Унгария – всички срещу Виктор Орбан

Опозицията съставя обща листа за парламентарните избори

Франс прес

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Унгарската левоцентристка опозиция ще се яви единна на парламентарните избори през пролетта, надявайки се така да увеличи шансовете си в очертаваща се люта битка с премиера консерватор Виктор Орбан, сочен за главен фаворит.

Вчера основните опозиционни сили сключиха споразумение за съставяне на обща листа, оглавена от председателя на Унгарската социалистическа партия Атила Мещерхази.

Този дългоочакван съюз включва социалистите, партия „Заедно 2014“ (Е14) на бившия премиер технократ Гордон Байнаи (в периода 2009-2010 г.) и партия Демократическа коалиция на бившия премиер социалист Ференц Дюрчани (от 2004 до 2009 г.).

„Избирателите вече знаят за кого да гласуват, ако искат промяна в управлението“, казва със задоволство Атила Мещерхази, който вече оглавяваше избирателната кампания на социалистите през 2010 г. Тогава той получи почти 20 процента от гласовете.

Според политолога Габор Тьорьок този съюз срещу Виктор Орбан бележи „началото на нов етап“, при който опозиционните формации „най-сетне ще се съсредоточат повече върху атаките си срещу управлението, отколкото върху боричкането помежду си“.

Залогът е съществен, тъй като лидерът на консерваторския лагер може да се осланя на факта, че от няколко месеца икономическата среда се подобрява.

Унгария всъщност излезе от рецесията в началото на 2013 г. и три последователни тримесечия оттогава отчита растеж на брутния вътрешен продукт. Износът пак тръгна нагоре, главно благодарение на автомобилния отрасъл, а инфлацията остава изключително ниска (0,9 процента за една година до ноември 2013 г.).

„Благодарение на благоприятната европейска конюнктура, правителството може да изтъкне икономическия растеж, дори преобладаващата част от населението все още да не усеща ефектите от него“, обяснява Роберт Ласло, анализатор към института „Политикал кепитал“.

Двукратното понижаване на цената не електроенергията, наложено от правителството на предприятията в отрасъла -10 процента от 1 януари 2013 г. и още 10 процента от 1 ноември същата година, разглеждано от критиците на Орбан като предизборни подаръци, усложняват допълнително задачата на опозицията.

Правителството планира още едно поевтиняване на електроенергията преди изборите, които ще се състоят през април или май. Според Роберт Ласло кабинетът смята да използва понижаването на цените като главно оръжие в изборната си кампания.

Анализаторът е на мнение, че левоцентристите би трябвало да „игнорират въпроса“ и да фокусират атаките си преди всичко върху „корупцията, състоянието на демокрацията и конституционните проблеми“.

С мнозинството си от две трети в парламента партия ФИДЕС на Виктор Орбан прокара от 2010 г. насам множество реформи, определяни от критиците й като потъпкващи свободите, главно в областта на медиите, правосъдието и основните права, като не забравяме и приетата в началото на 2012 г. нова конституция. Европейският съюз, впрочем, на няколко пъти порица Унгария.

Според Ласло опозицията би могла да атакува ефикасно ФИДЕС и за „национализирането на частните пенсионни дружества“, или недообмислената и набързо въведена реформа, намалила броя на будките за цигари и тютюневи изделия с 90 процента.

Орбан, който е на власт от 2010 г., промени унгарската избирателна система, като премахна втория тур, тласкайки опозицията към обединяване с тактическа изборна цел.

Няколко частични вота показаха, че ако се обедини около една-единствена кандидатура, опозицията може да конкурира резултатите на ФИДЕС, а в някои случаи и да надвие нейния кандидат.

Последните социологически проучвания, от декември миналата година, сочат ФИДЕС за основен фаворит на следващите избори, като намерения да гласуват за партията са заявили между 47 и 52 процента от анкетираните.

Социалистите (за които са обявили намерение да гласуват между 16 и 26 процента от запитаните), Е14 (между 4 до 7 процента) и партия Демократическа коалиция (4 до 7 процента), се очаква също да влязат в сметката, при положение че крайната десница се ползва с подкрепата на 12 до 14 процента от участниците в проучванията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.