква всекидневникът.

„Москва от самото начало виждаше в олимпиадата специален проект, потвърждаващ престижа на Русия и лично на Путин. Това ще е специфичен престиж“, коментира той решението на Кремъл за „изключителни разходи и мерки“, предоставящи на силовите шефове „безпрецедентни пълномощия по контрола“. Същевременно въоръжените бунтовници „се мъчат да засилят отзвука от безчовечните си акции“.

„Гарантирането на сигурност за олимпиадата и в цял Северен Кавказ – или напротив, действията за дестабилизация – създават нови възможности за засилване на влиянието върху политическите процеси и контрола над паричните потоци“, заключава „Ведомости“.

Нелегалните банди стават все по-активни в Южна Русия, пише „Независимая газета“ по повод скорошната серия от убийства на таксиметрови шофьори в Ставрополския край и ареста на международни терористи в република Кабардино-Балкария през уикенда.

Според експерти бандитите се стремят да сеят нестабилност, освен в Кавказ, също и в региони, граничещи с олимпийския Краснодарски край.

Местните терористични клетки „са получили финансови средства и работят по поръчка да дестабилизират ситуацията в навечерието на олимпиадата“, твърди аналитикът Игор Добаев. Атентатите в Ставрополския край целят „да всеят паника сред населението и да поставят натясно силовите структури“, казва местният общественик Юрий Ефимов.

Социологът Виктор Авксентиев свързва активизирането на бунтовниците с уверенията на терористичния водач Доку Умаров миналото лято, че смята да осуети олимпиадата. „Потребни са знакови събития, които да сплотят нелегалните“ бойци от т. нар. Имарат Кавказ, пояснява той.

Мнозина експерти обаче са убедени, че руското държавно ръководство ще успее да гарантира сигурността на олимпийските игри. По данни на „Независимая газета“ за целта ще бъдат мобилизирани не само правоохранителните органи, армията и Федералната служба за сигурност, но и „бойна групировка от спасители“ – почти 9000 души с над 1600 единици техника, която вече носи „бойно дежурство на спортните обекти в Сочи и околностите“. По проблема ще работят и чуждестранни тайни служби, включително ФБР на САЩ, добавя всекидневникът.

Утре започва първата „пленарна седмица“ от пролетната сесия на Държавната дума. Сред приоритетните организационни въпроси е насрочването на специален парламентарен контрол с участието на силови шефове, пише „Взгляд“. Електронният вестник напомня съобщение на доминиращата фракция – „Единна Русия“, че ще се обсъждат евентуални нови законодателни мерки за борба срещу тероризма.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.