Реформата на избирателния закон в Италия остава в задънена улица

Гавин Джоунс
Ройтерс

Силвио Берлускони гласува. Снимка: анса

Мотивите, с които италианският Конституционен съд аргументира решението си да отхвърли ключови елементи от избирателния закон на страната, не доближават политиците до постигане на съгласие за нова система, която да даде на Италия стабилното правителство, от което тя толкова много се нуждае.

В момента, когато Италия се бори с огромен държавен дълг и Изпаднала в стагнация икономика, повечето политици са съгласни, че изборните правила, които спомогнаха за избирането на парламент без ясно мнозинство на националните избори през февруари миналата година, се нуждаят от промяна, но споровете за реформата продължават през по-голямата част от последното десетилетие.

Крехката коалиция на министър-председателя Енрико Лета между левицата и десницата беше принудена да постави споразумението за нова система начело на дневния ред след решението на Конституционния съд през декември.

Съдът отхвърли системата на гласуване за партийни листи с кандидати и правилата, даващи автоматично на най-голямата коалиция 55 процента от местата – на национална база в долната камара и регионално в Сената. Когато завчера вечерта публикува мотивите за своето решение, той заяви, че бонусът за победителя е „очевидно неразумен“ и податлив на манипулиране чрез предизборни сделки, които не се налага да се спазват след получаването на допълнителните места. Освен това според съда гласоподавателите трябва да имат правото да избират представители, а не просто да гласуват за списъци, подбрани и подредени от партийните шефове.

Това оставя и трите сегашни предложения за реформа, формулирани от лидера на Демократическата партия Матео Ренци, все още на масата.

Но в парламента липсва явно мнозинство в подкрепа на нито едно предложенията и въпросът има потенциал да разклати правителството на Лета.

Лета, който също е от Демократическата партия, иска споразумение, което да включва всички партии в неговата коалиция, за да запази нейното единство, но енергичният 39-годишен Ренци е заложил репутацията си, за да наложи консенсус, дори с опозиционните партии, ако е необходимо.

„Ренци може да загуби всичко, ако не успее да постигне сделка, и това е неговият приоритет, а не оцеляването на правителството“, каза професорът по политически науки в Университета на Болоня Елизабета Гуалмини, една от най-видните политически коментатори в Италия.

Въпросът ще бъде сред водещите теми в дневния ред на среща на ръководството на Демократическата партия утре, а Ренци натиска да има междупартийно споразумение преди 27 януари, когато Камарата на депутатите ще започне да обсъжда реформата.

Ще бъде необходимо майсторско политическо балансиране, за да се постигне споразумение между Демократическата партия, десноцентристите на Силвио Берлускони, Новата десноцентристка партия начело с Анджелино Алфано – всички част от коалицията на Лета, и Движението „Пет звезди“, водено от бившия комик Бепе Грило.

Колкото повече време отнеме постигането на споразумение, толкова по-дълго е вероятно да остане на власт правителството, поради което Ренци има подозрения, че Лета и някои от коалиционните му съюзници нарочно протакат.

„Ние сме в омагьосан кръг, защото не можем да гласуваме без избирателна реформа, но партиите, или поне някои от тях, не могат или не искат да постигнат споразумение“, каза Гуалмини.

Лидерите, които действително най-категорично искат сделка, са Ренци и Берлускони, който няма търпение да настъпи краят на Лета и да се отиде на избори възможно най-скоро. Политическият анализатор и съветник на Ренци Роберто Д’Алимонте смята, че Ренци вероятно ще бъде принуден да търси споразумение с Берлускони, но това може да отблъсне Алфано, бивш съюзник на Берлускони, който миналата година оглави отцепническа формация.

Без Алфано правителството би паднало, обаче засега Алфано и Берлускони настояват за различни избирателни системи.

„Споразумение между Ренци, Берлускони и Алфано е единственият ключ за постигане на ефективна избирателна система, която да остане трайна, защото има широка подкрепа“, каза Д’Алимонте.

Д’Алимонте заяви, че от трите опции на масата тази, която е най-вероятно да намери съгласие между Ренци и Берлускони, би било пропорционалното представителство с голям брой малки избирателни райони, всеки избиращ четирима или петима представители и бонус за победителя от 15 процента от местата.

Но Алфано може да не е склонен да подкрепи подобна система, която възнаграждава по-големите партии за сметка на по-малките – според две неотдавнашни проучвания на общественото мнение неговата партия е подкрепяна от около 4 процента от избирателите.

Втората опция е преработена версия на избирателния закон, действал до 2005 г., с три четвърти от депутатите избирани пряко и останалите с комбинация между пропорционално представяне и бонус за победителя.

Третият вариант е система два тура във френски стил, близка до използваната сега в кметските избори в Италия, която Алфано казва, че подкрепя.

Ако не бъде постигнато споразумение за реформа, бъдещите избори ще се произвеждат при чисто пропорционално представителство – според сегашния избирателен закон, но без елементите, отхвърлени от съда. Това би се харесало на множеството малки партии в Италия, включително тази на Алфано, която може да се изкуши да попречи на каквито и да било опити за реформа.

Предвид че италианският електорат сега е разделен на три приблизително равни блока – десноцентристите на Берлускони, левоцентристите на Ренци и Движението „Пет звезди“ на Грило, вот съгласно сегашния закон почит сигурно няма да успее да излъчи жизнеспособно правителство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.