Крайбрежни сондажи за петрол раздухват тлеещ кофликт в Сахара

Ройтерс

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Петролните фирми, които ускоряват плановете си за сондажи край бреговете на спорната Западна Сахара, може би нагазват в мътни юридически води и рискуват да изострят един от най-старите териториални спорове в Африка.

Рабат е издал проучвателни лицензи за блокове в атлантическите води край бреговете на Западна Сахара – пустинен район, който Мароко до голяма степен контролира, но за който претендира и подкрепяно от Алжир движение за независимост, смятащо тези договори за незаконни.

Спорът за Западна Сахара рядко е попадал в световните новини след 1991 г., когато примирие с посредничеството на ООН сложи край на 15-годишна война между Мароко и подкрепяното от Алжир движение Полисарио.

Но правителството на самопровъзгласилата се Сахарска арабска демократична република (САДР), която се стреми към независимост, заплаши да съди фирмите, които сондират, като заяви, че подобни действия затвърждават контрола на Мароко и разбиват надеждите й за самоопределение.

Напрежението в региона се покачва. Мароко отзова посланика си от Алжир през октомври, след като Алжир призова за изпращане на наблюдатели на човешките права в територията, която е по-голяма от Великобритания, но е обитавана от около половин милион души.

Марокански соларен проект на стойност около 9 милиарда долара може би вече е застрашен, защото международните кредитори недоволстват, че два от петте завода са планирани за Западна Сахара.

В миналото активисти са организирали успешни кампании за убеждаване на инвеститорите да изтеглят капиталите си от фирмите, активни в района.

„Тези компании имат споразумения с Мароко във води, които не са марокански“, каза Ерик Хаген, който представлява активистката група „Уестърн Сахара рисорс уоч“. „Като влизат в такива споразумения, те признават претенциите на Мароко към района. Това е политическа позиция“, заяви той.

Американската проучвателна компания „Космос енерджи“ (Kosmos Energy) планира да сондира тази година в блока Кап Буждур (Кабо Бохадур) на около 70 километра от брега на Западна Сахара. Тя твърди, че плановете й съответстват на международното право.

Британската фирма „Кеърн енерджи“ (Cairn Energy) се включи в проекта през октомври. Тя отказа коментар.

Френската „Тотал“ също е партньор в по-големия блок Анзаран край брега на Западна Сахара, показва сайтът на мароканската Национална служба за въглеводороди и мини, кято също атказа коментар.

Мароко смята Западна Сахара като част от историческите си „южни провинции“, но казва, че ще спази международното право.

Спорът кой трябва да контролира Западна Сахара, кой има правото да експлоатира а нейните ресурси и как да се изразходват печалбите може да усложни усилията за започване на добив.

„Ако бъде открит петрол или газ, това или ще означава кавга – сахарците ще предупреждават финансистите да стоят надалеч, а мароканците ще увещават международните петролни компании да не обръщат внимание на заплахите, или ще означава, че двете страни ще се разберат, вместо да оставят залежите, от които има отчаяна нужда, просто да си стоят неизползвани“, заяви управляващият директор на консултантската фирма „Менас асосиейтс“ (Menas Associates) Чарлз Гърдън.

Мароко е една от най-бедните на енергийни ресурси страни в света – според Световната банка задоволява 95 процента от нуждите си с внос. За разлика от съседен Алжир, който има излишък от петрол и газ и може да изнася всеки нов добив, вътрешното търсене би могло да погълне напълно новия марокански продукт, освен ако не бъдат открити огромни залежи.

Рабат обеща да инвестира в Западна Сахара и създаде специален съвет, за да я развива. Той вече налива средства в района, изгражда инфраструктура и привлича инвеститори. Според „Космос“ откриването на петрол би засилило икономиката и би трябвало да стане паралелно с организирани от ООН преговори за бъдещето на региона.

„Ако успеем, смятаме, че отговорно разработване на ресурсите може да донесе значително социални и икономически ползи на Западна Сахара и нейните жители“, каза старши вицепрезидентът по външните въпроси на „Космос“ Уилям Хейес. „Ние работим в тясно партньорство с Мароко, като фактическата административна власт на територията. Мароканците имат жизненоважна роля да гарантират, че ползите ще бъдатг сп оделени, в случай, че успеем“.

Значителна петролна находка би облекчила натиска върху Рабат, който съкращава субсидии в съответствие с исканията на Международния валутен фонд. Противници на мароканското управление казват, че това намалява вероятността Рабат да сподели приходите или да приеме вот за независимост.

„Като страна, непроизвеждаща петрол, Мароко ще бъде още по-малко склонен да позволи на народа на Западна Сахара да решава собственото си бъдеще, ако край бреговете й бъде открит петрол“, каза говорителят на Управлението за петрол и мини на САДР Камал Фадел. Дебатите се фокусират върху юридическото становище на ООН, издадено през 2002 г., след като Рабат за първи път издаде петролни разрешения за Западна Сахара.

То постанови, че тези договори са законни, но че по-нататъшното проучване или експлоатация би било в нарушение на международното право, ако се извършва „в незачитане на интересите и желанията на народа на Западна Африка“.

„Космос“ смята дейността си за отговаряща на становището на ООН. Активисти не са съгласни. Мароко отхвърля критиките.

„Мароко трябва да зачита международните договорености и това е всичко“, каза министърът на енергетиката, мините, водните ресурси и околната среда Абделкадер Амара. „Не сме длъжни да се съобразяваме с това, което Алжир или някоя друга страна мисли за действията ни в нашите провинции“.

Думите на Амара подчертават отдавнашната цел на Рабат да постигне компромис, при който Западна Сахара ще стане автономен район на Мароко, а не отделна страна.

Мароко анексира Западна Сахара през 1975 г. след изтеглянето на колониалната сила Испания и започна война с Полисарио. Примирието през 1991 г. беше постигнато на базата на договореност, че ще бъде свикан референдум за съдбата на района. Вотът така и не се състоя заради разногласия кой ще има право да гласува.

Според анализатори е малко вероятно скоро да има референдум, при условие че броят на мароканците надвишава коренното население. Но, добавят те, ако районът наистина стане независим някой ден, фирмите, подписали договори с Рабат, може да имат проблеми.

Дори без такъв вот компаниите, които в миналото са се опитвали да сондират там, са срещали трудности.

„Тотал“ спечели през 2001 г. лиценз за блок край бреговете на Западна Сахара, но първоначално го остави да изтече през 2004 г. През 2006 г. американската проучвателна фирма „Кер-Макгий“ (Kerr-McGee) също остави срокът на разрешителното й за Западна Сахара да изтече. Това стана, след като Норвежкият петролен фонд продаде инвестициите си в „Кер-Макгий“ заради дейността й в спорния район. Блокът беше поет от „Космос“.

Хаген каза, че Управлението за петрол и мини на Западна Сахара а ще обмисли дали да не се обърне към инвеститорите отново. САДР заяви, че може да предприеме съдебни действия срещу фирмите, които продължават сондажите, и призова ООН да се намеси.

„Незаконните сондажи може да бъдат последната капка, която ще прелее чашаа на търпението ни“, предупреди представител на Садр.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.