Фалшивата демокрация на Египет не заслужава помощ от САЩ

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обявява отстраняването на президента Морси. Снимка: от тв екрана

Военният режим в Египет предприема тази седмица значителна стъпка към установяване на автокрация, по-репресивна от всяка друга, която страната познава от десетилетия. Гражданите са призовани да гласуват за новата конституция, която изключва армията, полицията и разузнавателните служби от гражданския контрол и позволява на тези служби да завеждат дела във военни съдилища срещу всеки, когото смятат за заплаха.

Генерал Абдел Фатах ас Сиси, който през юли оглави държавен преврат срещу избраното ислямистко правителство, намеква, че ще приеме гласуването като одобрение да стане следващия президент на Египет.Референдумът се произвежда в обстановка, която прави невъзможно честното гласуване. Активисти, които се опитват да агитират да се гласува с „не“, биват арестувани и давани под съд по обвинения в опит за промяна на „принципите“ на конституцията. Демонстрациите са забранени, а полицията е убила 27 души и арестувала 703, опитали се да протестират през последните три петъка, сочат данни на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“.

На прицел са взети не само ислямисти, а и подкрепящи демокрацията светски лидери. Четирима от най-известните водачи на революцията срещу предишната подкрепяна от армията автокрация през 2011 г., са в затвора по обвинения в участие в неразрешени демонстрации. Закриват се опозиционни медии, а трима журналисти от телевизия „Ал Джазира“ в Кайро са затворени без обвинения.

Египтяните, които гласуват на референдума, ще направят това, без да знаят кога режимът ще произведе обещаваните от него президентски и парламентарни избори или кои ще са първи. Мишел Дън от Фонда за международен мир „Карнеги“ изтъква, че те няма да знаят и правилата за определяне на избирателните райони, които в миналото са били използвани от армията за изключване на опозиционни партии, или дали следващият титуляр на изпълнителната власт ще запази правото си да назначава губернаторите на провинциите.

Огромното мнозинство от наблюдателите на вота ще бъдат от организации, които подкрепят гласуването с „да“ на референдума; Националният демократически институт и Международният републикански институт, които наблюдаваха изборите в Египет през 2012 г., са изгонени от страната.

При тези обстоятелства би трябвало да е очевидно, че възхваляваната от генерал Сиси „пътна карта“ за демокрация не е нищо повече от смокиново листо, прикриващо възстановяването на режима от преди 2011 г. в още по-злокачествена форма. Правителството на Обама обаче предприема хитри ходове с цел да поднови всички програми на САЩ за отпускане на помощи на Египет.

Разпоредба от подготвян за одобрение от Конгреса законопроект за разходите, включващ различни мерки, предвижда – по настояване на правителството – Египет да бъде изключен от закон, изискващ спиране на помощта в случай на военен преврат. Това би позволило да бъде възобновена годишната помощ от 1 милиард долара, ако правителството заяви, че Египет „е произвел конституционен референдум и подкрепя демократичния преход“. Още 500 милиона долара биха били отпуснати, ако бъде потвърдено, че са произведени парламентарни и президентски избори и че „правителството на Египет предприема стъпки за демократично управление и осъществяване на икономически реформи“.

Ако се действа честно, не може да се направят такива констатации. Няма и да е разумно: репресивните методи на армията не могат да стабилизират Египет, камо ли да решат тежките му икономически и социални проблеми.

Ако президентът Обама смята, че САЩ трябва да одобрят нова автокрация в Египет, той би трябвало да аргументира тази позиция. В противен случай неговото правителство трябва да застане на страната на тези египтяни, които продължават да се борят за истинска демокрация, като се започне с тези, които са затворени.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.