Китайската компартия ще прилага нови методи в борбата със сепаратизма

в. Независимая газета

Генералният секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин свика специално заседание на Постоянната комисия към Политбюро, посветено на проблемите в Синзцян. Приета бе нова стратегия: срещу сепаратизма в района, белязан през последните месеци с кръвопролитни сблъсъци между жители и полиция, да се действа не толкова силово, колкото чрез социално-икономическо развитие.

Събитията там напомнят обстановката в Северен Кавказ. Основната причина да недоволства коренното население според експерти обаче е напливът на китайци в тези покрайнини на Поднебесната империя.

***

Заседанието на Постоянната комисия към Политбюро на ЦК на ККП бе секретно. Печатът не получи официални съобщения за него. Пекинският „Глобал таймс“ обаче информира, че партийният орган, натоварен с текущото управление на страната, променя стратегията си в Синцзян-Уйгурския автономен район (СУАР).

Занапред насилственото потискане на ислямския екстремизъм няма да е основен метод – ще се акцентира върху социално-икономическо развитие на региона.

„Централното ръководство добре познава положението в Синцзян и направи стъпка във вярната посока. Докато другите китайски региони могат да насочат всички усилия към икономически растеж, развитието в Синцзян ще си остане празни приказки, ако не се реши проблемът със сигурността“, заяви пред репортери местен служител, пожелал анонимност.

След заседанието в Пекин бяха организирани съвещания между партийни дейци на местно равнище. Те също не бяха публични, но за плановете на ККП можем да съдим и по изявленията на Чжан Чунсян, партиен секретар на автономния район. Той заяви, че за поддържане на стабилността трябва да се държи сметка за нагласите и исканията на самите уйгури. Решено е по-специално да бъдат изградени индустриални предприятия, изискващи много работна ръка.

СУАР граничи с няколко страни от ОНД, също така с Афганистан и с Пакистан. Миналата година напрежението в автономния район нарастваше все повече. Там имаше на-малко седем терористични атентата и два бунта. Загинаха десетки хора, съобщи агенция Пи Ти Ай. През октомври бунтовници с джип атакуваха дори главния площад в държавата – Тянанмън. Колата се вряза в група туристи. Петима загинаха, 40 бяха ранени. Установен бе организаторът на нападението – групировката Ислямско движение на Източен Туркестан, свързана с Ал Каида.

Александър Ларин, водещ научен сътрудник в Института за Далечния изток към Руската академия на науките, изтъкна пред „Независимая газета“, че „Синцзян играе все по-важна роля във вътрешната и международната политика на Пекин.

Първо, в икономическите си планове центърът измества фокуса към западните райони, изоставащи в напредъка си от източните провинции. С големите си запаси от петрол и други полезни изкопаеми СУАР би могъл да даде голям принос към тези усилия.

Второ, Китай издигна лозунг за възстановяване на древния Път на коприната и засилва политическите, икономическите и транспортните си връзки с бившите съветски републики.

Този медал обаче има и обратна страна. Населението в някои азиатски държави от ОНД и в Синцзян има сходен етнически състав. Уйгури живеят и от двете страни на границата, казахи също. Това поражда опасност да се промъкнат през нея сепаратистки идеи. Още повече че сепаратистките лозунги звучат в унисон с проповедите на ислямски екстремисти, призоваващи Синцзян да бъде изчистен от „неверници“.

„С една дума, проблемите на Пекин в Синцзян доста наподобяват онези, които се опитва да реши Москва в Северен Кавказ. Кремъл вижда какви може да са последиците от евентуална дестабилизация в Средна Азия и сътрудничи с Пекин в действията срещу тероризма. Съвместната дейност се развива в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество“, заключи експертът.

Но както посочва интернет сайтът Eurasiareview, липсват достатъчни доказателства, че сблъсъците винаги са провокирани от ислямски екстремисти. Нападателите често използват примитивни сечива като брадви и ножове; насочват гнева си срещу полицаи и обикновени китайски работници. Причина за насилствените прояви е уйгурското възмущение от политиката на Китай.

Защото тази политика е променила демографския състав на автономния район. Десетилетия наред Пекин е насърчавал китайците да се изселват в Синцзян. През 1940 г. уйгури са били над 80 на сто от местното население, а днес делът им е близо 46 процента. Докато китайците са към 39 на сто.

Китайските преселници печелят от големите инвестиции, които държавата е направила в региона. Уйгурите пък се чувстват несправедливо подминати.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.