Русия и САЩ заедно ще настояват за примирие в Сирия

САЩ и Русия обсъдиха налагането на примирие в Сирия и доставянето на хуманитарна помощ за обсадените райони под контрола на бунтовниците, докато гражданската война между бунтовническите групи се засилва. След срещата между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров в Париж Кери каза: „Говорихме за възможността да се опитаме да насърчим обявяването на примирие. Може би локално примирие в Алепо“.

Лавров каза, че сирийският президент Башар ал Асад е склонен да допусне хуманитарна помощ в опустошени райони под контрола на бунтовниците като Източна Гута, важен анклав източно от Дамаск.Руснаците и американците дискутираха инициативата за мирната конференция „Женева-2“, която трябва да започне на 22 януари, и тяхното сътрудничество е положителен знак, че войната в Сирия може да бъде прекратена. Но все още има разногласия за това дали Иран трябва да участва в нея. Лавров каза, че трябва, но Кери заяви, че това може да стане само ако Техеран приеме, че целта на срещата е да накара Асад да се оттегли от властта в Сирия.

Това изглежда все по-малко вероятно, тъй като силите на Асад напредват край Алепо, а силно разделените бунтовници водят помежду си гражданска война, в която през последните години загинаха 700 души. През уикенда бойците от Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИСИС)* предприеха успешна контраатака и си възвърнаха град Ракка по поречието на Горен Ефрат – единствената от 14-те провинциални столици, завземани от бунтовниците, – както и населените места Баб и Тел Абиад на границата с Турция. Местни активисти казват, че стотина противници, ленени от ИСИС, са били екзекутирани. „Около 70 трупа, повечето на хора, застреляни в главата, бяха събрани и изпратени в Националната болница в Ракка“, каза пред Ройтерс въоръжен бунтовник. „Много от екзекутираните са били ранени в боеве“, добави той. Сред убитите пленници са и бойци от Джабхад ан Нусра, свързана с Ал Каида бунтовническа групировка, и от сунитската джихадистка групировка „Ахрар аш Шам“.

Унищожителната междуособна война в силно раздробеното бунтовническото движение, което наброява до 1200 различни групи, допълнително ще го дискредитира в страната и чужбина. Основната причина, поради която САЩ започват да се съгласяват с Русия за слагане край на войната, е безпокойството, че свързани с Ал Каида и други джихадистки организации сега съставляват главната военна сила на бунтовниците. Големите бунтовнически организации се съюзяват през последните няколко месеца главно с цел да получат финансиране и оръжия от Саудитска Арабия и монархиите от Персийския залив. Саудитското ръководство казва, че иска да организира опозицията, която да се насочи към сваляне на Асад и ограничаване на ролята на Ал Каида.

Основна характеристика на войната в Сирия е противопоставянето между Иран и Саудитска Арабия, които подкрепят противникови страни, които се сражават там, а също в Йемен и Ливан. Русия, Иран и „Хизбула“ бяха важни поддръжници на Асад, за когото САЩ, Саудитска Арабия и техните съюзници в края на 2011 г. и през 2012 г. мислеха, че лесно ще бъде свален.

Бунтовниците в нито един момент не бяха достатъчно силни, за да победят сами сирийската армия, но вярваха, че това ще бъде възможно с помощта на въздушни удари на САЩ и НАТО, както стана в Либия. Но надигането на ИСИС, „Джабхат ан Нусра“ и други джихадистки групи все повече ужасяваше Запада заради възможността те да станат новата сила в Сирия след падането на Асад. Последните бойни успехи на ИСИС в сирийската провинция Анбар и в иракската провинция Ниневия повиши мотивацията на САЩ и съюзниците им да опитат да прекратят или поне да деескалират войната в Сирия.

САЩ и Русия би трябвало да качат на борда Иран, Саудитска Арабия и Турция, за да бъде сложен край на сирийския конфликт. Отворената граница с Турция, през която без проблеми преминаваха новобранци, оръжия и муниции, имаше ключова роля в успехите на бунтовниците в Северна Сирия.

Смята се че новосъздадени бунтовнически групировки като „Ислямския фронт“ са със саудитско финансиране. Саудитска Арабия заема по-независима от САЩ позиция, след като Барак Обама и Дейвид Камерън, лишени от обществена подкрепа за нова война, не се решиха на въздушни удари в отговор на употребата на химически оръжия в Дамаск през август. Въпреки това саудитците биха срещнали затруднения да действат в пряка опозиция на американските усилия за спиране на войната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.