Делото Харири: Шанс да се сложи край на безнаказаността в Ливан

Франс прес

Взривът пред посолството на Иран в Бейрут. Снимка: от тв екрана

Процесът срещу предполагаемите убийци на бившия ливански премиер Рафик Харири, което започва утре в Специалния трибунал за Ливан в Хага, е рядък факт за Страната на кедъра, свикнала с политическите убийства, извършвани в пълна безнаказаност.

Четирима заподозрени, членове на мощното шиитско движение Хизбула, ключов съюзник в Сирия на силите на Башар ал Асад, ще бъдат съдени задочно за самоубийствения атентат, който отне живота на бившия премиер и на още 22-ма души на 14 февруари 2005 г. в Бейрут.

Въпреки продължилото прекалено дълго разследване от Специалния трибунал за Ливан и отсъствието на обвиняемите, този задочен процес се смята за необходим, за да се въздаде правосъдие.

„За първи път се прави опит да се открие истината“, заяви Сами Салаб, професор по международно право в Ливанския университет. „В историята на Ливан разследването на повечето убийства не е довело до резултат“, допълни той.

Телевизия „Ал Мустакбал“ (Future TV – Бъдеще), принадлежаща на фамилията Харири, от две седмици е подела кампания с мотото „16 януари 2014: Време за правосъдие“.

„Избрахме пътя на правосъдието“, заяви Ахмад Харири, генерален секретар на движението „Ал Мустакбал“, ръководено от Саад Харири, син на Рафик.

„Разбира се, остава дълъг път да се извърви, за да се стигне до истината и за първи път в Ливан разследване на политическо убийство да бъде доведено докрай“, каза той.

„Ние знаехме, че този път ще бъде дълъг, пълен с препятствия и още убийства“, допълни той, като изрази радостта си, че процесът ще започне и че правосъдието следва своя ход.

Насилието и политическите убийства бяха нещо обичайно и преди смъртта на Рафик Харири, особено през петнайсетте години гражданската война (1975-1990 г.). Но неговото убийство стана начало на черна серия от покушения срещу политици и медийни фигури, които открито критикуваха сирийския режим. Ливанските партии, враждебни на Дамаск, обвиниха Сирия, че е замесена във всички тези убийства, макар че нито един сириец не е обвинен от Специалния трибунал за Ливан.

Въпреки това, общонародният гняв, който беше предизвикан от предполагаемото участие на могъщия съсед в това убийство, доведе до изтеглянето на сирийските сили от Ливан, които влезли в страната преди 30 години, в началото на гражданската война.

„Конфликтът в Сирия измести Специалния трибунал за Ливан в медиите“, отбеляза Гасан ал Ази, преподавател по политология. „Събитията в Сирия са голяма опасност за Ливан и за целия регион, след като атентатите поставиха Ливан в самия център на една безкрайна война“, допълни той.

За мнозина ливанци проблемите на сигурността в страната засенчиха началото на един процес в един съд в далечна страна в отсъствието на обвиняемите.

„Съставянето на ново правителство и сигурността са далеч по-важни въпроси за хората днес, отколкото трибуналът“, отбелязва Ази. Освен това според него шансовете процесът да разкрие изненади са малки. Той обаче се опасява от последиците при евентуална осъдителна присъда: „Въздействието върху крехкото равновесие в Ливан ще бъде значително“, смята той.

Ахмад Харири обаче е оптимист.

„Щом влакът вече потегли, нищо не може да го спре. Ще получим провъсиде. Откриването на процеса е само началото. “

Откакто заработи на 1 март 2009 година в луксозното предградие на Хага – Лайдшендам, трибуналът стана ябълка на раздора в Ливан.

Той фактически е източникът на напрежение между шиитската партия Хизбула, поддържана от Дамаск, и нейните съперници от коалицията 14 март, антисирийска и прозападна, възникнала като реакция след убийството на сунита Рафик Харири.

Хизбула смята, че Специалният трибунал за Ливан, първият международен наказателен трибунал, който може да се занимава с терористични актове, е плод на израелско-американски заговор, целящ да я унищожи, и изключи възможността четиримата заподозрени да бъдат предадени на трибунала.

Въпросът с подкрепата за Специалния трибунал доведе и до падането на правителството на Саад Харири, сина на Рафик, през януари 2011 г.

Според адвоката на Мустафа Бадредин – Антоан Коркмаз, атентатът е „политически, а не престъпление на международния тероризъм“. „Трябва да бъде съден от ливански съд и ливански съдии“, каза той за АФП.

Напрежението се задълбочи още повече, откакто Хизбула открито застана на страната на режима на Башар ал Асад в конфликта в Сирия. Според експерти Ливан трябва да се подготви за нова вълна от насилие.

Кланът Харири неотдавна заяви, че виновниците за смъртта на Рафик са отговорни и за убийството на бившия министър на финансите Мохамад Шатах на 27 декември миналата година, който бе един от мозъците на Коалицията 14 март.

Шатах стана деветият пореден критик на сирийския режим, убит в Ливан след покушението срещу Харири. По същото време в страната избухнаха поредица атентати, свързани с войната в Сирия. По-малко от седмица след убийството на Шатах, четирима души загинаха при атентат в кварталите южно от Бейрут, които са контролирани от Хизбула“.

„За съжаление убийството на Харири бе засенчено от други събития в региона“, заяви за АФП професорът по политически науки в Американския университет в Бейрут Хилал Хасан. „Най-голямата грижа за населението вече не е трибуналът за Харири, а дали ще има експлозия днес или утре“, допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.