Шахиди призраци заплашват Русия

в. Независимая газета

Взривеният тролейбус във Волгоград. Снимка: от тв екрана

В Сочи действат още отсега строги мерки за сигурност. Мотивите на силовите структури са ясни. Особено след терористичните атентати във Волгоград, дело на шахиди призраци. Защото са действали атентатори самоубийци, каквито не познават правоохранителните органи и тайните служби в Русия. Защото „живите бомби“, неустановени от силовите ведомства, са реална заплаха – и то най-опасната днес.

Знае се, че двама терористи самоубийци от Дагестан взривиха на 29 и на 30 декември 2013 г. жп гарата и един тролейбус във Волгоград. Трийсет и трима души загинаха, над 70 бяха ранени. Официално следствието продължава, но предварителните резултати сочат, че руските силови структури са изправени пред терористична дейност от нов тип – атака на невидими атентатори. И тайните служби в Русия май още не знаят да отбиват точно тези бунтовнически удари.

Какво показаха всъщност експлозиите във Волгоград?

Първо, че в Дагестан има една или няколко терористични организации, свързани вероятно с прословутия „Имарат Кавказ“, включващ държани в строга тайна групи под дълбоко прикритие – т. нар. шахиди призраци. Дагестанските силови структури не знаят кой членува в тях, тъй че невидимите камикадзета остават загадка за всеки полицай или агент и в другите региони на Русия.

Второ, призраците самоубийци най-често са мъже. Твърде нетипично за „кредитната история“ на терористичните мрежи в Русия, където в ролята на шахидки по традиция се представят главно жени -„черни вдовици“, съпругите на убити нелегални бойци. Използването на камикадзета мъже обаче е класика в близкоизточната (арабската) терористична субкултура, затова експертите, проучващи в подробности декемврийския терор във Волгоград, споменаха, че взривовете може да имат „арабско измерение“.

Трето, атентаторите може би отскоро (година или по-малко) са членували в дагестанските терористични мрежи, тъй че местните силови структури изобщо не са сварили да забележат групата под дълбоко прикритие. Или пък шахидите призраци са били тъй старателно държани далеч от агентурата на силовите ведомства, че са станали невидими за властите. Тъкмо затова никой не издирва никъде шахидите под дълбоко прикритие – чак до момента, когато извършат своя атентат.

Така е станало например във Волгоград – двамата терористи самоубийци, вероятно бойци от група под дълбоко прикритие, са успели лесно да влязат в града и да вкарат там най-малко 15 килограма експлозив за взривовете пред гарата и в тролейбуса. Просто никой от дагестанските, камо ли от волгоградските силови шефове изобщо не е знаел, че камикадзета от Дагестан са си избрали мишени във Волгоград.

Защото се разбра, че никой от декемврийските шахиди не е бил издирван – според говорители на силовите ведомства волгоградските терористи не са били заведени в никакви картотеки на Федералната служба за сигурност и на МВР. „Живите бомби“ от Дагестан просто не са съществували за силовите структури, тъй че са били практически неуязвими за правоохранителната система в страната.

Четвърто, едва ли би било възможно в дагестанските нелегални банди да съществуват групи под дълбоко прикритие, без терористите да имат съюзници в републиканските силови структури. Може наистина да предположим, че терористите притежават феноменални конспиративни умения, с чиято помощ шахидите призраци остават подозрително дълго невидими за спецслужбите.

Но също тъй логична изглежда версията, че някой помага на „призраците“ да избягват вниманието на силовите структури. И че тези мистериозни персони са в състояние да скрият бунтовниците от дагестанските и всички останали силови ведомства, да предотвратят внасянето на „живите бомби“ в специалните картотеки и отчети на силите за сигурност, за да останат екстремистите невидими.

Накрая, пето, не се знае колко камикадзета включват групите под дълбоко прикритие в Дагестан. В края на декември във Волгоград се самовзривиха двама шахиди призраци. Колко са живите засега терористи самоубийци, кои са и къде се крият, какви цели и кога се готвят да ударят – руските силови шефове явно нямат отговори за тези въпроси.

Организаторите на атентатите от жп гарата и тролейбуса във Волгоград може би са целели не само да предизвикат страх и паника в общественото мнение точно преди олимпийския сезон в Сочи. Нищо чудно да са провели един вид „полеви изпитания“, изпробвайки качествено ново терористично оръжие – бойци камикадзета от група под дълбоко прикритие. За жалост тези чудовищни злодейски „изпитания“, отнесли живота на десетки хора, бяха успешни за бандитите. Значи новата им стратегия в терористичните атаки може да бъде използвана и занапред.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.