Клинове в плочата на Мара Бунева

в. Дневник, Скопие

С чупенето на плочата на Мара Бунева на практика ни се случва нещо, което се повтаря всяка година и е известно, че и догодина ще бъдем в същата ситуация. За съжаление, тъй като и досегашният период бе достатъчен, за да ни стане ясно трябва ли да честваме този лик от нашето минало.

Така, както се прави сега, Бунева, която е родена в Тетово, което означава, че е част от нашите македонски неволи, я отстъпваме напълно на българската страна, която си я чества като своя.

Нашата историческа наука разполага с много факти, за да й намери място в нашата история, за да определи значението на акта, който тя извърши с убийството на сръбския окупаторски представител и полицейски началник Велимир Прелич.

Нашите историци не бива да бягат от това предизвикателство. Напротив, те дължат отговори на нашата общественост, която всяка година през януари трепери от това какви последици може да има от такива чествания.

Докато чакаме това, може би за промяна, трябваше да изтърпим поставянето на паметната плоча, написана на български език. И след този акт на гостите от България, защо да не се инициира в нейна (на Мара Бунева – бел. ред.) чест да се постави паметна плоча в София където била омъжена и живеела, написана на македонски език.

И тогава да се види каква ще бъде българската толерантност към тази личност от македонската история и към съществуването на македонския език, за който знаем, че е отричан от източния ни съсед.

Това по определен начин би било добра проверка на добросъседството, макар и чрез безправното поставяне на паметници на публични места в централните градски и общински райони.

И тогава на всички да ни стане ясно, че има процедури, които трябва да се спазват и според които никой не може самоволно да поставя, както и да руши паметници, освен компетентните органи.

Това означава, че ако някой трябваше да разреши да се постави или да отстрани новопоставената плоча, това са общинските органи на община Център, начело на която, по случайност, сега стои потомък на помощник кмета на Скопие в периода на българската окупация на Скопие в периода на Втората световна война.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.