Против всички, но не против Путин

Държавната дума готви промени в изборното законодателство

Путин гласува. Снимка: официален сайт

Във връзка със започващата днес пролетна сесия на Държавната дума руският печат коментира възможността депутатите да върнат в изборните бюлетини графата „против всички“, премахната през 2006 г.

Да гласуваш за когото и да е, само не и за представител на властта, напоследък е доста популярна форма на протест, отбелязва „Московский комсомолец“. Експертите спорят само колко гласове отгоре са осигурили такива „протестиращи“ на парламентарната опозиция при последните избори през 2011 г. Никой не се съмнява, че това са допълнителни проценти, добавя вестникът.

Ресорната комисия в Думата препоръча да се приеме законопроект на група сенатори начело с председателката Валентина Матвиенко, който връща в бюлетините графата „против всички“, посочва „Росийская газета“.

Партията на властта „Единна Русия“ вече подкрепи проекта, но с уговорки. Според опозиционната „Справедлива Русия“ протестната графа е необходима. Комунистите обаче смятат, че е изгодна само за „Единна Русия“, защото ще я използват хора, които инак биха гласували за опозицията. А на либералдемократите просто им е писнало от постоянните промени в изборното законодателство, които объркват и хората, и кандидатите, обобщава оценки на депутати руският официоз.

Според вносителите на проекта премахването на графата „против всички“ е намалило активността на изборите от всички нива, довело е до пускане на невалидни бюлетини и гласуване за „маргинален кандидат, дори без да има симпатии към него“, пише „Новие известия“. Според вестника обаче на хората в Русия „няма да се позволи“ гласуването „срещу всички“ на президентските избори, а местните власти ще могат да им отнемат това право изцяло.

„Против всички, но не против Путин“, резюмира в заглавие „Независимая газета“. Според вестника графата „против всички“ може би ще бъде върната само за общински кампании, а въпросът ще се използва ли при други избори остава открит.

Руски сенатор обяснил пред парламентарната комисия, че „президентът бил главната фигура в страната и било невъзможно дори да си представим какво ще стане, ако не бъде избран. Което пък било възможно, ако в графата „против всички“ се натрупат повече гласове, отколкото са подадени за самия водещ кандидат“.

Според изданието тази графа ще е в ущърб не само на Путин, но и на „Единна Русия“ и нейните кандидати за властови постове от всички равнища. Дори да спечелят, „големият брой в графата „против всички“ неизбежно ще подкопае тяхната легитимност – естествено от политическа гледна точка“.

Експерти на „Известия“ обаче смятат, че връщането на тази графа ще намали гласовете за опозицията и в някои случаи „Единна Русия“ ще спечели. Друг път обаче резултатът няма да бъде съществено повлиян – „губернаторските избори например бездруго са до голяма степен режисирани“, забелязва политологът Евгений Минченко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.