Недосегаемите работодатели

Един от многото случаи – служители на радневското дружество „Ремотекс“ протестират заради неизплатените си заплати за 10 месеца. Четири поредни обещания остават неизпълнени, въпреки намесата на държавата, наложените глоби и др., 600 души чакат парите си. Дължимите суми за заплати са 3,5 млн. лева. Снимка: БНР Стара Загора, от тв репортаж

…Те са навсякъде, те прииждат, те са арогантни, те имат за цел да ни смачкат, да ни сдъвчат, да ни изплюят.
Срещали сте ги поне веднъж в живота ви – искате, не искате, нямате право на избор.
Искате, не искате – ще ги срещнете и утре, те ще ви чакат, за да ви приклещят в някой ъгъл и да ви превърнат в техните роби, знаещи, че всичко това е допустимо.
Въпреки законите или по-точно – в синхрон с тях.
Те са си българско производство. Отглеждаме си ги тук и отдавна! Има-няма вече 24 години, а по всичко личи това ще продължи! Защото постъпките им остават безнаказани и без последствие. Те не просто си вярват, те са се самозабравили. Отдавна! Нямат страх от нищо и никого!

Само в България може да се случи

една личност, за която поне от пет независими източника ще чуете, че не плаща – заплати, осигуровки, данъци и… има поне две-три каси, използва всякакви нерегламентирани „врътки”, схеми и прочие, да продължава не просто да вирее безнаказано, а и да претендира да бъде обществено значима личност с добър авторитет.

Пак само на наша територия може да се случи една личност да дължи пари… на повече от един работници, и вместо да е в затвора, да продължава да бъде работодател и да наема нови и нови, и нови… пчелички.
В миналото са ги наричали чорбаджии, по времето на социализма началници, сега – достолепното „работодатели”, „бизнесмени”, „лидери”, „управители”…

Кои са те ли?
Мошеници, които в цивилизования свят щяха да бъдат изхвърлени от системата!
Имаше ги и през социализма, има ги и днес – не са се променили, може би само са станали още по-арогантни.
Самозабравилите се, смятащи се за недосегаеми!


Въпреки поведението им, което по всички правни норми би могло да се определи като „измама”, те си пърхат навън с години. Необезпокоявани! А това само им развърза ръцете за още и още! Стават жадни! За да окопаят в мрежите си следващата жертва, която наивно ще се примири с условията, ще си мълчи срещу откровеното цинично отношение, ще си трае за лошите условия, извънредния труд, навикването, подвикването, злобните и минаващи всякакъв допустим тон нареждания. Позволява си да псува и ругае по-зле и от последният каруцар, прикривайки се иначе зад дебелите стени на кабинета си.

За тях има поданици, които трябва да бъдат експлоатирани. Те разчитат на страха на подопечните им, за това че са дошли в големия град от малкото място и никога, ама никога, не биха дръзнали да им противоречат!

Със съкращения, виж целия текст в блога pandurova.net

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.